© Rootsville.eu

Victor Wainwright and the Train (US)
tiltle: selftilted
music: Blues - Boogie Woogie
year: 2018
label: Ruf Records
release date: march 09 , 2018

info artists: Victor Wainwright

© Rootsville 2018


Keyslinger Victor Wainwright staat erom bekend om diverse projecten uit de mouw te schudden en zo was er voor deze 'Victor Wainwright and the Train' ook 'Victor Wainwright and the Wildroots' met wie hij in 2015 bij Blind Pig' nog het album 'Boom Boom' uitbracht. Het nieuwe project van deze energieke toetsenman noemt dus 'Victor Wainwright and the Train' en hun 'selftitled' debuutalbum wordt op 9 maart 2018 uitgegeven bij 'Ruf Records'.

Victor werd geboren in Savannah Georgia onder de naam Victor Lawton Wainwright, Jr. in een wel zeer muzikale familie. Een familie met als huisvriend niemand minder dan Pinetop Perkins. Hij begon de black & white keys te beroeren vanaf zijn 10de levensjaar en won tijdens zijn toch nog jonge carrière al de tweemaal de 'Pinetop Perkins Piano Player Award'. Zowel in 2013 en 2014. Victor Wainwright stond ook al aan de zijde van namen als Damon Fowler, J.P. Soars, Chuck Riley en Chris Peet.

Deze 'The Train' bestaat naast Victor Wainwright ook nog uit Billy Dean, Terrence Grayson en Pat Harrington. Als extra wagonnetjes krijgen we nog een hele reeks vooraanstaande muzikanten die moeilijk allemaal zijn op te noemen als vermelden we toch zeker namen als Monster Mike Welch en Jeff Jensen. Wie zich ook vocaal komt te onderscheiden is Reba Russell van wie we weten dat ze zich nog enkel toelegt op studiowerk.

Het album is een mix van diverse stijlen geworden allemaal stuk voor stuk pareltjes waardoor we deze Victor Wainwright best als een jongere versie van Dr. John zouden kunnen noemen. Van rhythm 'n blues, soul over gospel naar boogie woogie je kan het allemaal beleven op dit 12 nummers tellende debuutalbum van Victor Wainwright and the Train waarop ze wervelend openen met het rockende 'Healing'. 'Wiltshire Grave' is een bluesje met inbreng van Latin grooves. Met als 'train conducter' Victor krijgen we een stomende 'Train' met de daarop vrolijke inbreng van een onder stoom komende Reba Russel en een high energy tokkelende Wainwright, alsof de Ikettes terug tot leven zijn gekomen.

Uh Huh Oh Yeah is de kreet die ik moet proberen te onderdrukken bij het horen van 'Thank You Lucille' een betere ode aan BB King en zijn onafscheidelijke Lucille kan je haast niet voorstellen in dit soulvolle eerbetoon aan één van de bekendste gitaren in de muziekgeschiedenis. Van een depressie kan je moeilijk spreken wanneer de boogie woogie door de speakers galmt op hat aanstekelijke 'Boogie Depression', eentje à la Jerry Lee Lewis. Aankomen in het station doet Victor Wainwright zeer ingetogen op de mooie ballad 'That's Love To Me', met hierop ook een Jeff Jensen en ja, die soulvolle stemmen van Victor en Reba...Victor, Belgium is this way!

tracks:

01 Healing
02 Wiltshire Grave
03 Train
04 Dull Your Shine
05 Money
06 Thank You Lucille
07 Boogie Depression
08 Everything I Need
09 Righteous
10 I'll Start Tomorrow
11 Sunshine
12 That's Love To Me

musicians:

Victor Wainwright: vocals, piano, B3, electric piano, mellotron (1), lapsteel (4), belly tambourine (10) Billy Dean: drums, percussion, vocals (2, 5, 12), baseball bat (2), knife (2), bicycle bell (2)
Terrence Grayson: bass, vocals (2, 5, 12)
Pat Harrington: guitar, vocals (2, 5, 12)

special guests

Mark Earley: bari & tenor sax (1, 3, 4, 5, 6, 7, 10, 11), flute (11)
Doug Woolverton: trumpet (1, 2, 3, 4, 6, 7, 10, 11)
Reba Russell: vocals (1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10)
Nick Black: vocals (1, 6, 7, 8, 10, 12)
Dave Gross: ambient guitar (2), baritone guitar (9), tambourine (8, 9, 10), percussion (2), thump (6)
Greg Gumpel: lead guitar (4), wah guitar (5), vocals (5)
Josh Roberts: lead guitar (9), rhythm guitar (7)
Monster Mike Welch: lead guitar (6)
Patricia Ann Dees: vocals (6)
Jeff Jensen: acoustic guitar (12)