© Rootsville.eu

Willow Springs (UK)
tiltle: Urban Ghosts
music: Americana
year: 2018
label: S'Quare Records
info artist: Willow Springs

© Rootsville 2018


Urban Ghosts, a 24-carat masterpiece with 12 originals by the hand of singer-songwriter Mark Crockard, songs who can be considered as timeless beauties...

Mark Crockard is een singer-songwriter met afkomst uit het Ierse Belfast. Hij is tevens de frontman achter deze 'Wollow Springs' en ondernam enkele jaren geleden een trip doorheen de US met passages van North Carolina tot New Orleans. Nashville, Clarksdale, Memphis en Lafayette waren plaatsen waar hij al luisterend naar muziek ook een andere hobby van hem kon beoefenen en dat is het aspect 'urbex' fotografie. Vandaar ook dat de titel voor het album 'Urban Ghosts' al vlug werd gevonden. o werd de cover voor dit album genomen in St. Helena, home of The King Biscuit Blues Fest.

Voor zijn debuutalbum schaarde hij enkele andere Ierse muzikanten rond zich met als resultaat een parel van een Americana album. Op dit album weet Mark Crockard strekkingen als country, western- swing, Tex-Mex en zelfs een snuifje jazz moeiteloos in elkaar te laten vloeien. Een album dat bij het beluisteren ervan een onthaastende invloed op je kent.

Uiteraard kan je verschillende vergelijkingen gaan maken bij het beluisteren van deze 'Urban Ghosts' en zo krijg ik al vanaf de eerste tonen van 'I'm All Over You' meteen de rillingen. Met een stemintonatie die bijzonder kort aanleunt bij een Raul Malo van 'The Mavericks' kom je met dit nummer meteen in de relax sfeer van Tex-Mex. Meteen openen met een 24-karaat nummers is de luisteraar meteen bij de keel vatten. Een staaltje van songwriters kunst om u tegen te zeggen, trouwens alle 12 nummers op dit album zijn originals van de hand van Mark Crockard.

Een album dat hemels akoestisch aanvoelt en waarbij de stemmen van Mandy Bingham en Lisa Brady dan ook als een meerwaarde moeten worden aanzien. Nummers als ' A Room For Two' en het uptempo 'The End of The Pier Show' zullen zeker ook bij de country liefhebbers hoge ogen scoren. Met een Keith Ward aan de 'black & white keys' krijgen we met 'It Still Hurts' een meeslepende ballad.

Ook de 'fiddle' van Chris Haigh zorgen op nummers als 'Gone Southbound' en 'You Saved a Drowning Man' je een dermate ontspannend gevoel dat deze 'Urban Ghosts' niet anders kan dan hoog scoren in de Americana charts. Op 'Tender Lovin' Feelin'' lijkt het wel of een Willie Nelson op de proppen komt en dan krijgen we dan is er met 'On Valentine's Night' eentje alsof het wel een kunstwerkje betreft van een Townes Van Zandt of een Ry Cooder.

Alle twaalf om bij weg te dromen deze 'Urban Ghosts' van Willow Springs waarbij Mark Crockard ons een statement brengt van hoe steengoede nummers moeten worden geschreven.

tracks:

01. I'm All Over You
02. A Room For Two
03. The End of The Pier Show
04. It Still Hurts
05. Gone Southbound
06. Tender Lovin' Feelin'
07. Heart and Soul
08. On Valentine's Night
09. A New Horizon
10. Autumn Blues
11. You Saved a Drowning Man
12. Together We'll Walk in Beauty

musicians:

Mark Crockard: vocals, acoustic & electric guitars, electric & upright bass, mandolin, harmonica
Colin Henry: dobro
Reuben Agnew: acoustic guitars
Marcus McAuley: acoustic guitars
Keith Ward: piano & keys
Chris Haigh: fiddle
Rik Gay: drums, percussion
Mandy Bingham: vocals
Lisa Brady: vocals