© Rootsville.eu

Velma Powell & Bluedays (US)
tiltle: Blues To The Bone
music: blues
year: 2018
label: Red Hot Recordings


info artist: Velma Powell

© Rootsville 2018


Zonder te weinig respect te tonen vinden we dat we van deze echte 'blues madammen' zoals deze Velma Powell hier op onze podia veel te weinig waarnemen. Vorig jaar zagen we nog Trudy Lynnbij Move2Blues en moesten we voor 'madammen' als Diunna Greenleaf en Deitra Farr zelfs richting Frankrijk en dan maar klagen dat ze geen namen vinden om een blues affiche vol te krijgen.

Recht van 'Chicago's Electric Blue's krijgen we hier het nieuwe album van Velma Powell. Het resultaat, echt authentieke blues van de 'Windy City' waar deze Velma Powell geboren en getogen is. Met haar nummers brengt ze de blues terug tot leven ten tijde van namen als Muddy Waters en Howlin' Wolf. Voor de opnamen van deze 'Blues To The Bone' kregen de 'Bluedays' versterking van Paul San Martín op de 'black & white keys' en David García op de harmonica.

Op het album staan 12 nummers waaronder 11 originals en dus valt de quote van 'steeds dezelfde cover' volledig in het water. Het resultaat is de typische 'Chicago's Electric Blues' met nummers die de rijke geschiedenis van deze tak in de blues levendig weergeven. Velma Powell heeft een zeer karaktervolle stem die eigen is aan die destijds good 'ol blues.

Met nummers als opener 'My Name' krijg ik mede door de BB King rifjes als intro me al een onmiddellijk goed gevoel. Op 'Tell Better Lies' krijgen we die zo herkenbare shuffle ditmaal aangevuld door de doordringende Hammond grooves. 'Blues To The Bone' is zoals de titel het aangeeft, een album met onvervalste Chicago Blues en daar houden we als blues liefhebber toch allemaal van...zelfs van het met rumba gespeende 'Let's Do It Again' met David Garcia op de bluesharp.

tracks:

01. My Name
02. Nothin' But The Cat
03. Tell Better Lies
04. Blues To The Bone
05. Badass Blues
06. Stand In Line
07. Let's Do It Again
08. One Hand In Front
09. I Don´t Wanna Dance
10. Sew What
11. Too Late
12. Let's Storm This Place

musicians:

Velma Powell: vocals
Jorge Otero "Jafo": bass guitar & upright bass
Carlos Sanz: guitar
Nacho Castro: drums

additional musicians:

Paul San Martín: piano & Hammond
David García: harmonica.