© Rootsville.eu

The Como Mamas (US)
Gospel
De Roma Antwerpen (15-01-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info club: De Roma
info band: The Como Mamas

© Rootsville 2019


De festiviteiten zijn achter de rug en ook in de clubs en muziektempels overal ten lande beginnen ze de draad weer op te pikken. Op dinsdagavond gaat het zo voor ons richting "'t stad" en meer bepaald richting muziektempel "De Roma" in Borgerhout. In deze banlieue van Antwerpen is het rond "De Roma" een smeltkroes van onze internationale samenleving en daardoor ook een haard waar verschillende godsdiensten en religies sinds decennia lang hier hun thuis weten te vinden. Voor één van die spirituele tradities, en uiteraard ook een religieuze beleving, zijn we naar hier afgezakt vanavond en dat is gospel muziek.

Met deze traditionele gospel muziek bedoelen wij hier de "black gospel" en "southern gospel", een muziek die zijn oorsprong vond tijdens op de Amerikaanse slavenplantages. Gospel is een strekking die ons helaas niet nauw aan het hart ligt en de meesten onder ons alleen maar kennen via hun platencollectie. Belangrijk tijdens de ontwikkeling zijn de "Sanctified Churches" in Amerika, waar het tijdens de diensten swingend en uitbundig toegaat. Enkele voorbeelden van artiesten die deze muziek kwamen te verkondigen zijn "Mahalia Jackson", "The Soul Stirrers" en "The Five Blind Boys Of Alabama". De "Father of Gospel Music" is evenwel Thomas A. Dorsey (1899-1993). Vanavond hier in "De Roma" wordt deze Contemporary Christian Music gebracht door "The Como Mamas".

Deze gezegende sisters bestaan uit Ester Mae Wilbourn, Angela Taylor en Della Daniels en ze verkondigen 'het woord' door het brengen van authentieke gospel. Ze raakten pas bij het grote publiek bekend toen ze in 2015 een eerste keer hun thuishaven "Como" verlieten om in Harlem een concert te gaan geven op de "Daptone Super Soul Revue". In 2017 brachten deze 'Como Mamas' hun tweede album "Move Upstaris" (album report) uit bij het New Yorkse label Daptone en met met die 'Move Upstairs Tour' trokken ze hier in België vorig jaar al volle zalen maar staan ze hier vanavond in "De Rome" voor een exclusief concert, Hallelujah I Love Them So...

Geen reeks van "praise & workship songs" die we al kennen maar diep gelovige gospels zoals alleen deze "Como Mamas" ze kunnen brengen. Eigenhandig geschreven geloofsbrieven waarmee ze hier vanavond iedereen in "De Roma" willen bekoren, en na de introductie krijgen we meteen een "a capella" voorsmaakje met "Get An Understanding" uit hun debuutalbum. Hun vaste begeleiding tijdens hun buitenlandse concerten bestaat uit een drummer en gitarist waarvan ik u de naam moet schuldig blijven.

Met "He"s Calling Me" komen de aanwezigen zich mee in een trance te bevinden en lijken we alleen wel meegesleurd door de diep gelovigheid van deze drie sisters. De aanwezigen voelden de verlichting al en wat we misten was een echte kerk om volledig in de ban te kunnen raken. ' I Know I’ve Been Changed' komt ook uit het vorig jaar bij 'Daptone' uitgebracht album en yep die veranderingen voelden we met ons allen. Na een reeks nummers met als leading lady Ester Mae is het woord nu aan Angela Taylor met "A Peace Of Mind" waardoor ze toch ook wat animo brengt in het gebeuren.

Ook sister Della Daniels krijgt het woord en wanneer deze van haar stoel afkomt slaagt hier iedereen een kreet van bewondering en dan moet ze haar stembanden nog laten spreken. Een ongelofelijk krachtige stem met heel wat soul in verborgen doet bij ons de rillingen ontstaan. See what the Lord Have Done...De krachtige stemmen van Ester Mae Wilbourn, Angelia Taylor en Della Daniels komen aan een punt van verlossing en met de titeltrack uit 'Move Upstairs' is het tijd voor de offerande met enkele aanstekelijke outswingers als toetje. Hun destijds jongere broertje Michael Jackson zou gezongen hebben van Can You Feel It, wij vanavond antwoorder hier met Take Me To The River...