© Rootsville.eu

Boogie Beast (B) Album "Deep" presentation
support act "One Rusty Band" (CH)
MOD (Move2Blues) Hasselt (10-01-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Move2Blues
info band: Boogie Beasts - One Rusty Band
album report: Deep

© Rootsville 2019


Nog steeds in een feeststemming verkerend door de intrede van 2019 kunnen we op donderdag 10 januari meteen ook nog eens samen een hoop blues vrienden feest vieren in het gezelschap van de "Boogie Beasts", en dit in de "MOD" te Hasselt.Op de affiche bij "Move2Blues" staat dieavond hun CD release van "Deep" centraal. De "Boogie Beasts" zelf noemen dit de pre-release om morgen zo in "La Zone" te Luik terug van jetje te geven met een offical release party. Een oplossing à la "Politique Belge" ;-). Deze release ging vooraf met het uitbrengen van de singles "Mad" en "Emotion". Simultaan wordt hier vanavond ook de release gevierd van de derde single uit dit album "Gonna Be Your Man". Niet alleen deze gegevens zullen voor een feestje zorgen vanavond maar niet in het minst ook hun opzwepende rauwe en soms wel indringende sound.

Tijdens hun omzwervingen op de talrijke internationale podia die deze "Boogie Beasts" al hebben kunnen aanvinken leerden ze zo ook de Zwitserse "One Rusty Band" kennen, en al vlug onstond er ook een vriendschapsband en een akkoord om als support act aan te treden voor hun dubbele release concerten in respectievelijk "MOD" en "La Zone".

"One Rusty Band" is een duo dat bestaat uit Greg die als "OMB" fungeert in samenwerking met de tapdanseres Léa. Een niet alledaagse samenstelling waarvoor we de "Boogie Beasts" dankbaar moeten zijn dat ze deze wel uitzonderlijke act naar België wisten te halen. Een act die het al bracht tot bij Jools Holland. Met een instrumentarium dat bestaat uit een beatbox, een footdrum, enkele gitaren, een harmonica en een cigarbox weet Greg blues uit enkele era's samen te brengen en komt het geluid dat hij voorbrengt uit een al lang pensioen gerechtigde telefoon. In 2016 bracht deze "One Rusty Band" een selftitled album op de markt. Het visuele aspect vanavond daar tekent de wel zeer atletische danseres Léa voor, iemand die het concert komt te animeren als een uiterst begaafde en bijzonder getalenteerde tapdanseres. Haar instrumenten zijn enkel een paar tapdans schoenen, met de zo typerende lage hak, een met micro versterkt houten dansvloertje, en een washboard met enkele percussie onderdelen.

Dit duo met als roots het Zwitserse Genève vonden elkaar doodleuk op de trottoir, alsof Eleanor Torrey Powell destijds tijdens de prewar blues periode een verbond kwam te sluiten met Son House. Rauwe blues met een streepje Broadway gehalte vanavond hier in de "MOD". De hun zo typerende "OMB" sound met nummers als "Vagabond en "Hard Times" worden afgewisseld met waanzinnig gebrachte arrangementen op klassiekers als Jimi Hendrix zijn "Voodoo Child" of het met speed geïnfecteerde "King Monkey Killer". Hun rauwe boogie blues zal hier vanavond de ganse "MOD" komen te veroveren.

Het meest bijblijvende vanavond van deze "One Rusty Band" is zonder meer de memorabele show die beiden weten te brengen en daarbij ontgaat ons zeker niet de fascinerende metaal klinkende vibraties die Léa uit haar maatje "37" weet te toveren. Met een fluitsignaal op een arbitragefluitje komt Lèa de aandacht richting podium op te eisen, een aandacht die vanaf de tonen van "Live In Vain" iedereen wel in de ban weet te houden. Om haar twee vrouwelijke beentjes af en toe wat rust te geven schakelt ze een paar keer over naar het bespelen van een washboard, en de Greg hij ploegde voort. Ze springt en tapdanst alsof haar leven ervan af hangt met een onwaarschijnlijk atletische dynamiek, dit alles gevoed door de grungy blues van Greg. Ondanks de chaotische sound die zoals steeds gepaard gaat met een "One Man Band" schuilt er bij Greg toch de aanwezigheid van een uitstekend gitarist in hem. When Vaudeville meets Blues...en nu al even een eerste keer op adem komen en...let me put you wise, this was awesome!

