© Rootsville.eu

Little Jimmy (B)
tiltle: Blues Rebel
music: Blues
release date: march 15 , 2019
label: Sing My Title
promotion: Bath Foam Throne Music
info artist: Little Jimmy

© Rootsville 2019


Het gonsde al een hele tijd van de geruchten in de coulissen dat Little Jimmy aka Don Croissant aan een nieuw album aan het werken was. Het album zou worden uitgebracht bij het label "Sing My Title" een realistatie van Tim De Graeve aka Tiny Legs Tim. Den Jimmy kennende was het niet evident om dit album in one take te gaan opnemen en dus ging er een ruime tijd over om dit kleinood tot stand te kunnen brengen. "Blues Rebel" is de titel en is te verkrijgen vanaf 15 maart 2019. Een titel die volledig overeenstemt met de persoon achter Little Jimmy zelf. Dit jaar viert dit icoon zelfs zijn 75ste verjaardag en staat hij ruim 60 jaar op de planken.

Little Jimmy @ Missy Sippy Gent (2018) © Rootsville

Voor diegene die Marc Claeys aka Little Jimmy aka Don Croissant niet kennen is het misschien aangewezen er bij te zeggen dat hij ooit met zijn band "Litlle Jimmy and The Sharks" in 1966 het voorprogramma van "The Stones" speelde. Zijn legendarische woorden "wij waren beter dan The Stones, ik zweer het u" zijn een welgekende quote van den Jimmy. Ik leerde Jimmy pas goed kennen toe hij als patron van de jacht- en zeilclub "CRV" (Club Royal de Voile) te Grimbergen de plak zwaaide van het illustere café. Tevens toen ook de thuis van diverse muzikanten uit Brussel en verre omstreken en niet in het minst van ons "HD Chapter". Een plaats ook waar vele memorabele optredens plaatsvonden, of soms ook weer niet ;-). Ook nu kan je Little Jimmy er nog aantreffen in de "CRV" al is het nu aan de andere zijde van de contoir in het gezelschap van een glas rode wijn. Op 11 oktober 2008 kreeg hij het zelfs gedaan om een eigen festival uit de grond te stampen op de binnenkoer van de "CRV" onder de noemer "Little Jimmy's Rock & Blues Festival" met deelname van onder meer "Les Generals Jack", Kathleen Vandenhoudt en de Blues Rebel himself. In 2014 dook hij ook op bij Michel en zijn gemoedelijk bluesfest "Bij Ford in Genk", toen ook nog als King of The jungle, vijf kiere...


Little Jimmy @ Little Jimmy's Rock & Blues Festival (2008) © Rootsville

De titel van het album, "Blues Rebel" kan natuurlijk niet beter gekozen zijn want als een rebel gaat Little Jimmy door het leven. Een album dat werd opgenomen in "The Yellow Tape" te Ghent met daarop 11 nummers. Als je gaat veronderstellen dat het enkel covers zijn die hij hier op deze "Blues Rebel" brengt ben je er aan voor de moeite want liefst 8 nummers zijn originals van de hand van Little Jimmy. 3 covers dus met "Blues Before Sunrise" van de Amerikaanse blues pianist Leroy Carr (1905-1935) die op amper 30-jarige leeftijd als gevolg van nierfalen kwam te overlijden. Verder zijn we getuige van twee bewerkingen van traditionals als "Baby Please Don't Go" een nummer dat algemene bekendheid verwierf in 1935 door Big Joe Williams (1903-1982). Tweede traditional is "Were You There", een nummer uit 1899 dat als eerste negrospiritual wordt vermeld in de geschiedenis.


Little Jimmy @ Bij Ford Genk (2014) © Rootsville

Openen doet Little Jimmy op zijn eigen rauwe manier met "Dreamin' About Bo", een nummer over een voodoo doll met de daarbij passende klankkleur en voodoo spirit. Ook het naar Delta blues overhellende "Wasbash Avenue" en het beklijvende "Dog Me Around" zijn eigen spinsels. Ook titeltrack en lijflied "Blues Rebel" zou zo een slide nummer kunnen zijn uit de "Legacy of the Blues. In het arrangement van Carr's "Blues Before Sunrise" krijgen we zelfs als extra een zydeco accordeon te horen al vinden we in de bijlage geen speler ervan terug en gokken we zo op de Nils. Terug naar de front poch blues dan met "I Had A Friend" alvorens we het negrospiritual en gospel gevoel aanwenden op het beklijvende "Were You There".

Instrumentale animo dan op "Everthing Looks Spic'n Span" en het moet zijn dat "Tiny Legs Tim" zijn voorbije trip richting New Orleans heeft kunnen overbrengen naar Little Jimmy en zo krijgen we met "Fred Mambo" enige NOLA feelin', met in de hoofdrol de sousafoon. Bij de traditional "Baby PLease Dont Go" vinden we geen swingend gedeelte terug maar bengt Little Jimmy dit als een echte slave song. Afsluiter is een haast normale versie van diens "Jungle King" en ben ik benieuwd aan hoeveel tellen ze zijn geraakt tijdens de opnamen ;-), hier in een rauw R.L. Burnside jasje gestoken.


Little Jimmy @ Missy Sippy Gent (2018) © Rootsville

release dates:

04 mei CRV Grimbergen
20 mei Missy Sippy Gent

tracks:

01 Dreamin' About Bo
02 Wabash Avenue
03 Dog Me Around
04 Blues Rebel
05 Blues Before Sunrise

06 I Had A Friend
07 Were You There
08 Everthing Looks Spic'n Span
09 Fred Mambo
10 Baby PLease Dont Go
11 Jungle King

musicians:

Little Jimmy: guitar, vocals
Drederik Van den Berghe: drums
Maarten De Groef: bass tuba
Gregory Vanesbrouck: sousaphone
Jasper De Greve: baritone sax
Elias Storme: tenor sax
Nils De Caster: violin
Toon Derison: African drums
Luiz Marquez: persussion