© Rootsville.eu

One Rusty Band (CH)
Blue Monday
Blauwe Kater Leuven (14-01-2019)

reporter & photo credits: Rootsville


info club: Blauwe Kater
info band: One Rusty Band

© Rootsville 2019


De kussen voor het nieuwe jaar aan Kitty Steffie waren al achter de rug en ook de CEO van deze Leuvense juke joint hadden we al een succesvol 2019 toegewenst en dus gaan we maar onmiddellijk over tot de orde van de dag, de "Blue Mondays" concerten. Het zullen nog alleen de "nerds" zijn die nog met hun neuzen in de boeken vertoeven maar voor de rest is het terug alle hens aan dek voor die gekende blauwe maandag events in deze kroeg. Het hekelpunt is en blijft uiteraard de parking en het is zelfs met een bang hart afwachten wanneer ze hier de "Vismarkt" eens grondig gaan renoveren. Voor de "patron" geen paniek, de weg naar de "Blauwe Kater" wordt altijd wel gevonden.

Op de affiche vanavond de Zwitserse vrienden van onze "Boogie Beasts", "One Rusty Band". De fans hebben vorige week al kunnen genieten van de CD presentatie van "Deep" en de "Boogie Beasts" zullen dat hier in de "Blauwe Kater" nog eens overdoen op maandag 28 januari. Het duo de "One Rusty Band" zullen er dan niet meer bij zijn en zo krijgen zij dan vanavond de titel van "Top of The Bill".

Dit uit Genève energiek duo is meteen ook een lust voor oog en oor. "One Rusty Band" bestaat uit Greg die als "OMB" fungeert in samenwerking met de tapdanseres Léa. Vergezeld van de nodige obligate instrumenten als een cigarbox, een smoelschuif en een beatbox moeten we er toch enigszins bij vermelden dat de meeste ogen gaan naar Léa. De echte muziekliefhebbers zullen zonder meer ook oog hebben voor de geniale neckmoves van een Greg die wel weet waar de noten te pikken. Léa is voorzien van een paar dansschoenen maar dan specifiek voor het onderdeel tapdansen. Haar vierkante meter hier op het podium bestaat uit een houten vloertje, uiteraard versterkt met een micro en verder heeft ze nog een washboard ter beschikking, en niet in het minst een grote dosis energie. In 2016 brachten ze hun debuutalbum uit en verder schopten ze het al tot bij "Jools Holland". Je zou kunnen stellen dat we hier een Broadway act in de blues te gast hebben vanavond.

Vorige keer stonden ze als support act op de affiche maar vanavond moeten ze een volledig programma afwerken, dus is stretching bij Léa geen al te overbodige luxe. Ook vanavond zullen velen enkel oog hebben voor deze talentvolle tapdanseres en verdwijnt de blues van Greg helaas een beetje op de achtergrond.

Met een scheidsrechterfluitje als attribuut wordt de helse avond hier op gang gefloten en zitten beide met "Love In Vain" op het juiste élan. Voor m'n compadre en mezelf is het effect er uiteraard al af maar de rest van de "Kater" geeft oren en ogen meteen de kost. Al vlug komt Jim Hendrix zijn "Voodoo Child" op de proppen en zetten de kitties hier aanwezig hun voodoo shake meteen in. Onwaarschijnlijk hoe Léa als catwoman iedere mond van bewondering doet openvallen en zo vergeten we haast de hypnotiserende boogie van Greg. It's like both got the devil...

Slim en uiteraard om ook even op adem te komen rijgen we een stukje washboard blues van Léa waarbij haar metgezel in het zelfde tempo de snaren blijft beroeren. De volle kroeg kan nog genieten van "I'm Lost" en "My City" en zo is hier op het einde van set "1" iedereen toe aan een adempauze. Ook deel "2" brengt ons de zinderende boogie van Greg en de soms onwaarschijnlijke moves van Léa met nummers als "Foxin Lady" en "Voodoo Queen" en beide nummers relateren dan wel naar het dansende gedeelte van deze vaudeville act.

Na "Po Boy Blues" en het howlin' "Cat Suicide Blues" nemen we hier in Leuven afscheid van dit toch wel uitzonderlijk spektakel met als bouwstenen uiteraard de boogie blues van "One Rusty Band". Encore, encore, encore dan met "Stop Breaking Down". Awesome! Volgende maandag onze Waalse copain Renaud Lesire met zijn "RL Trance Blues Orchestra", en Bram ge kent nu de weg hé;-)