© Rootsville.eu

Guy Verlinde (B)
tiltle: All is Forgiven
music: Acoustic Blues 'n Roots
release date: march 01, 2019
label: R&S Music
info artist: Guy Verlinde

© Rootsville 2019


Dat de onwaarschijnlijke era van "The Mighty Gators" vorig jaar aan zijn einde was gekomen konden we met z'n allen met spijt in ons hart vaststellen. Dat er vervolgens een periode met iets totaal anders zou aanbreken dat kon je wel verwachten want bluesman Guy Verlinde formely known as Lightnin' Guy is er niet de persoon voor om in een hoekje te gaan zitten mijmeren.


Guy Verlinde © Rootsville

Het componeren van nieuw werk daar zat de Guy'kes al wel een tijdje mee in zijn hoofd want hoe kan het anders dat op zo een relatief korte periode deze 11 nieuwe pareltjes tot stand zouden komen. Akoestische blues en zoveel meer is het recept van dit nieuwe solo project van Guy Verlinde. Solo of dan toch weer niet want voor de opnamen van zijn 12de album liet hij zich omringen door heel wat fijne muzikanten die allen op hun vlak wel hoge toppen scheren.

Naast Guy Verlinde zelf horen we ook zo zijn blues brothers Richard van Bergen (gitaar, vocals), René Stock (Bas) en Olivier Vander Bauwede (harmonica) aan het werk. We kennen Guy uiteraard als iemand die in zijn blues ook een stuk 21st Century steekt en daardoor zijn muziek in de smaak valt van een breed publiek. Ook nu is dit niet anders want door het rond hem scharen van roots grootheden als Nils De Caster en Kathleen Vandenhoudt mag je ook nu een dosis hoogstaande country blues en Americana verwachten. Als laatste muzikant in dit select gezelschap is er ook nog de jeugdige toetsenist Tom Eylenbosch en zo is de kring compleet om je van je sokken te laten blazen door dit hoogwaardig statement genoemd, "All is Forgiven".

Met opening- en titeltrack "All Is Forgiven" hebben we al kunnen kennis maken doordat dit nummer ook eerder werd uitgegeven als single. Met deze howlin' song brengt Guy Verlinde ons heel diep terug in de Delta, let me put you wise, this blues is miraculous beautiful. Met het daaropvolgende "Dance Trough The Night" worden er bij Guy Verlinde herinneringen boven gehaald waarbij het beluisteren van de tekst en de origine van het schrijven ervan het zelfs voor een ruwste bolster het moeilijk zal zijn om het droog te gaan houden. Een herinnering van een tragisch gebeuren in Guy's vriendenkring. Voeg daarbij nog de klagende viool van Nils De Caster en je hebt onvoorwaar een fine blend van Blues en Americana.

Met de ode aan vader Raf Verlinde krijgen we op "Play Your Blues" naast een dosis onvervalste realiteit ook een vrolijk deuntje, een road country bluesje op z'n best. Ook met " Gotta Let Go" en de howlin' harp van Olivier bijven we in de dag dagelijkse en soms harde realiteit van het leven. Voor wie Guy Verlinde al solo kon beleven, dit is Guy op z'n best, pakken en mooi. Bij het aanhoren van de eerste tonen van Tom Eylenbosch op de black & white keys was mijn eerste reactie om een mailtje te doen aan Guy om de simpele reden dat ook nu mijn gemoed begon vol te lopen. "Everything Means Nothing" een ballade om je liefste na het beluisteren ervan eens goed vast te pakken met de woorden All is Forgiven...

Ook met de als slave song klinkende "I Shall Be Free" brengt Guy Verlinde en zijn keur van sublieme muzikanten hier een Delta Deluxe bluesje. Wat dacht je van een dosis fingerpickin' ragtime, Wel met "Tiny’s Parlor Rag" en in het gezelschap van een "Guinness" kan je wegdromen naar die onbezorgde tijd van vroeger. Een nummer dat door stand kwam toen Guy een akoestische vintage "Parlor" gitaar zomaar cadeau kreeg van zijn bluesbrother Tiny Legs Tim. Ook instrumentale nummers kunnen prachtig zijn, zie hier het bewijs!

Ook met "Solitude & Grace" blijft Guy zijn muze zoeken bij zijn familie. Ditmaal een nummer geschreven voor zijn demente mama, en weerom weet hij ons zo maar koudweg te pakken. Het daaropvolgende "Won’t Be Fooled Again" krijgen we een protestsong tegen de leugenachtige politici en jazeker luisteren naar dit epos en vasthouden tot in mei om daarna weer eens goed te vloeken dat de gehouden beloftes als sneeuw in de zon komen te verdwijnen. Luchtig en hoopvol voor velen onder ons is dan het country bluesje "Ain’t Nobody Gonna Hold Me Down". Afsluiter van dit album is "Distant Lullaby" and do we say more?

Een album soms te weemoedig om in woorden samen te vatten, maar bijzonder realistisch en oh zo mooi! Een album waarbij iedere meewerkende muzikant in de bloemetjes moet worden gezet voor dit prachtding. Finito met "The Mighty Gators", wel Guy..."All is Forgiven".

tracks:

01. All Is Forgiven
02. Dance Through The Night
03. Play Your Blues
04. Gotta Let Go
05. Everything Means Nothing
06. I Shall Be free
07. Tiny’s Parlor Rag
08. Solitude & Grace
09. Won’t Be Fooled Again
10. Ain’t Nobody Gonna Hold Me Down
11. Distant Lullaby

musicians:

Guy Verlinde: vocals, acoustic & resonator guitar
Nils De Caster: violin, mandolin & lap steel guitar
Richard van Bergen: electric guitar & backing vocals
Olivier Vander Bauwede: harmonica
René Stock: double bass
Tom Eylenbosch: piano
Kathleen Vandenhoudt: backing vocals