© Rootsville.eu

Vanessa Collier (US)
tiltle: Honey Up
music: Blues - Funk - Soul
release date: july 06, 2018
label: Phenix Fire Records
info artist: Vanessa Collier

© Rootsville 2018

 

Vanessa Collier leerde ik kennen door haar album 'Meeting My Shadow' uit 2017 (album report).Dat zelfde jaar haalde Thomas Ruf haar naar de 'Bluescaravan' samen met Big Daddy Wilson en de Britse rhyhtm 'n blues sensatie Si Cranstoun en konden we zo ook visueel kennismaken met deze wervelende saxofoniste. Naast een excellente saxofoniste is ze ook een begenadigd songwriter en kan ze daarenboven nog zingen ook. Vanessa komt uit het befaamde Berklee College of Music te Boston en dit onafhankelijk conservatorium bracht door de jaren heen al menige grote naam op het voorplan. Nadat ze Berklee ontgroeid was trok ze samen op met Joe Louis Walker en volledig ingeburgerd in de blues en aanverwanten richtte zichzelf naar de new school rhyhtm 'n blues. In 2014 bracht ze volledig op eigen benen haar debuutalbum 'Heart Soul & Saxophone' uit en dit was meteen binnen komen langs de grote poort.

Op 6 juli verscheen dan haar derde album 'Honey Up'. Een album waarop ze haar skills als songwriter komt te etaleren want liefst 9 van de 10 nummers zijn eigen composities. Enkel voor het afsluitende ' Love Me Like A Man' ging ze te leen bij folk & blues singer Chris Smithers. Openen doet Vanessa Collier en haar band in doordingende NOLA stijl met het barrelhouse bluesje 'Sweatin' Like A Pig, Singin' Like An Angel'. Een opener die het beste laat vermoeden. Naast haar vaste begeleiders doet Vanessa Collier ook nog beroep om de kunstjes van Laura Chavez. Deze gitariste speelde ook al mee op haar vorig album. Zelf is Vanessa van origine een alt-saxofoniste en doet hier ook nog extra beroep op Quinn Carson (trombone) en Doug Woolverton (trumpet) om zo de blazerssectie volledig te maken. ook het daaropvolgende gospel bluesje 'Don't Nobody Got Time To Waste' kan je vereenzelvigen met de blues uit New Orleans.

Mede door haar saxofoon is en blijft funk bij Vanessa Collier een certitude en dat wordt bevestigd op de titeltrack 'Honey Up'. Een nummer als ' Percolatin'' hoort ook thuis in het jazz-funk segment waarbij ze sterk doet terug denken aan speelstijl van een Lou Donaldson. Van Donaldson naar Walker want op 'Icarus' opent ze met haar honky sax alsof Jr. Walker er aan komt meespelen, een eigenaardig nummer dat verder evolueert in een semi-akoestisch pareltje. Op 'The Fault Line' kregen we terug de doordringende blazers op het appel. 'Bless Your Heart' is een bluesje waarbij ze de roots van de Delta wil aanhalen met een door haar gebrachte swampy feeling.

Soul en blues komen terug op 'You're A Pill' waarna het soulvolle 'You Get What You Get' zijn intrede doet, een nummer dat menige zich zal doen verplaatsen richting dansvloer, zeker wanneer je ergens in Baton Rouge verzeild bent geraakt. Voor mezelf een eerbetoon aan de Mardi Gras blues van Professor Longhair. En bijzonder sterk album deze 'Honey UP' van Vanessa Collier die we wat graag terug op onze podia willen verwelkomen.

tracks:

01. Sweatin' Like A Pig, Singin' Like An Angel
02. Don't Nobody Got Time To Waste
03. Honey Up
04. Percolatin'
05. Icarus
06. The Fault Line
07. Bless Your Heart
08. You're A Pill
09. You Get What You Get
10. Love Me Like A Man

musicians:

Vanessa Collier: vocals, saxophone
Nick Stevens: drums, percussion, shuitar
Nick Trautmann: bass
Sparky Parker: guitar, resonator
William Gorman: keyboards, Rhodes, Wurlitzer, Clavinet
Laura Chavez: guitar
Quinn Carson: trombone
Doug Woolverton: trumpet