© Rootsville.eu

Tiny Legs Tim (B)
tiltle: Elsewhere Bound
music: Blues - NOLA
release date: february 01, 2019
label: Sing My Title
booking: Rumoer! (mail)
info artist: Tiny Legs Tim

© Rootsville 2019


De artiestennaam van Tim De Graeve staat in stil contrast met zijn blues. Het "Tiny" kan je enkel terugvinden in zijn alias "Tiny Legs Tim", de rest is allemaal groots te noemen. Het is ondertussen al 11 jaar geleden dat we met leerden kennen, helemaal alleen als fingerpickin' blues man enkel in het gezelschap van zijn oude akoestische gitaar en een harmonica neckrack. Toen kon je al opmaken dat zijn ziel ergens is de Delta ronddwaalde. Ondertussen heeft "Tiny Legs Tim" het al veel verder geschopt dan een schamel podium en krijgt hij met regelmaat airplay op onze nationale radio.

Van solo artiest schakelde hij ook om door aan te treden met band. In 2017 bracht hij het met zijn vorig studio album "Melodium Rag" tot de Vlaamse reïncarnatie van "Sonny Terry & Brownie McGhee" door samen met zijn blues brother en harmonica virtuoos Steven Troch de hort op te gaan. Er kwam ook een 'Live' album op de markt van een waanzinnig concert op de Ghentse Feesten en dit allemaal na het uitbrengen van albums als het fel bejubelde album "Stepping Up" uit 2015, "TLT" (2013), "One Man Blues" (2011) en enkele EP's.

Voor een blues man in hart en nieren voelde "TLT" de nood om zijn horizonten nog verder te gaan verruimen en zo ontstond dan deze "Elsewhere Bound", zijn ondertussen reeds 5de studio album. De spinsels hiervoor zaten uiteraard al wel een tijdje in zijn hoofd maar het kwam helemaal in zijn plooi te vallen tijdens een trip richting bakermat van de jazz en Delta blues, "New Orleans". In de "Big Easy" kwam hij zo in contact met de NOLA sound als blues, funk en jazz. Het uitbreiden van zijn band met een blazerssectie en een honky-tonk barrelhouse piano bracht een geheel nieuw spectrum aan het licht.

Niet zo maar een uitbreiding want naast zijn vaste compagnons als harper Steven Troch en drummer Frederik Van den Berghe liet Tim zich ook nog een omringen door een "horn section" samengevoegd uit vooraanstaande muzikanten uit onze eigen jazz en rhyhtm 'n blues scène zoals onder meer Tom Callens (Lady Linn, Lester's Blues), die ook meteen tekende voor de arrangementen. Verder ook nog Marc De Maeseneer op tenorsax, de Gentse jazz trompettiste Marie-Anne Standaert, Luc Vermeir (piano), Yves Fernandez (trompet), Filip Vandebril (bass) en Amel Serra Garcia (percussie).

Naast Tim De Grave zelf was er ook nog Frederik Segers als co-producer en 'ears on the side'. De artwork van de hoes is van de hand van Jannes De Schrijver en goed om weten is ook dat het album werd opgenomen zonder overdubs wat de authenticiteit van de muziek op deze "Elsewhere Bound" nog eens extra in de kijker komt te zetten. Het eindresultaat is een smeltkroes van stijlen zoals we die enkel weten terug te vinden in de NOLA heritage.

Op het album vinden we 10 nieuw originals terug van de hand van "Tiny Legs Tim" en al meteen met opener en titeltrack "Elsewhere Bound" bevinden we ons in een mix van blues en ol'school rhythm 'n blues. Het enige dat ons nog kan relateren met Tim De Graeve is zijn nasale klankkleur, al zal die tijdens het verder beluisteren van dit album ook nog eens in een donkerdere kleur komen te veranderen. Op "One More Change" wordt de Mississippi Delta sound terug in ere hersteld met als rode draad de howlin' harp van Steven Troch en het swampy gitaarrifje van Tim, dit alles gedragen door een soulvolle blazerssectie.

Kiekebisj dan meteen met een huwelijk tussen de blazers en de chromatische harp van Steven Troch waarbij plots een smekende 'love story' zich meester maakt van het nummer, en dan krijg je er nog een "Lucille" rifje op de koop toe bij. Ook van de enigszins toch triestige ballad "Nowhere My Home" voel je alleen maar warmte uit ontstijgen. Footsompin' blues dan met het jazzy geïnfecteerde "The Lovin' Kind". Afsluiten doet "TLT" in pure en onvervalste Delta stijl op het swampy gevoelige "I Ain't ready" en zo is het bewijs geleverd dat er toch nog ergens cotton fields verscholen zijn in onze Vlaamse velden.

Deze "Elsewhere Bound" is een meer dan vernieuwende weergave van Tiny Legs Tim. Een album zo verfrissend en tegelijkertijd zo authentiek dat je niet anders kunt dan het in je armen te sluiten. Klasse!!!

Release Tour:

22 februari: De Singer Rijkevorsel (Try-out)
01 maart: AB Brussel
08 maart: De Roma Antwerpen
28 maart: De Casino St Niklaas
29 maart 4AD Diksmuide
14 mei: De Handelsbeurs Gent

tracks:

01. Elsewhere Bound
02. One More Chance
03. Still In Love
04. In The Morning
05. Nowhere My Home
06. The Lovin’ Kind
07. Don’t Be Sorry
08. The Game
09. New Place
10. I Ain’t Ready

musicians:

Tiny Legs Tim: vocals, guitar
Steven Troch: harmonica
Tom Callens: baritone & tenor sax, horn arrangements
Marc De Maeseneer: tenor sax
Marie-Anne Standaert: trompet
Yves Fernandez: trompet
Luc Vermeir: piano
Filip Vandebril: bass, double bass
Amel Serra Garcia: percussion
Frederik Van den Berghe: drums