© Rootsville.eu

Rob Heron & The Tea Pad Orchestra (UK)
tiltle: Soul of My City
music: western swing - ragtime - roots
release: february 1, 2019
label: Tea Pad Recordings
distribution: Bertus
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Rob Heron & The Tea Pad Orchestra

© Rootsville 2019


Trompetgeschal alom want op 1 februari is het nieuwe album "Soul of My City" van "Rob Heron & The Tea Pad Orchestra" officieel verkrijgbaar. Helaas, en dan bedoel ik het met een dikke "H" heb ik deze bonte bende nog maar eenmaal aan het werk kunnen zien. Rob en zijn "Tea Party" speelden in 2017 toen op "Rockin' Around Turnhout" met als gevolg dat ik de maanden daarna steeds met een goed gevoel ben blijven rondlopen.

"Rob Heron & The Tea Pad Orchestra" is van origine uit een Britse 6-mans formatie die de gave bezitten om diverse stijlen als western swing, ragtime, skiffle en nog zoveel meer tot hun eigen North Eastern Swing-stijl komen te mixen. Een stijl waar zelfs steevast een potje jodelen aan te pas komt. Deze retro sound à la 21ste eeuw is er eentje waar niemand onbewogen kan bij blijven en ook "live" zijn ze een verademing.


photo Rob Heron © Rootsville 2017

Dit "Tea Pad" verhaal begon zeven jaar geleden toen vier vrienden aan de Universiteit van Newcastle samen muziek begonnen te maken. Zowel in als buiten de UK zijn ze graag geziene gasten op de festivals als Glastonbury en het Cambridge Folk Festival. Deze "Soul of My City" is de opvolger van "Something Blue" uit 2016. Daarvoor waren er ook "Money Is not Everything" in 2012 en "Talk About The Weather" in 2014.

Twaalf nummers op deze nieuwe plaat die in april van vorig jaar werd opgenomen in de "Blank Studios" in hun thuishaven Newcastle Upon Tyne. Zoek nier naar covers want het album bevat enkel originals waarbij er 11 van de hand zijn van Rob Heron. Enkel "Drinking & Carrying On" is van de hand van vriend Davy Patton. Opener van deze "Soul of My City" is het met rockabilly geïnjecteerde "Let's Go Back In Time, Man", eentje met ook de nodige Twang.

"There's a Hole in My Pocket (Where My Pocket Used to Be)" is dan weer een droevig country verhaal over de werkende man. Western Swing dan want met " Life Is A Drag" gaan we terug naar de muziek van onder meer Bob Wills and His Texas Playboys of een Tex Williams. Dit vrolijk en swingend nummer werd ook vorig jaar reeds als single op de merkt gebracht. Wanneer dan met "Une Bouteille de Beaujolais" een stukje Jazz Manouche à la Reinhardt aan bod komt kan ik als Belg alleen maar fier zijn dat de vader van deze stijl in het Belgische Henegouwen werd geboren.

Holy Moly is ook de titel van een Hokum bluesje op dit album maar ook een kreet van vreugde die je slaat bij het beluisteren van deze 12 swingende nummers. Back to the West dan met de heerlijke country ballad "One Letter Away From Lonely". Onwaarschijnlijk is dat je bij het beluisteren van dit album niet eens het gemis krijgt van grijsgedraaide covers maar het lijkt of al deze originals geschreven zijn om standards te worden in hun desbetreffende stijl.

Liefhebbers van een Pokey LaFarge zullen zeker de stoelen en tafels aan de kant zetten bij het aanstekelijke "Like A Cuckoo" of "Drinking & Carrying On". Met titeltrack "Soul Of My City" krijgen we een nummer met een jazzy sausje overgoten waarne we met "Lonely Boy In The Dole Queue" een stukje obligaat jodelen te horen krijgen. Afsluiten doet "Rob Heron & The Tea Pad Orchestra" met het bluesy "Double Meaning, Double Entendre" met als gevolg een druk op...replay!

Dit is Roots Music Deluxe!

tracks:

01 Let's Go Back In Time, Man
02 There's A Hole (Where My Pocket Used To Be)
03 Life Is A Drag
04 Une Bouteille de Beaujolais
05 Holy Moly (I'm In Love Again)
06 One Letter Away From Lonely
07 Like A Cuckoo
08 Fool Talkin' Man
09 Drinking & Carrying On
10 Soul Of My City
11 Lonely Boy In The Dole Queue
12 Double Meaning, Double Entendre

musicians:

Rob Heron: vocals, acoustic guitar
Tom Cronin: mandolin, electric mandolin, harmonica, vocals
Colin Nicholson: accordion, piano, Fender Rhodes, Hammond, vocals
Ben Fitzgerals: electric guitar, baritone guitar, acoustic guitar, vocals
Ted Harbot: double bass, rocket bass , theremin, vocals
Paul Archibald: drums

special guests:

Ben Powling: saxophone on #7
Conrad Bird: vibraslap on #2