© Rootsville.eu

Boogie Beasts (B)
tiltle: Deep
music: NU-Blues
release date: january 11, 2019
label:
Naked
PR verantwoordelijke: David Dalemans (mail)
info band: Boogie Beasts

© Rootsville 2019


"Boogie Beasts"...hun voorgeschiedenis bestaat uit een samensmelten van restanten van de begeesterende Vlaamse formatie "Voodoo Boogie" en de aan de andere kant van onze taalgrens huizende "Stinky Lou & The Goon Mat with Lord Benardo". Beiden hadden hun vaak psychedelisch georiënteerde sound gemeen en zouden zonder meer een stuk geschiedenis schrijven in de analen van onze Belgische muziek. Beiden hielden helaas ook op om te bestaan al maken "The Goon Mat & Lord Benardo" zonder Stinky Lou ook vandaag de dag nog deel uit van onze muzikale cultuur.

Twee delen Vlaams en twee delen Waals, beter kan je dit geheel niet beschrijven in een landje dat meestal door politiek wordt verscheurd maar gelukkig op muzikaal vlak een verstandhouding tot stand brengt die als een onwaarschijnlijk solide geheel doorheen de muzikale wereld raast. De lijm om dit alles samen te houden is easy as one, two, three, met name boogie 'n roots. Sinds het ontstaan van beide bands waren de podia van de binnen- en buitenlandse blues scène hun habitat maar vanaf het versmelten tot "Boogie Beasts" kijken ze gelukkig voor hen ook al een tijdje veel verder. Nu maken deze "Boogie Beasts" ook deel uit van het meer internationaal getinte alternatieve circuit, iets waarin ze zich als een vis in het water voelen.

Jan Jaspers, Mathias Dalle, Gert Servaes en Fabian Bennardo zijn vandaag de dag verantwoordelijk voor deze "Boogie Beasts". In 2014 brachten ze hun EP "The Game" op de markt en sindsdien gaat het steeds maar meer crescendo voor deze "Boogie Four". In 2015 verscheen dat de eerste full CD "Come and Get Me", een album waarop nummers als "Calling My Name" en "Shak' Em" tijdens de 'live' concerten lang blijven nagalmen. De release van de singles "Mad" en "Emotion" lieten de rumours al meteen op volle toeren draaien richting aankondiging van hun tweede album "Deep".

De officiële release concerten van het album vinden plaats op donderdag 10 januari in de "MOD" te Hasselt en op vrijdag 11 januari in "La Zone" te Luik. Op maandag 28 januari kunnen de "die hards" dit nog eens allemaal herbeleven tijdens de "Blue Mondays" concerten van de "Blauwe Kater" te Leuven. De release van "Deep" staat ook simultaan met het uitbrengen van hun derde single uit dit album, "Gonna Be Your Man". Sinds hun ontstaan in 2010 blijven ze uiteraard trouw aan hun rauwe beats van punk- en hypnotische boogie grooves.

Op deze "Deep" vinden we 10 nieuwe originals terug met als rode draad de alom gekende vette hypnotiserende slide, de howlin' harmonica rifjes, and a lot of fuzz. Als producer voor het album gingen Jan, Mathias, Gert en Fabian scheep met liefst twee personen en dat zijn Rodrigo Fuentealba Palavicino (ex Novastar & Gabriel Rios) & Micha Volders (ex The Sore Losers en El Guappo Stuntteam). Rodrigo Fuentealba Palavicino komt op het album ook nog aan het werk als derde gitarist op het nummer "Emotion" en als percussionist op "No Good", "I Don't Know Why" en "Night Time Hero".

Met "Inside" geven ze de aftrap van deze "Deep" en meteen zitten ze right on track met hun alom gekende psychedelische NU-Blues. Een mix van slide en howlin' voices van Jan en Matt, de jungle drumbeats van Geert en de door merg en been snijdende harpgrooves van Lord Benardo. Nu en dan horen de geoefende oren onder ons er ook nog eens een stukje Delta in. Nummers als "Emotion", "Mad" en onder meer "Long Gone" hebben als kenmerk de opzwepende boogie waarbij stilzitten niet als een optie kan worden ervaren. "Party Time" is dan ook een kenmerkend gegeven tijdens het beleven van hun concerten.

De derde uit het album geselecteerde single is dan ook een buitenbeentje en meteen ook mijn favoriete nummer op dit album. Met als voertaal het Frans brengen ze hier "Gonna Be Your Man" en moest Serge Gainsbourg al niet sinds 1991 onder de zoden liggen zouden we gedacht hebben dat deze excentriekeling hier op dit nummer een vinger in de pap zou hebben gehad. Een 'vet' nummer met enige psychedelic swampy sound die onherroepelijk als een voodoo earworm bezit van je neemt. It's a voodoo workin'...

Alsof het een samenwerking betreft tussen de Fun Lovin' Criminals, Jason Ricci en een Cedric Burnside krijgen we met "Night Time Hero" een nummer dat ook bij de niet adepten good in het oor zal liggen. "In Front Of You" is de afsluiter van deze "Deep" en zo zullen ze deze "Boogie Beasts" ook verschijnen in respectievelijk de "MOD" en "La Zone".

Beware their sound have an addictive effect on you... it's "Boogie Beasts" voodoo!

tracks:

01 Inside
02 Emotion
03 Mad
04 Long Gone
05 No Good
06 I Don't Know Why
07 Trouble
08 Gonna Be Your Man
09 Night Time Hero
10 In Front Of You

musicians:

Jan Jaspers: guitar, vocals, marching drum on#4
Mathias Dalle: guitar, vocals
Fabian Bennardo: harmonica
Gert Servaes: drums, percussion

additional musician:

Rodrigo Fuentealba Palavicino: third guitar on #2, percussion on #5,6,9