© Rootsville.eu

Zoe Schwarz Blue Commotion (UK)
tiltle: The Blues and I Should Have A Party
music: Blues
year: 2018
label: 33 Jazz Records
info artist: Zoe Schwarz


© Rootsville 2018


Na haar vorig jaar uitgebrachte 'This is The Life I Choose' (album report) is deze Britse Blues madam er terug met een nieuw album. Samen met songwriter/gitarist Rob Koral werken ze al meer dan een decennium samen aan deze 'Blue Commotion' en is dit als 'Zoe Schwarz Blue Commotion' hun vijfde album.

De blues is al zo lang de meest duurzame onder de populaire muziekgenres. Die 12-bar blues is er van de periode van een Blind Lemon Jefferson en Charlie Patton. Een periode die bijna als mytisch wordt aanzien en waar ook de muziek van het echtpaar Zoe Schwarz en gitarist Rob Koral hun oorsprong vinden. Door de jaren heen onderging de blues van deze 'Blue Commotion' een danige wijziging en werden er de grooves van een keyboard aan toegevoegd.

De schijf is een verzameling van dertien originele composities waarmee ze toch hun eigen sound komen te creëren met een nummer dat me doet denken aan de "Need Your Love" van Low Society uit 2014. Openen doen ze al meteen heftig met het country rockende ' Please Don’t Cheat On Me'. Wanneer je bij de titeltrack 'The Blues and I Should Have A Party' denkt aan een feestje zit je wonderwel fout want dit nummer is een slowbluesje van formaat.

Met het soulvolle' Shout' wordt het tempo enigszins terug naar omhoog getrokken dit alsof de intro een Stones rifje betreft. Ook met 'You Don’t Live Here Anymore' en 'Don’t Hold Back' wordt het weerom ingetogen waarna Zoe Schwarz Blue Commotion er rootsy tegenaan gaan op ' The Memory Of You'. Een afwisselen album met ballad en lichtjes rockende blues met daarenboven de grooves van het supplementaire keyboard welke de blues van deze Blue Commotion toch een meerwaarde geeft.

tracks:

01 Please Don’t Cheat On Me
02 The Blues and I Should Have A Party
03 You’ve Changed
04 Way Down In The Caves
05 Don’t Worry Blues
06 Shout
07 You Don’t Live Here Anymore
08 My Handsome Man
09 Tell Me
10 Don’t Hold Back
11 The Memory Of You
12 Time Waits For No One
13 Thank You

musicians:

Zoe Schwarz: vocals
Rob Koral: guitars
Pete Whittaker: Hammond, organ
Paul Robinson: drums, Percussion