© Rootsville.eu

Samantha Fish (US)
tiltle: Kill Or Be Kind
music: Bluesrock
release date: 2019
label: Rounder Records
info artist: Samantha Fish


© Rootsville 2019


Ik weet niet hoe Samantha Fish het doet. “Kill or Be Kind” is haar zesde solo-studioalbum in acht jaar. Ze bracht twee geweldige albums uit in 2017 (Chills and Fever en Belle of the West). Op deze plaat 11 door Fisch geschreven nummers vol van soulvol ritme en blues, met een sterke en vertrouwde nadruk op de blues.

De stem van Fish is, zoals altijd, perfect. Het is ademend en vrouwelijk, maar heeft ook een bluesachtig gegrom. Het is mooi maar niet delicaat en korrelig zonder schurend te zijn. En haar gitaarspel is even vlekkeloos, met solo's die net zo lyrisch zijn als alles wat ze zingt. Dit zijn de essentiële ingrediënten voor een Fish-album en ze zijn hier allemaal aanwezig.

Het titelnummer is als een popnummer uit een ander tijdperk. De blazers en elektrische piano geven het nummer een soul-energie uit de jaren 60. Fish richt zich op haar zang, maar brengt uiteindelijk haar gitaar binnen voor een prachtige solo die net zo expressief is als haar eigen zang.

‘Love Your Lies’ gaat nog verder terug, met een manische energie uit de jaren 1950. Veel blazers die het woeste tempo van het nummer bewonderenswaardig bijhouden. Het klinkt grappig om Fish's jeugdig klinkende stem te bespreken al is ze pas 30, maar er is iets vreugdevol en zorgeloos over haar zang. De vreugde strekt zich uit tot haar gitaarsolo, die wild is en veel minder gedisciplineerd dan haar werk over de rest van het album.

Fish snijdt ook op andere manieren los. ‘Bulletproof’ heeft een rollende slide riff met dank aan een cigarbox gitaar. Het nummer komt recht uit het heuvelland van North Mississippi, maar het heeft ook een Black Keys / White Stripes-vibe vanwege de vervormde zang. Het is een heel cool nummer dat de veelzijdigheid van Fish laat zien. Fish nam dit album op in Memphis en dat, in combinatie met de blazers, geeft dit album een ​​soulgevoel.  Je krijgt hier waar voor je geld. (Marcel)

tracks:

01. Bulletproof (Tangle Eye Mix)
02. Kill Or Be Kind
03. Love Letters
04. Watch It Die
05. Try Not To Fall In Love With You
06. Fair-Weather
07. Love Your Lies
08. Dream Girl
09. She Don’t Live Around Here
10. Dirty
11. You Got It Bad