© Rootsville.eu

Blue Moon Marquee (Can)
tiltle: Bare Knuckles & Brawn
music: Gypsy, Blues, Jazz
release date: 2019
label: Independent
info artist: Blue Moon Marquee
promotion: Sarah French Publicity

© Rootsville 2019


Samen met de hereniging van "Blue Moon Marquee" en ons landje kregen we ook hier in België de primeur van hun nieuwste album "Bare Knuckles & Brawn".

"Blue Moon Marquee" is een Canadees duo uit Alberta die de authentieke sound van gyspsy, blues en jazz als standard gebruiken in hun muziek. "BMM" dat zijn in eerste instantie A.W. Cardinal en Jasmine Colette aka Badlands Jass. Ook al treden ze meestal als duo op toch is ook hun présence met band niet te versmaden. Dit nieuwe album werd trouwens opgenomen met een voltallige band wat de sound van deze "Blue Moon Marquee" nog warmer maakt, nog meer intenser. Hun vorige album "Gyspsy Blues" dateert van 2016 (album report).

"BMM" kwam tot stand in 2012 toen A.W. en Jass na een nachtelijke jam besloten om samen te gaan werken. Al vlug raasden ze als een wervelwind doorheen Canada en wonnen al vele prijzen. In 2016 werden ze genomineerd op de "Maple Blues Awards" als "Best New Artist of the Year". We maakten een eerste keer kennis met dit duo tijdens hun tour in 2017. Een volledige kennismaking incluis hun discografie kan je ook lezen op het "Spotlight'' dat we over "Blue Moon Marquee" online brachten (Spotlight BMM).

Deze "Bare Knuckles & Brawn" bevat 11 nieuwe originals en werd opgenomen in de "Afterlife Studios" in Vancouver en werd geproducet door "BMM" samen met Erik Nielsen. Het betreft hier een album met een bloemlezing van nummers die je meenemen op een wel zeer authentiek reisje doorheen de muziekwereld. Opener is het door mamba gespeende "Big Black Mamba" en meteen ook een kennismaking met de warme sfeer die rond dit duo hangt. De inbreng van een band kan je meteen als een meerwaarde beschouwen zoals de heerlijk Hammond grooves van Darcy Phillips op deze opener.

De rokerige jazz 'n blues stemintonatie van A.W. Cardinal loopt als een rode draad doorheen dit album. In een mix van western swing en ragtime krijgen we vervolgens het opwekkend aanvoelende "Smoke Rings For My Rider". De jazzy gitaarrifjes à la Django Reinhardt geven ook de originele "Manouche stijl" weerdoor A.W. ook het label als Sinti-gitarist opzich gekleefd krijgt, zoals ook op "Fever Flickering Flame" waarbij de bluestem van Jass ook indringender naar het voorplan komt.

Bij een vorige ontmoeting tussen "BMM" en ondergetekende was de vraag van mijnentwege om Jasmine haar stem ook meer aan bod te laten komen. Het is uiteraard niet evident wanneer Jass tijdends de "live" concerten zowel de upright bass, snare- kick- en bassdrum alsook de "high hat" komt te bespelen , laat staan dan ook nog het vocale voor haar rekening moet nemen. Door de inbreng van een volledige band komt dit nu even op het achterplan en krijgen we het jazzy "Hard Time Hit Parade" te horen. Rillingen zijn het gevolg bij het beluisteren van haar klankkleur.

Uiteraard is de Waits-toon van A.W. niet weg te cijferen en de soms wel howlin' voice heeft A.W. naar eigen zeggen van zijn vader geërfd. Helemaal doordrenkt van "manouche" is dan het daaropvolgende "High Noon". "Western Swing" is dan weer het hoofdthema op het swingende "The Red Devil Himself". De pre-war blues vormt dan weer de basis voor "Big Smoke" waardoor de diversiteit van deze "Blue Moon Marquee" nog eens nadrukkelijk in de schijnwerpers komt te staan. Op "52nd Street Strut" is het dan terug de beurt voor Jamine om het vocale voor haar rekening te nemen, een nummer waarop ze ons zowaar naar "The Big Easy" aka "New Orleans" weten te nemen.

Met "Wayward" en de afsluitende country ballad "Lost & Wild" rest er ons nog enkel één enkel ding en dat is op replay drukken. Mooi, mooi, mooi is ons eindbesluit en wanneer deze "Black Moon Marquee" in je buurt zijn mag je zeker en vast niet verzaken aan het bezoek van dit duo, ongeacht je muzikale voorkeur. Genieten zal je zonder meer.

tracks:

01 Big Black Mamba
02 Smoke Rings For My Rider
03 Fever Flickering Flame
04 Hard Time Hit Parade
05 As I Lay Dying
06 High Noon
07 The Real Devil Himself
08 Big Smoke
09 52nd Street Strut
10 Wayward
11 Lost & Wild

musicians:

A.W. Cardinal: vocals, guitar
Jasmine Colette: upright bass, vocals

guest musicians:

Darcy Phillips: piano, Hammond B3
Jerry Cook: tenor sax, baritone sax, clarinet
Jimmy 'Hollywood' Badger: drums
Jack Garton: trumpet
Paul Pigat: guitar on #07