© Rootsville.eu

Tommy Castro and The Painkillers (US)
tiltle: Killin' It Live
music: Blues
release date: march 01, 2019
label: Alligator Records
distribution: Proper Music
info artist: Tommy Castro

© Rootsville 2019


Toen Tommy Castro met zijn Painkillers op de proppen kwam begon bij mij eerlijk gezegd in eerste instantie de interesse wat af te nemen. Op het in 2014 uitgebrachte "The Devil You Know" was zo maar die heerlijke "funk & party blues" waar we hem van kenden verdwenen. Albums als "Live At The Fillmore" (2000) en "Soul Shaker" uit 2005 begon ik ineens te koesteren net als het legendarische concert op "Bugaboos" in 2007 en de waanzinnige party in "The Bordeline". Had dit te maken met de verhuis van "Blind Pig" naar "Alligator Records" ? Joost mag het weten, maar bij mij was de oorzaak zeker niet in het minst te zoeken bij de split in 2008 met de aimabele saxofonist Keith Crossan. De hedendaagse begeleidingsband naam "The Painkillers" heeft uiteraard ook te maken met het in 2005 uitgebrachte album "Painkiller" met daarop Coco Montoya en Angela Strehli. Dus namen we ook zo afscheid van de rock 'n roll en funk als op "The Girl Can't Help It" en "Sexmachine" uit het geweldige "Live At The Fillmore" album.

Ondanks zijn vele passages op de "Legendary Blues Cruise" was hij in 2014 te zien op de editie "Swing Wespelaar", knap maar toch miste ik de funk en soul van weleer. Meer gitaarwerk, minder soul dus. De quote na regen komt zonneschijn was in 2017 van toepassing toen daar plots "Stomping Ground" verscheen. Een mix van de oude Castro met de nieuwe en daar konden we met leven. Terug saxofoon geluid ditmaal met Nancy Wright, een interventie met Mike Zito en een heerlijk duet met Danielle Nicole. It was back that swingin' soul shake...

Op 1 maart verschijnt er het nieuwe album met Tommy Castro and The Painkillers. Deze "Killin' It Live" is een beetje the best of both worlds. Een "live" album maar doordat de opnamen ervan gebeurden op 5 verschillende locaties is daar niet zoveel van te merken. Met de aankondiging van Party Time, it's saturday night is dan alles zowat gezegd en vliegt Tommy Castro er op dit album in als vanouds met het swingende "Make It Back To Memphis" en hopen we zo dat het niet blijft met die one more time.

Oudere nummers en niet zo oudere als "Can't Keep A Good Man Down", ook te beluisteren op "Live at the Fillmore", en het funky "Leaving Trunk". Nummers die ook op twee verschillende locaties werden geregistreerd. "Lose Lose" kan je beschrijven als een cool down alvorens met een Texas shuffle "Calling San Francisco" te starten. Uit "Guilty of Love" uit 2001 krijgen we met "Shakin' The Hard Times Loose " de pure rock 'n roll van Tommy Castro, hell yeah! Een beetje West Coast dan met "Two Hearts" alvorens af te sluiten "Them Changes" uit "Stomping Ground" met daarop wervelende solo's van Mike Emerson, Bowen Brown en good old Randy McDonald, aka The Painkillers. Ondanks een "live" album toch een mooie compilatie van 5 concerten van Tommy Castro and The Painkillers, op 19 februari 2019 te beleven in "The Spirit of 66" in Verviers.

tracks:

01. Make It Back To Memphis
02. Can't Keep A Good Man Down
03. Leaving Trunk
04. Lose Lose
05. Calling San Francisco
06. Shakin' The Hard Times Loose
07. Anytime Soon
08. She Wanted To Give It To Me
09. Two Hearts
10. Them Changes

musicians:

Tommy Castro: Guitar and Vocals 
Randy McDonald: Bass and Background Vocals 
Bowen Brown: Drums 
Mike Emerson: Keyboards