© Rootsville.eu

Bart Buls & Jan Hautekiet
Singer-songwriters corner
De Loods Aarschot (11-03-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: De Loods

info band: Bart Buls

© Rootsville 2018


Vlug de taart en koffie achterover geslagen en terug richting 'Live in de Loods' te Aarschot voor het tweede luik van de dag. Na een zalige morgen voor een cultuur babbel met Kirri Valvekens werd het nu aanschuiven voor een hemels concert onder de noemer van de 'singer-songwriters corner' met niemand minder dan Bart Buls en Jan Hautekiet. Van 'Diamonds on the Rocks' tot 'Covers on the Rocks' en dit in de aanloop naar de release van Bart's album 'Parallel Minds'.


Gelukkig hadden de JJ's (Jokke & Jassie) naar aanleiding van de meer dan positieve respons op de affiche van vandaag het idee geopperd om het podium in de Loods te laten staan, om zo hun befaamde 'Singer-songwriters Corner' van het Loodscafé in de Loods te laten doorgaan. Geen overbodige luxe bleek achteraf want het leek er op dat Bart Buls een kleine volksverhuizing teweeg zou brengen op deze zondagnamiddag. Die van 'De Lijn' hadden nog net geen extra bus moeten inleggen van Her'tals naar Osschot. Om het evenwicht enigszins te herstellen verhuisde de deze morgen aanwezige Kirri dan weer naar de markt van Herentals om aldaar de fans van Neil Diamond te behagen.

In het zog van de immer goedlachse Bart Buls volgde toetsenist Jan Hautekiet. Op Bart's album 'Parallel Minds' gaven niet minder dan 23 collega muzikanten hun medewerking en ook al is dit een hele rij toch is dit nog 'peanuts' als je bekijkt aan wie Bart Buls zijn medewerking ooit al heeft gegeven. Bart's roadie, Marc Nevelsteen zag het helemaal zitten, ik ook net als een volle Loods. Dus tijd voor Bart om eens in de spotlights te staan, willen of niet ;-) Met zijn eerste full CD volop in de belangstelling zullen we uiteraard wel enkele nummers van 'Parallel Minds' hier vandaag te horen krijgen en dus zit iedereen op het puntje van zijn stoel, allee voor diegene die een krukje hadden kunnen bemachtigen. Dus hier vandaag de 7de dag in de Loods met Bart Buls en Jan Hautekiet.

Openen doen beide klasbakken met Chris Rea's 'I Can Hear Your Heartbeat' en al vanaf de start brengt dit nummer een ongedwongen sing-a-long tot stand. De kracht van Bart Buls bestaat erin om zich bij ieder nummer dat hij brengt zich volledig te transformeren in de auteur van het nummer en dit op zich is al straffe kost. Zo lijkt het er zelfs op of we krijgen hier een reeks van eigen originals te verwerken. Paul Simon heeft zijn definitieve afscheidstournee aangekondigd en met 'Slip Slidin' Away' brengt Bart 'Simon' hier een homage aan dit monument. Uiteraard weten de fans dat er daarna nog wel een 'reunion tour zal volgen. Als inleiding naar Jackson Brown's 'Running on Empty' was de bindtekst niet voor kinderen in die mate zelfs dat Jan Hautekiet even de 'key' kwijt was. Het werd evenwel 'Rosie' dat de heren kwamen te brengen en dus toch even een prettige chaos.

Onwaarschijnlijk straf hoe nummers als Robert's 'All Along The Watchtower', met daarop een intense solo van Jan op zijn black & white keys, 'So Sally Can Wait' van de broertjes Gallagher en 'Yer So Bad' van Tom Petty door deze Bart Buls hier een nieuw leven krijgen. Een intense beleving hier in de Loods en als we niet allen aan het meezingen waren was het dan weer volledig stil uit het diepste respect voor deze twee muzikanten. Door een nachtelijke escapade met Robbie McIntosh brachten ze ook een nummer van Lennon & McCartney alsof we zo ergens in een Ierse pub terecht waren gekomen. Met 'Baltimore' kregen we dan helaas al het einde van 'set 1' al was dit eerder om Bart aan een fris pintje te helpen ;-)

Om dadelijk bij aanvang van deel 2 te zorgen dat iedereen bij de les was vatten de heren aan met het wondermooie 'Romeo & Juliet' van Dire Staits. Na Warren Zevon's 'Roland The Headless Thompson Gunner' zijn we alweer toe aan een betoverend moment hier in de Loods. Het nummer dat hiervoor aansprakelijk was is 'The River' van de Boss. Zonder ook maar een hint te geven begon iedereen hier mee te neuriën en werden Bart, Jan en de talrijke aanwezigen één geheel. En dit gewoonweg op een zondagnamiddag!

Even de bril erbij pakken dacht Bart Buls en dit was niet voor een stukje rockabilly, nee dit was gewoon om een stukje lyrische poëzie van Billy Joel met zijn 'Vienna'. We kunnen het niet genoeg herhalen, akkoord het zijn allemaal stuk voor stuk straffe nummers van even straffe muzikanten maar de ziel die Bart hierin kom te steken is van ongeziene klasse. Voor als er nog enkelen zijn die Bart Buls nog niet kennen, 't is het moment hé!!!

Helaas na het beklijvende 'The One I Love' van R.E.M. en voor de singer-songwriters een obligaat stukje Cash met 'Hurt' is het hier gedaan met de pret, allee bijna toch want moesten Bart en Jan het hebben gedurfd om zonder een bisser te vertrekken zouden ze enkele bodyguards nodig gehad moeten hebben. Bij gebrek aan een 'Mussels from Brussels' kwam er dan nog Jackson Brown zijn onvergetelijke hit, 'Loud Out' en kon zo de volle Loods antwoorden van Stay...Just A Little Bit Longer! Respect is het minste wat we kunnen zeggen. Uh Huh, Oh Yeah!