© Rootsville.eu

Neema (B)
Jazz-Blues-Soul-Gospel
Loodscafé Aarchot (10-02-2019)

reporter & photo credits: Rootsville


info club: Loodscafé
info artist: Neema

© Rootsville 2019


Toen vorig jaar hier in "De Loods" de formatie "Diamonds on the Rocks" van jetje kwamen geven ontstond er een samenwerking tussen de twee JJ's van het Loodscafé en de resterende combinaties die in deze Neil Diamond tribute schuil houden. Zo zijn er de duo's "Neema" en "Luna" die respectievelijk gevormd werden rond de zangeressen Emilie Leysen en Nathalie Van den Meutter. De eerste, met name "Neema" waren te gast op zondagnamiddag in het "Loodscafé" aan de Demer. De JJ's broertjes lijken van den Thesse wel vrij spel gekregen want dit seizoen is de diversiteit aan muziek genres wel zeer breed te noemen hier in het café. De vraag is maar of verschillende vaste tooghangers en dito muziekliefhebbers nu de weg niet gaan kwijtraken. "Neema" had heel wat fans meegebracht en zo wordt het dan weer ieder concert hier dit seizoen nieuwe gezichten opslagen.

"Neema" is een duo dat de alliantie aangaat tussen de jazz 'n soul stem van Emilie Leysen en Wizzard on the Hammond, Niels Verheest. Bij het betreden van dit café valt meteen op dat de aankleding hier op het kleine podium steeds maar inventiever wordt wat de sfeer enkel maar ten goede komt. Het muzikale duo hebben voor de gelegenheid voor een nieuwe "tour" van de diensten gebruik gemaakt van gitarist Jan-Sebastiaan Degeyter om te evolueren van duo tot trio.

Het werd een zeer intieme namiddag dat enkel een beetje werd verstoord door het getokkel op de ruiten van de regen, wat me dan weer deed terug denken aan Rob De Nijs zijn "Ritme van de Regen". Een winterse namiddag maar waar de warmte ditmaal niet uitgaat van het binnenkort verboden gezellige haardvuur maar komt van de muziek van dit uitzonderlijk begaafd trio.

Ze brengen je terug in een droom met een mix van jazz, blues, soul en gospel en zeker ook het Hammond orgel van Niels doet dat gospel gevoel in je kruipen. Een jazz 'n soul namiddag waarbij de vocale kwaliteiten van Emilie Leysen centraal staan. Een grasduinen in de rijke muziekgeschiedenis met nummers van Nina Simone als "just Say I Love Him" of de pakkende gospel "I'm On My Way" van Mahalia Jackson.

Ook werk van Randy Newman passeert hier de revue deze namiddag net als enig origineel werk ten tijde van de jazzformatie "Strange Fruit" van de familie Canters-Leysen-Van der Meutter :-). Ook een knipoog richting popmuziek komt aan bod wanneer gitarist Jan-Sebastiaan Degeyter niet enkel zijn kunde op de six string kan etaleren maar ook samen met Emilie hier in prime time een aangenaam duet weet te brengen. Getuige van een enorme kwaliteit is er hier ook een arrangement op het prachtige "Master Of War" van Robert Zimmerman aka Bob Dylan.

Een namiddag voor een extreem gefocust publiek die enkel de tussenpauzen bij de nummers aangrijpen om te ademen. Warme en intiem gebrachte stukken die enkel bij de laatste noot ruimte laten voor enig ingehouden enthousiasme en zowaar ook enkele rillingen doen ontstaan, Neema is de naam.