© Rootsville.eu

Vanja Sky (HR)
tiltle: Bad Penny
music: Blues - Bluesrock
year: 2018
label: Ruf Records

info artists: Vanja Sky

© Rootsville 2018


Ooit kwam de wind uit het Oostblok en zo werd Ana Popovic een wereldster. Met de recentste ontdekking van Thomas Ruf zou dit met deze 'Vanja Sky' wel eens hetzelfde kunnen gaan worden. Net als bij Samantha Fish, Erja Lyytinen, Ana Popovic en Joanne Shaw Taylor zou de 'Blues Caravan 2018' voor deze uit Kroatie afkomstige rockchick ook nu de ideale springplank naar succes kunnen worden. Dit jaar staat deze Vanja Sky aan de zijde van Bernard Allison en Mike Zito en daar kan ze al best trots op zijn. Een 'Blues Caravan' die dan zonder meer in het teken van de gitaar zal staan en dus ook zo op onze podia.

Deze Vanja Sky behoort tot de nieuwe generatie van gitaristen die de blues met de nodige passie en energie weten te brengen. Opmerkelijk is dat deze Vanja Sky nog maar enkele jaren met gitaar spelen begon, dit geïnspireerd door een plaatselijk concert, en zo verwisselde ze haar beroep van 'Chef pattisier' naar rock artist. Amper een paar jaar later had ze Kroatie al veroverd net als haar buurlanden en Duitsland.

En het blijft maar snel gaan bij Vanja Sky want vorig jaar trok ze de 'Bessie Blues Studios' in Stantonville Tennessee in waar ze ging samenwerking met producer Jim Gaines. Aanwezig waren ook Mike Zito en Bernard Allison en werd ook deze laatste zijn stomende met slide gevulde 'Low Down and Dirty' ingeblikt. Wat later is haar album 'Bad Penny' een feit. Een album met 12 moderne elektrische bluesjes en de rauwe ongepolijste klankkleur van deze Vanja Sky. Het album werd genoemd naar de song van de Ierse halfgod Rory Gallagher. Naast rory Gallagher haalde ze ook de inspiratie bij namen als SRV en Albert King.

Openen doen ze op dit album uiteraard met de titeltrack waarbij het bluesrock gehalte al meteen de hoogte in wordt gestuwd gevolgd door het alom country rockende 'Hard Working Woman'. Met 'Inside Pain' krijgen we dan op deze ballad een ingetogen Vanja Sky te horen en daar zal ze ook op onze podia indruk mee maken net als op het uitermate sterke 'Lost Love'. Ergens in de sfeer van een Joan Jett and the Blackhearts doet ze dan de 80-ties rock herleven op 'Don't Forget To Rock 'n Roll'. It's only rock 'n roll but I like it en zo zal je deze Vanja Sky deze zomer zien blinken naast een Bernard Allison en Mike Zito. Let's rock girl...

tracks:

01 Bad Penny
02 Hard Working Woman
03 Hit Me With The Bleus
04 Low Down and Dirty
05 All Night
06 Inside Pain
07 Give Me Back My Soul
08 Lost Love
09 Do You Wanna?
10 Married Man
11 Don't Forget To Rock 'n Roll
12 Crossroads of Life

musicians:

Vanja Sky: guitar, vocals
Matt Johnson: drums
Terry Dry: bass
Lewis Stephens: keyboards

special guests on the album:

Mike Zito, Bernard Allison, Laurence Jones en William Rory Gallagher,