Deze "One Rusty Band" gemist of nog eens goesting: nu maandag 14 januari @ de "Blauwe Kater" te Leuven.

Tijd nu voor een serieuze dosis "Boogie Beasts". Gelukkig kunnen we ze nu nog op onze podia treffen want als Nostradamus nog onder ons zou verblijven, zou deze zonder meer de voorspelling van een internationale carrière als "hot" naar voor komen te schuiven. Ook hun "blues" mag en moet breder aanzien worden als hetgeen nu hier in ons landje het geval is. Dit is zoveel meer, dit is pure klasse. Gelukkig is "Live Nation" nog niet in de picture en kunnen hun fans nog voor een democratisch prijsje een ticket aanschaffen. Zo moeten we nu al met lede ogen aanzien dat de "Bleach Blonde Bottle Blues" van "Larkin Poe" aan onze neus voorbij gaat of het moet zijn dat ze aan de Deusterstraat in Peer nu eens wel bij de pinken zijn. Voor onze andere blues & roots festivals zijn ze nu reeds een natte droom geworden. De "Boogie Beast" met een nieuw album...en is de vrijdagavond op Peer niet van origine een Belgian Night?

Jan Jaspers, Mathias Dalle, Gert Servaes en Fabian Bennardo zijn er klaar voor en wij dus ook. Op hun setlist vanavond staan alvast de "10" originals die op hun album "Deep" staan te pronken. "Coming Home To You" en "Would You Please Shut Up" komen dan nog wel uit hun album "Come and Get Me" (album report) maar een sterkere binnenkomer kan je haast onmogelijk ervaren. Dit is zonder meer de sound van de "Boogie Beasts" en zo leek de club al veel te klein vanavond. Vele fans van binnen en buiten de Limburgse grenzen en collega muzikanten, zoals de delegatie van "Blues Lee" en "Black Cat Biscuit" tekenden present. Ook enkele obligate "Festival" afgevaardigden zoals, jawel die van Peer, Hookrock, Zilst Blues, Oetslovenblues en Gevarenwinkel, als ook de delegatie van Jan's adoptieadres in Leuven ;-). Ha! Ha! Ha!, Don't You Just Know It!

Met nummers als "Mad" en "Long Gone" belanden we zo bij het nieuwe borenkind van deze Vlaams-Waalse alliantie en komen ze hier bij "Move2Blues" onder stoom te staan. Opzwepende boogie klanken zoals we deze ook kennen van een R.L. Brunside en een JLH maar dan in een meer modernere arrangement en met uitsluitend originals die allen klaar staan om geschiedenis te schrijven. Met "Mad" en "Emotion" hebben we al twee van de drie singles gehoord uit dit album "Deep" en na "Night Time Hero" is het dan tijd voor dat, voor mij toch, wonderbaarlijke nummer "Gonna Be Your Man". Laat je niet misleiden door de titel want het betreft hier een volledig Franstalige creatie van Mathias Dalle waarbij de geest van een Gainsbourg terug naar boven komt. Misschien even Lèa terug op het podium roepen om zo de rol van een Jane Birkin in te vullen, de taal en sensualiteit heeft ze al alvast mee ;-)

Helaas loopt deze "pre-release party" op zijn eind maar dat kan uiteraard niet zonder enkele bissers, so let's shak'em en zo kunnen die aan de merchandising stand, met ook de Winne en zijn madam, van "Naked" hun mouwen beginnen oprollen. Wij zijn toe aan een dosis zuurstof, een babbel met onze favoriete barmeid, Kitty Steffie en een pre-meeting met onze zo goed als voltallige delegatie voor de "EBC" op de Azoren. Niet vergeten morgen is dit alles nog een over te doen in "La Zone" te Luik, en dit is maar juist buiten de landsgrenzen van Limburg...CU

Deze "Boogie Beasts" gemist of nog eens goesting: maandag 28 januari @ de "Blauwe Kater" te Leuven.