© Rootsville.eu

Lena & The Slide Brothers (Fin)
tiltle: IV
music: Blues
release date: 2019
label: RetroU Art
info artist: Lena & The Slide Brothers

© Rootsville 2019


We weten het al een tijd dat in de Skandinavische landen er meer dan voldoende talent aanwezig is en zeker ook in het verre Finland. We mochten door de jaren heen al kennis maken met dames als Erja Lyytinen en Ina Forsman. Ook van bands als de "Tomi Leino Band" konden we hier in onze contreien al genieten en vorig jaar leerden we op "Hoockrock" ook nog Emilia Sisco kennen. Laat het nu zijn dat deze laatste ook haar soul vibraties laat schitteren op dit vierde album van "Lena & The Slide Brothers".

"Lena & The Slide Brothers" is opgericht in 2009 in Helsinki, Finland. Hun debuutalbum "Turn it on" werd uitgebracht in 2010 en bevat een breed scala aan Amerikaanse rootsmuziekstijlen. Het volgende album "Shine Your Light" verscheen in 2013 en toonde een andere, ruigere kant van deze band. Hun derde album "The Road" werd uitgebracht op 8 april 2016. Ze hebben gespeeld op de meeste Finse blues- en rootsmuziekfestivals, maar ook in clubs en concertzalen in het hele land. Ze hebben ook opgetreden in Zweden, Estland, Frankrijk en Italië.

Meteen bij het beluisteren van de openingstrack "Your Kind of Woman" verplaatste ik me in een niet meer relaxe houding in mijn stoel want wat was dat. Soulvolle blues met een glasheldere stem van zangeres Lena Lindroos. Dit ondersteund door Matti Kettunen op slide en een zijn kompanen Juha Litmanen en Ykä Putkinen. De dame in kwestie kan naast een stukje zingen ook nog haar weg vinden op de basgitaar alsook op Rhodes en Hammond.

Geen grijsgedraaide covers maar eigen originals die het meteen doen swingen op nummers als "Not Your Fault" of het stompende "Eldorado". Nummers die de bestofte bluesdeuren onmiddellijk terug met een frisse wind laten openwaaien. Alsof ze geboren zijn in de Delta van het noorden brengen ze hier ook vette van slide doordrongen nummers als "Late Night Watchdog Blues" of het bayou bluesje "New kind of Soldier".

Afsluiter van deze heerlijke kennismaking is "Bourbon River Blues Jamboree" en dan heb ik maar één smeekbede aan de bookers. Naar hier halen die handel en niet meer zeuren dat de blues aan het uitsterven is, want dat is het niet. WOW!

tracks:

01. Your kind of woman
02. Snake boogaloo
03. Not your fault
04. Blue side of the town
05. Eldorado
06. Right train, wrong track
07. Late night watchdog blues
08. New kind of soldier
09. I can’t believe it
10. Bourbon river blues jamboree

musicians:

Lena Lindroos - vocals, bass, rhodes piano, hammond organ
Matti Kettunen - electric & acoustic guitars, slide guitar, mandolin, percussion, backing vocals
Juha Litmanen - drums, percussion
Ykä Putkinen - electric guitar, slide guitar, backing vocals

additional musicians:

Helge Tallqvist - harmonica
Teijo Tikkanen - hammond organ, wurlitzer, piano
Emilia Sisco - backing vocals
Maria Hänninen - backing vocals Hannu Leiden - backing vocals, percussion