© Rootsville.eu

Walter 'Wolfman' Washington (US)
tiltle: My Futur is My Past
music: Blues - Jazz - Soul
release date: april 20, 2018
label: ANTI Records (Epitaph)
info artist: Walter 'Wolfman' Washington

© Rootsville 2018


Het nieuwe album van Walter 'Wolfman' Washington komt toch enigszins als een verrassing. Het is een gevolg van de samenwerking van deze blues veteraan met het label 'ANTI Records' (Epitaph). Toch niet vergeten dat deze New Orleans resident al 74 lentes telt. Door een mix van blues, soul en funk wist hij door de jaren heen een eigen sound te creëren en in 2014 zagen we hem nog Swing Wespelaar af sluiten. Toch blijft er dat ene beeld van Walter 'Wolfman' uit 2009 bij me opduiken. Dat gezegende jaar waren we met Rootsville getuige van een intiem concert met zijn toenmalige organist Joe Krown. Niet het tot dan prachtige concert zou ons in eerste instantie bijblijven maar het voorval tijdens dit optreden.


Walter 'Wolfman' Washington Cognac Blues Passions 2009 & Swing Wespelaar 2014 © Rootsville

De zon schijnt ongenadig die 25ste juli en het is zoeken naar wat schaduw en afkoeling. Tijdens het nummer 'Landslide' gaat Walter Washington, bevangen door de hitte, echter onderuit met stoel en al. Joe ontfermt zich over zijn brother in arms, die ondertussen al terug rechtop zit en zijn gitaar zoekt. Hij wil zijn spel hervatten, maar de mensen van het 'Croix Rouge Française' zijn onverbiddelijk, Walter 'Wolfman' moet het podium af, gaan rusten in de tent. Het concert wordt verder afgelast uit voorzorg maar de dag nadien was hij fris als een hoentje terug op post.

De titel van dit nieuwe album 'The Futur is My Past' kan niet meer toepasselijker gekozen zijn. Zowel het verleden als de toekomst van deze Walter 'Wolfman' Washington spelen zich af in de muziek. Walter werd geboren in New Orleans en werd al snel uitgenodigd om bij de band van Lee Dorsey te komen spelen. tijdens de 60-tiger jaren richtte hij zijn 'All Fools Band' op maar bleef spelen in de plaatselijke clubs. Vanaf 1970 vervoegde hij Johnny Adams waarmee hij lange tijd bleef spelen. Het duurde tot 1981 dat hij zijn debuutalbum 'Rainin' in my Life' uitbracht. Zijn laatste wapenfeit voor de stap naar ANTI-records was het album 'Howlin' LIVE at DBA New Orleans' uit 2014 met zijn band 'The Roadmasters'.

De opnamen voor dit 10-nummers tellende album brachten enige nervositeit teweeg bij Walter 'Wolfman' omdat hij en beetje van zijn vertrouwde patroon kwam af te wijken. Voor dit eerste album bij ANTI records werd als producer saxofonist Ben Ellman aangetrokken en kwamen liefst drie opmerkelijke gasten meedoen tijdens de opnamen. Die 'special guests' zijn niemand minder dan Irma Thomas, Ivan Neville en Jon Cleary en zodoende werd deze 'The Futur is My Past' opgenomen in New Orleans.

Na opener 'Lost Mind' van Percy Mayfield krijgen we al meteen de bijzonder soulvolle ballad van David Egan's 'Even Now' te horen, dit in een intiem duet met de 'Soul Queen of New Orleans' aka Irma Thomas. Een nummer waarop blijkt dat Walter Wolfman Washington de soul nog steeds diep in zijn hart draagt, met aan de piano David Torkanowsky. Naast de wel drie' special guests' laat Walter 'Wolfman' Washington zich verder nog begeleiden door James Singleton, Stanton Moore en David Torkanowsky. Na de soulvolle ballad met Irma Thomas krijgen we met 'What a Diff'rence a Day Makes' een nummer dat al mee draait sinds 1934 en hierop wordt Walter 'Wolfman' enkel bijgestaan door James Singleton en Mike Dillon op percussie en benadrukt dit nummer nogmaals dat deze 'The Futur is My Past' een bijzonder jazzy statement zal krijgen.

Ook 'Save Your Love For Me' is niet het funky wat we de laatste jaren gewoon waren van Walter 'Wolfman' Washington maar een jazzy solo van de man en zijn onafscheidelijk 'red' gitaar. Funk dan toch! Of de slow versie van funk dan op 'I Don't Want To Be a Lone Ranger' waarvoor Mr. Washington te leen ging bij Johnny 'Guitar' Watson en brengt hij hier een soepele solo ten gehore bijgestaan door Jon Cleary aan de 'B3'. Daarna krijgen we de ballad 'Steal Away' uit 1964. Een nummer waarmee rhythm 'n blues singer Jimmy Hughes destijds de charts mee bestookte.

Met 'She's Everything To Me' van Jerome Solon Felder aka Doc Pomus dat deze blues singer destijds schreef samen met Dr. John is er eentje dat met regelmaat op de 'setlist' van Walter 'Wolfman' Washington is terug te vinden. Op deze 'sleeper' wordt Walter 'Wolfman' bijgestaan door Ivan Neville aan de Fender Rhodes. New Orleans resident Allen Toussaint verliet ons in 2015 en wordt hier op deze 'My Futur is My Past' met een homage bedacht door het brengen van zijn ' I Cried My Last Tear' met hierop een zeer intieme John Cleary op piano.

Met een Steve De Troy aan de black & white keys op ' I Just Dropped Bye To Say Hello' wordt het jazzy karakter van dit album nog eens in de verf gezet met een crooner versie van Walter ' Wolfman' en neemt Walter 'Wolfman' Washington afscheid met zijn ' Are You The Lady' alsof hij in de huid van een Lou Rawls wil kruipen. Walter 'Wolfman' Washington zal naar aanleiding van de release van deze 'The Futur is My Past' te zien zijn in en rond New Orleans en in augustus op de 'Trombone Shorty's 2018 Nationwide Voodoo Threauxdown Tour' maar zal hopelijk tussendoor ook nog ergens op onze podia te zien zijn, en dat zal niet te ver af zijn...

Prachtig sfeervol en bijzonder intiem album van deze Walter 'Wolfman' Washington waarop hij duidelijk de funk inruilt voor jazz en soul. Zijn concerten voor juli zijn nog niet ingevuld maar dat zijn we ondertussen al jaren gewoon. Waarom? ik zou het begot niet weten.

tracks:

01. Lost Mind
02. Even Now
03. What a Diff'rence a Day Makes
04. Save Your Love For Me
05. I Don't Want To Be a Lone Ranger
06. Steal Away
07. She's Everything To Me
08. I Cried My Last Tear
09. I Just Dropped Bye To Say Hello
10. Are You The Lady

musicians:

Walter Wolfman Washington: guitar, vocals
James Singleton: bass
Stanton Moore: drums
Mike Dillon: percussie
Steve De Troy: piano
David Torkanowsky: keyboards

special guests:

Irma Thomas, Ivan Neville (Fender Rhodes) & Jon Cleary (Hammond, piano)