© Rootsville.eu

Kim in The Middle (B)
Jazz - CD presentation "The 7 Year Itch"
CC Muze Heusden Zolder (08-02-2019)

reporter & photo credits: Rootsville


info club - organistation: CC Muze - Motives For Jazz
info artist: Kim In the Middle

© Rootsville 2019


Een enchanted evening met als leidraad de CD voorstelling van een Belgisch Jazz Quartet kan zo maar deel gaan uitmaken van het onthaastingsproces om een weekend muzikaal en zorgeloos in te zetten. De vzw "Motives For Jazz" heeft sinds 1997 als doel toegeëigend om jaarlijks meer dan 30 concerten op liefst 6 verschillende locaties in te richten om zo deze strekking van deze muziek dichter bij het publiek te brengen. Eén van die locaties is het "CC Muze" te Heusden-Zolder, één van die concerten is de CD voorstelling van "The 7 Year Itch" van het Limburgse Jazz Quartet "Kim In the Middle".

"Kim In The Middle" is een Quartet dat bestaat uit jazzsinger Kim Versteynen, pianist Arne Van Coillie, Flor Van Leugenhaeghe aan de double bass en drummer Gert-Jan Dreessen. Kim en Arne zijn ook voor het leven verbonden met elkaar en vormen zo de levendige reclame voor jazzmuziek in Limburg. Met als quote "Jazz for Live" kan je dit dan ook meteen als een statement beschouwen voor dit Limburgse jazz koppel. Het album "The 7 Year Itch' is na hun debuutalbum "Kim In The Middle" uit 2011 de derde creatie van dit Quartet. In 2013 was er ook nog het bijzonder goed ontvangen album "Open & Close" waarmee ze ook toen een meer dan uitgebreide concert tour kwamen te realiseren. Vanavond dus in de warm en aangenaam aanvoelende zaal van CC Muze te Heusden-Zolder.

Het album "The 7 Year Itch" bevat 11 nummers en is een toonbeeld van diversiteit waar jazz muziek in deze hedendaagse tijd mee verbonden is. Van dramatiek over swing tot zelfs een knipoog richting klassiek maken dat deze "Kim In the Middle" open staat voor iedereen en is ook zo hun manier om jazz dichter en toegankelijker te maken zonder in te gaan boeten aan de hedendaagse strekkingen.

Het concert straalt net als het album de creativiteit uit die Kim Versteynen aan de dag komt te leggen door het bewerken van composities en het brengen van eigen originals zoals het door haar samen met gitarist Tim Finoulst gecomponeerde "Joseph". Een nummer dat het ook zo kunnen brengen als onvervalste Fado. Voor een paar stukken doen "Kim In the Middle" hier vanavond beroep op twee backing vocals die luisteren naar Joyce Vanderhoydonck en Allesia De Simone, twee youngsters die beiden wel een band hebben met Kim zijnde als leerling en ex-leerling.

Het thema van dit album, en soms voor velen ook het pijnpunt in een relatie, wordt hier vanavond prachtig muzikaal ten gehore gebracht op het jazznummer "Don't Smoke In Bed", gecomponeerd door pianist en componist Willard Robison. Een nummer dat geassocieerd wordt met diverse namen uit de music scène maar niet in het minst ook met Nina Simone. Vanavond hier in een realistische alleszeggende vertolking van "Kim In the Middle".

Met het arrangement van deze "Kim In the Middle" op het stuk "Les Berceaux" van Gabriël Fauré komt Kim's bijscholing van klassieke zang hier bijzonder tot zijn recht. Ook voor de niet-adepten is de popsong "Everybody's Talking" van Harry Nilsson uit 1969 eentje dat bijzonder goed wordt ontvangen hier in de "Muze". Een nummer waarbij de credits gaan naar Fred Neil die het in 1966 kwam op te nemen. "Close The Door" is een compositie van Kim Versteynen samen met David Demuynck en laat toe de uitstekende backing vocals hier weerom in de spotlights te zetten.

Met een indrukwekkende drumsolo krijgen we dan de inleiding tot een stukje vrije expressie en dramatiek met het bijzonder aangrijpende en beklijvend gebrachte "Bleke Lach", een stuk over een orgeldraaier van de Duitse bassist Eberhard Weber en voorzien voor deze "The 7 Year Itch" van een Nederlandse tekst door Kim Versteynen, zowaar een meesterstuk! "Bruxism" dan, een vocaal woordeloos gebracht stuk en weerom een weerspiegeling van het talent van deze Kim Versteynen. Als we het hebben over toegankelijkheid in de hedendaagse jazz kunnen we niet voorbij het gegeven Latin Jazz en met "É Com Esse Que Eu Vou" van Pedro Caetano wordt deze enchanted evening dan ook afgesloten met als dank een hartverwarmend applaus.

Ook in de jazzscène is het begrip "encore" al meer dan ingeburgerd en ook deze "Kim In the Middle" ontsnapt er hier vanavond niet aan. Het orgelpunt van deze avond is Gershwin's klassieker "Summertime" in een door hun uisterst intens gebrachte vertolking. Nog een deel van de bestaanszekerheid van onze muzikanten is het gedeelte merchandising, dus ook hier aanwezig. Nadat de kippenvelmomenten van de avond waren bedwongen werd het nog gezellig keuvelen met een glas wijn of een biertje in het Muzecafé. THX!