© Rootsville.eu

Matt T Mahony (B)
tiltle: Live at Missy Sippy (EP)
music: Blues - Jazz - Fusion
release date: march 28, 2019
label: independent
info artist: Matt T Mahony

© Rootsville 2019


Je hebt zo van die klasbakken die zich liever op de achtergrond houden dan in de spotlights te staan. Eentje daarvan in Gentenaar Mattias De Rijcke AKA Matt T Mahony. Matt is iedere maand wel te horen tijdens de blues jams bij mama "Miss Marie" in de Ghentse juke joint "Missy Sippy", waar hij als een van de steunpilaren mag worden aanzien bij deze jams. Ook is deze "Matt T Mahony" sinds een tijdje al de leadgitarist bij Steven Troch en zijn band. Op 28 maart is het dan de dag dat Mattias zijn leven misschien wel danig zal veranderen omdat hij dan niet anders kan dan op het voorplan te treden en zo zijn moment de gloire in de schijnwerpers te beleven.

Reden is het uitbrengen van zijn debuutplaat "Live at Missy Sippy". Wat ik nog niet eens besefte na het beluisteren van deze "EP" is dat Matt ook een begeesterende klankkleur heeft. Van zijn begenadigde kwaliteiten als gitarist waren we al lang op de hoogte, daarbij komen zijn skills als songwriter ook nog eens naar voren want liefst drie nummers zijn originals van zijn hand.

Voor de ander twee ging hij te leen bij jazz trompettist "Nat Adderley" en blues gitarist "Blind Joe Reynolds". Openen doen de heerschappen met het jazzy "Jive Samba" van Nat Adderley, broer van Cannonbal Adderley. Die heerschappen die hem die avond bijstonden in de "Missy Sippy" zijn de harpers Olivier Vander Bauwede, Easy Dodo en Guy Verlinde. De ritme sectie bestaat uit Mattias Geernaert op basgitaar en Jan Van Steenbrugge aan de drums.

Met "Jive Samba" nemen ze je mee naar de "Latin Jazz" en naast de aanstekelijk harp, bass en drum grooves krijg je uiteraard ook waanzinnige gitaarlicks van de man himself. Alsof het Carlos S. betreft die bij Matt een masterclass is komen volgen. Hoogstaande binnenkomer is het minste wat je kan stellen. Ook met het daaropvolgende "Shutdown" blijven Matt en zijn kompanen in het jazzy milieu met een meesterstukje, getekend Matt T Mahony, waarbij we zonder schroom het woord "Fusion" in de mond durven te nemen. Alweer vergezeld van een creepy howlin' harp.

Blues dan met "Outside Woman Blues" van Blind Joe Reynolds", eentje waarbij je het beklijvend gevoel komt te ervaren alsof je ergens verdwaald bent in de cotton fields van Louisiana. Graaf! Ook op met het afsluitende "Sideways" krijgen we weerom zo een nummer waarbij je niet kan geloven dat dit van de hand is van een gewone "strop". Net als bij de andere nummers komt je mond open te vallen van de doorstane emoties door het beleven van Matt's muziek. Eentje met een toets van tragiek in verscholen.

"Get Rid" is dan meteen het buitenbeentje op deze "Live at Missy Sippy". Met een ietwat psychedelische intro wil Matt T Mahony zijn statement brengen op zijn visie van onze wegwerpmaatschappij. Beginnend met een improvisatie waarna het nummer evouleert in een rootsy bluesnummer met hoogstaande instrumentale inbreng. Wat wij zeker niet gaan doen is deze "Live at Missy Sippy" nu wegwerpen...Ladies and Gents we give you Matt T Mahony!

Five songs, one word...Amazing!

Release shows:

28/03: Missy Sippy, Gent
06/05: Blauwe Kater, Leuven
09/06: Compotoir Des Arts
, Brugge

tracks:

1. Jive Samba
2. Shutdown
3. Outside Woman Blues
4. Get Rid
5. Sideways

musicians:

Guitars/vocals: Matt T Mahony (Steven Troch Band) 
Mondharmonica: Olivier Vander Bauwede  (Mother T & The Chicks, Easy Dodo, Guy Verlinde)
Bas: Mattias Geernaert  (Kosmo Sound, His Trust Fund)
Drums: Jan Van Steenbrugge (Birdie Bounce, ’t Mouvement)