© Rootsville.eu

Ville Lehtovaara (Fin)
tiltle: Regroovable
music: Roots
release date: december 7, 2018
label: Humu Records

© Rootsville 2018


Het spijtige aan sommige inleidingen van albums uit het hoge noorden is dat ze niet al teveel Engles mee gemoeid is en er tevens ook weinig of niets te vinden is over de desbetreffende artiesten. Alsof hier iedereen alle talen maar moet meester zijn. Een schoolvoorbeeld hiervan is dan weer het toegekomen album van de Finse drummer "Ville Lehtovaara" en dat is spijtig want na het beluisteren van zijn "Regroovable" zitten we meteen in de juiste mood.

Dez "Regroovable" is een mengelmoes aan stijlen waarbij niets uit te weg wordt gegaan. Een mix van soul, blues, funk en zelfs Klezmer niet wordt gemeden. Een heerlijke mix van wat deze "Ville Lehtovaara" zijn rootsmuziek komt te noemen. Een mengelmoes van beats en exotische geluiden waarbij als eindpunt zijn eigen sound komt boven te drijven. Na het met Caraeban grooves geïnjecteerde " Jeckyll and Clyde", dat al single zal worden uitgebracht komen we al vlug uit in New Orleans.

Op het iconische "Iko Iko" dat in 1953 al werd uitgegeven door "Sugar Boy and His Cane Cutters" wil deze "Ville Lehtovaara" uiteraard een eresaluut brengen aan de "Mardi Gras" in de "Big Easy" en zo natuurlijk ook aan "Professor Longhair". Om zich niet al te vast te pinnen aan één enkele stijl krijgen we met "Reelin' and Rockin'" de nodige portie rock 'n roll in de sfeer van een Fats Domino.

Heerlijke instrumentale funk dan met "Space Funk" en "Remixed Messanges" waarna met "Tango de la Muerte" we een stukje Argentijnse geschiedenis voor de kiezen krijgen. Enige retro sound kan en mag ook op deze "Regroovable" met "Crawfisch" en krijgen we met "Nobodys Fault But Mine" van Blind Willie Johnson een versie die best als "Funberal March" kan worden opgevoerd in "Bourbon Street". Een vasstelling is wel dat deze "Ville Lehtovaara" een hart heeft voor NOLA.

tracks:

01 Jeckyll and Clyde
02 Iko Iko
03 Regroovable
04 Reelin' and Rockin'
05 Space Funk
06 Remixed Messanges
07 Tango de la Muerte
08 Long Long Shadow
09 Crawfish
10 Nobodys Fault But Mine
11 Mechanical Man
12 V8