© Rootsville.eu

Vincent Beaulne (Can)
tiltle: The Voice is Mine
music: singer-songwriter - blues
release date: 2018
label: Blues Del records
info artist: Vincent Beaulne

© Rootsville 2018


Vincent Beaulne werd geboren in Montreal en leeft dus in het Franstalig gedeelte van Canada. Reeds op zeer jeugdige leeftijd werd muziek zijn passie en leerde hij zo gitaar spelen met op de achtergrond de muziek van Dylan en de Stones. Maar het ging ook veel verder want zo ontdekte Vincent later ook de akoestische blues va, Skip James, Mississippi John Hurt en uiteraard ook het iconische duo Sonny Terry & Brownie McGhee. Bij begon later ook zelf nummers te schrijven en reeds op de de middelbare school kwam hij zijn eerste bandje op te richten. Tijdens zijn schoolperiode richtte hij ook zijn pijlen op he componeren van theatermuziek, iets wat hij nu ook nog steeds doet.

In de 70-tiger jaren ging Vincent aan het werk op een boot en zijn interesse voor blues en jazz begon nog toe te nemen, wat hem bracht tot in Memphis, New Orleans en Californië. Het aanbod om te spelen in een groep uit Montreal en als sessie muzikant lokte hem terug richting Canada. Zelfs toe hij vader werd weerhield hem dat niet om te gaan studeren aan de universiteit. In 2005 realiseerde hij zijn droom en richtte hij zijn band 'Blues Delight' op. Een groep waarmee hij drie albums kwam op te nemen. Later werd hij ook artistiek directeur van Blues Camp, een project van het Montreal Jazz Festival voor jonge muzikanten. Daarna worden de volgende jaren gewijd aan het schrijven en componeren van muziek waaruit dit album 'The Voice is Mine' zal volgen. Een album dat vorig jaar reeds verscheen in Canada.

Het album telt 11 nummers met daarop twee traditionals als 'House of The Rising Sun' en 'Praying On The Ol' Campground' dat we ook kennen in de versie van Mississippi John Hurt. Verder eigen originals, al dan niet in co-writing met R. Langlois. De opnamen gebeurden in een intieme setting van duo's en trio's met medewerking van onder meer Nanette Workman, Pat Loiselle en Shawn McPherson. Dit georkestreerd met instrumenten als harmonica, viool en cello, maar ook als basis de gitaar van Vincent en uiteraard zijn stem.

Opener van deze 'The Voice is Mine' is de original 'Under The Radar' en meteen ben je als blues liefhebber mee met dit country bluesje. Op het ritme van een Engelse wals als intro is er dan het mooie 'Rock in My Shoe', een nummer dat Vincent komt op te dragen aan de legendarische bluesman uit Quebec Bob Walsh die op 16 november 2016 kwam te overlijden. Met als klankbord de stem van Nanette Workman volgt er dan een meer dan beklijvende versie van de 'House of the Rising Sun'.

Hoe intimistisch het album ook werd opgenomen, toch klinkt dit album vol en krachtig zeker bij 'Look At What You Done', een nummer dat wordt getransformeerd als een volwaardig Delta Bluesje. In diezelfde sfeer en met een Mississippi John Hurt in het achterhoofd krijgen we dan het fingerpickin' instrumentale prachtige 'Praying on the Ol' Campground'. Vervolgend krijgen we de met gospel geïnjecteerde titeltrack 'The Voice is Mine'. Nog een nummer dat meteen blijft nazinderen is 'Going Back To The Delta ' waarna Vincent Beaulne enigszins filmisch eindigt met het instrumentale 'Joe's Guitar'. Aan te raden bij de aankomende donkere en koude dagen...

tracks:

01 Under The Radar
02 Rock In My Shoe
03 House of The Rising Sun (traditional)
04 Night Rider
05 Look At What You Done
06 Praying on the Ol' Campground (traditional)
07 The Voice is Mine
08 Anonymous
09 Make It Worthwhile
10 Going Back To The Delta
11 Joe's Guitar

musicians:

Vincent Beaulne: vocals, guitars, mandoline
Pat Loiselle: harmonica on #1
Ray Legere: violin on #2
Nanette Workman: vocals on #3
Laurent Trudel: flute on #4, harmonica on #5, violin on #8
Gilles Schetage: drums on #4
Shawn McPerson: harmonica on #7,9
Sheila Hannigan: cello on #8
Marco Desgagne: bass on #11