© Rootsville.eu

Neal Black & Janet Martin Band (US)
Blues
The Maple Ertvelde (28-01-2019)

reporter & photo credits: Marcel


info club: The Maple
info band: Neal Black - Janet Martin

© Rootsville 2019


Stilaan begint het concertjaar zich op gang te trekken. Her en der zijn er al interessante gigs te bewonderen. Het was dan ook afwachten wanneer de “Zelzate Boys” in gang zouden schieten, en kijk, het was zo ver. Eerste optreden van 2019 in The Maple was een feit, en wat voor één. Voor de opener van het seizoen hadden Ivan Bonne en zijn gang onmiddellijk voor het grof geschut gekozen en hadden zowaar Neal Black uitgenodigd samen met de Jane Martin Band. Samen goed voor de Neal Black & Janet Martin Blues Revue.

Het was niet de eerste passage van Black in Ertvelde. Een aantal jaren geleden was hij er ook al te gast samen met zijn trouwe Healers en Mason Casey. Hij had toen al een zeer degelijke prestatie afgeleverd. Neal is afkomstig uit San Antonio, Texas maar woont ondertussen al geruime tijd bij onze zuiderburen in Frankrijk. De man is uniek door zijn rauwe en hese stem en zijn typische gitaarsound.

Bij deze is hij in het gezelschap van Janet Martin. Janet is geboren in Richmond, Virginia en is één van Amerika’s top slide gitaristen. Ze mixt blues, folk en country en heeft ondertussen al een negental kwalitatieve cd’s weten af te leveren. We krijgen dus een mix van blues en country, verweven met de stevige bluesrock van Black. Vanavond wordt het duo bijgestaan door een solide ritmesectie met Abder Banachour aan de bas en Pascal Delmas op drums. Een duo dat zijn sporen verdiende bij onder andere Otis Grand, Billy Price en Fred Chapelier.

Een pak bluesfanaten hadden de weg gevonden naar Eddy Wally-town. Niet voor een bezoekje te brengen aan diens museum maar wel om getuige te zijn van een geweldige bluesavond. Gelijk hadden ze want Neal en Janet deden maar één optreden in ons land. De trein vertrok met een uitgesponnen instrumentaal waar al de muzikanten hun kunnen al konden vertonen, ‘Alabama Flamenco’. Hierna volgde ‘Handful Of rain’, een nummer waar de rauwe en hese, in sigaretten en whisky doordrenkte stem van Neal Black, zeer goed tot zijn recht kwam. Neal en Janet verdeelden het zangwerk over hen beiden en met ‘Black Bayou’ konden we al genieten van de country-achtige stem van Janet Martin. We kregen ook wel een speciale versie voorgeschoteld van ‘Judgement Day’ en een verhaaltje van Neal, geschreven toen hij enkele dagen in de gevangenis in Texas mocht verblijven met ‘Did You Ever’ (Jail In San Antonio).

Dan haalde Neal zijn beste Frans boven (hoewel, beste?) om de volgende song aan te kondigen, een cover van Tom Hall, ‘How I Got To Memphis’. Na een knappe, door Janet gebrachte versie van ‘Love me Like A Man’, werd de eerste set afgesloten met een lange versie van ‘Who Do You Love’ met de typische Bo Diddley gitaarsound en een geweldige bassolo, met funky ondertoontje van Abder Banachour. Schitterend gewoon.

In de tweede set werd op dezelfde elan doorgegaan en mocht de jonge Gentenaar Natan Goessens, plaats nemen achter het drumstel voor de eerste twee songs waaronder ‘Lost Without You’. De kwaliteit bleef zeer hoog en het enthousiaste publiek lustte er pap van. Zeker toen de band ‘I Can See Clearly Now’ van Johnny Nash inzette, was het hek van de dam en werd er duchtig meegebruld. Met ‘Daily Bread’, ‘Pink Chain’, ‘Goodbye Monkey’ en ‘Evil’ kregen we nog topkwaliteit te horen, maar zoals altijd komt aan alle schone liedjes een eind , ook aan dit eerste optreden van 2019 in The Maple. Jammer maar helaas. We mochten echter nog een paar “encores” meenemen zoals ‘Still Playing Games’ of ‘Move It On Over’. Dan viel het doek over een schitterende bluesavond.

Topavond en weerom een pluim op de hoed van de organisatie om dit viertal naar ons land te halen. They keep the blues alive!!! Volgende afspraak is op maandag 18 maart want dan komt het Italiaanse toptalent Dany Franchi op bezoek. Be there or be square folks !!!

Marcel