© Rootsville.eu

Voodoo Twinz feat. Big Dave & Luc Janssens
Blue Mondays
Blauwe Kater Leuven (01-10-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Blauwe Kater
info band: Voodoo Twinz


© Rootsville 2018


Die van "Black Cat Biscuit" zullen ongetwijfeld nog aan het vieren zijn dat ze als laureaat werden uitgeroepen op de "Belgian Blues Challenge". Ze moeten daardoor in 2019 ons land gaan vertegenwoordigen op de "European Blues Challenge" op de Azoren. Nog tijd dus om alles nog eens te finetunen. Wij daarentegen moeten weer voluit aan de bak om een nieuwe maand in te zetten met heel wat blues, jazz en roots concerten op de agenda, en één van de eerste deze maand wordt onze vaste stek in de "Blauwe Kater" te Leuven.

Voor de blues en/of jazz liefhebber is er op maandag al sinds jaren geen uitvlucht meer om zich languit in de zetel te gaan neervlijen. Het is al een paar decennia geleden dat de "Blauwe Kater" te Leuven het gegeven "Blue Mondays" is het leven kwam te roepen. GRATIS concerten op een blauwe maandag die veelal een ontdekking met zich meebrengen. Het is hier ook dat Jan Jaspers zijn tweede thuis heeft gevonden om er nooit meer weg te gaan. Ten tijde van Voodoo Boogie kwam er tussen Jan en Gert Servaes dan nog een andere collaboratie te ontstaan en kwam zo ook deze "Voodoo Twinz" tot leven.

Vorig jaar stond er door deze "Voodoo Twinz" nog een optreden op de de kalender met als special guests Patrick 'Orvalized' Louis en Patrick Indestege aka "The Voodoo Twinz feat. The Two Patricks". Een optreden dat toen insloeg als een bom. Niet enkel bij mij want bij Jan 'Boogie Beast' Jaspers kwamen te aanvragen reeds binnen. Jan had alle moeite om uit te leggen dat dit niet zo maar een nieuwe band betrof maar daar hadden sommige programma makers geen oren naar en wilde zo deze "Voodoo Twinz & The Two Patricks" op hun affiche zien prijken. Tijd dus om het roer om te gooien en aan twee andere "special guests" te gaan denken.

Vandaag in de "Blauwe Kater" dus deze Voodoo Twinz feat. Big Dave & Luc Janssens aka Luke Alexander, en zo is het maar de vraag wie deze kleppers nu niet op hun affiche willen ;-). Jan kende recentelijk nog een reünie met zijn "High Five Jive" en ook Big Dave en Luc Jannsens zagen we terug herenigd met "Mudvibe" op Blues Peer. Afstammend uit de bijna legendarische "The Electric Kings" staan deze twee blues brothers hier vanavond aan de zijde van Jan en Gert. Niet vergeten dat zowel "The Electric Kings" als "High Five Jive" respectievelijk in 1995 en 1998 reeds hun présence kwamen te maken op "Blues Peer". Dus hier in de "Blauwe Kater" al een serieus stukje blues geschiedenis op het podium. So without further ADO we give you The Voodoo Twinz vs. The Electric Kings.

Iets na de klok van 09.00PM komt deze delegatie terug van het laatste avondmaal en alsof de studenten het hebben geroken begint stilaan ook deze kroeg weer vol te lopen. Uiteraard zoeken deze tijdelijke bewoners op maandag een vorm van verstrooiing om de boeken aan de kant te leggen maar het is toch frappant om zien dat onze toekomstige leiders hier volkomen uit de bol gaan met 'onze' blues. Misschien komen de vrouwelijke studenten enkel voor Jan Jaspers, Joost mag het weten maar misschien had een Chinese filosoof het 500 jaar voor Christus ook het al bij het rechte eind met zijn citaat, waarheen je ook gaat, ga met je hele hart (Confusius)

Een setlist was er niet voorhanden of was het om me op het verkeerde been te zetten. Vast stond wel dat ze openden met eentje van de godfather van de blues, Robert Johnson. Met "Rablin' On My Mind" kwam zo ook de "Blauwe Kater" hier tot leven en konden Steffie en Bas de handen uit de mouwen beginnen steken. Twee gitaren en een zinderende Mississippi saxofoon aangestuurd door de doordringende beats van de snare & toms werden de ingrediënten van de avond. Op deze 'real blues' kon ook Howling Wolf niet worden vergeten en met "Commit A Crime" werd de "Kater" gevuld met een gespin van voldoening. In de sfeer van Burnside en een John Lee Hooker dramde deze battle tussen de Twinz en de Kings doorheen de avond.

Tijd ook om Big Dave aan het woord te laten en in de lijn van het vorige bracht hij een eerder psychedelische versie van Slim Harpo's "Shake Your Hips" iets wat doorstraalde naar de young ones hier aanwezig. Ook het slowbluesje "Who's Gonna Love You Tonight" met daarin het betere werk van Luc Janssens verweven werd onder een algemene goedkeuring ontvangen. "Boogie" was ook een rode draad in het concert en als Johnny Rivers met zijn "John Lee Hooker" in de "Whiskey A Go Go" al geschiedenis wist te schrijven wat dan gezegd van Jan Jaspers zijn arrangement op JLH's zijn "I'm Going Upstairs" uit 1961. Ook deze versie zou zonder moeite een volledige kant op een vinyl 33'er kunnen vullen, 'cause the Voodoo Twinz, they can boogie all night long....

Volgende "Blue Mondays" met John Fairhurst uit de UK op maandag 08 oktober! Voor ons nu een paar dagen platte rust :-)