© Rootsville.eu

Walter Trout (US)
tiltle: Survivor Blues
music: Blues rock
release date: january 25, 2019
label: Provogue / Mascot Label Group
info artist: Walter Trout

© Rootsville 2018


Uiteraard komt de gedrevenheid voor het uitbrengen van een nieuw album bij het ervaren van het leven zoals Walter Trout dit enkel heeft kunnen ervaren, en daar zal ongetwijfeld ook de titel van dit nieuwe album betrekking op hebben. Op 25 januari wordt bij Provogue / Mascot Label Group zijn nieuwste album "Survivor Blues" uitgegeven en daarmee is deze bluesrocker meer dan alive and kickin'. Het album werd in september opgenomen in de "City of Angels" in de studio van Robby Krieger (The Doors) met als producer Eric Corne.

Op het album vinden we 12 tracks terug, 12 nummers waarmee Walter Trout een connectie heeft. Walter die door het spelen van de blues naar eigen zeggen werd beïnvloed door Paul Butterfield begon iop 12 jarige op gitaar te spelen. Op 16 jaar verhuist Walter Trout van Atlantic City richting New Jersey waar hij gedurende 4 jaar bij Louisiana Red speelt. Daarna wordt Los ANgeles zijn thuis en doet hij heel wat ervaring op bij het spelen in diverse clubs alvorens hij in 1979 gitarist wordt bij Cannes Heat. In 1984 komt hij dan in contact met John Mayall en wordt hij lid van Mayall's Bluesbreakers. Dit zou zonder meer de stap worden naar een eigen solo carrière. In 1990 brengt hij samen met zijn band hun debuutalbum "Life in the Jungle" uit, de rest is geschiedenis...

Het was zijn 'goal' om op deze "Blues Survivor" ons minder bekende blues nummers te laten ontdekken en zo een perfecte balans te vinden tussen toen en nu. Walter Trout speelde door de jaren heen ook niet enkel bij blues rock maar bracht ook steengoede blues en laat het slowbluesje "Me My Guitar And The Blues" van Jimmy Dawkins daar nu een perfecte verwoording van zijn.

Walter's sprankelende rifjes houden stand tussen de diepe emoties die in zijn klankkleur thuis horen. Op het doordringende blues ock nummer "Woman Don’t Lie" van Luther Johnson krijgt hij het funky gezelschap van niemand minder dan Sugaray Rayford. Met "Sadie" van Hound Dog Taylor lijkt het wel of Walter Trout enigszins een adempauze komt in te lassen. Een nummer dat naar mate het nummer vordert het terug wordt opgebouwd door Walter's gitaar en de organ grooves van zijn toeverlaat Skip Edwards.

Met "Nature’s Disappearing" ilijkt het wel of Walter zijn eeuwige dank wil betuigen aan John Mayall waarna op het intense "Red Sun" een Walter Trout ten voete uit krijgen. Van BB King brengt hij ook nog het explosieve en dynamische "Please Love Me". Huisgitarist Robby Krieger komt vervolgens nog eens zijn kunstjes te etaleren op "Goin’ Down To The River" van Mississippi Fred McDowell alvorens af te sluiten met de zegen van hierboven op "God’s Word".

"Survivor Blues" wed een kennismaking met minder gekende covers maar met een zeer intensief brengen ervan door Walter Trout en zijn band. A Trout Experience...

tracks:

01. Me My Guitar And The Blues
02. Be Careful How You Vote
03. Woman Don’t Lie (feat. Sugaray Rayford)
04. Sadie
05. Please Love Me
06. Nature’s Disappearing
07. Red Sun
08. Something Inside Of Me
09. It Takes Time
10. Out Of Bad Luck
11. Goin’ Down To The River (feat. Robby Krieger)
12. God’s Word

musicians:

Walter Trout
Michael Leasure
Johnny Griparic
Skip Adwards

speciel guests:

Sugaray Fayford on #3
Robby Krieger on #11