© Rootsville.eu

Travellin' Blue Kings (B/NL)
Blues
Blueskaffee De Ploeg Diepenbeek (15-02-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info club: De Ploeg
info artist: Travellin' Blue Kings

© Rootsville 2019


Naast blauwe maandagen bestaat er ook zoiets als een blauwe vrijdag en gelukkig was het de derde vrijdag van de maand en konden we zo nog terecht in het "Blueskaffee" dat sinds enige tijd het etablissement "De Ploeg" te Diepenbeek als uitvalsbasis heeft gekozen. Mede door het ellebogenwerk van Yvan van Hookrock stond er hier één van de betere blues formaties op het podium, met name de "Travellin' Blue Kings". Sinds hun ontstaan in het jaar 2018 heb ik nog maar weinige optredens hier in België gemist van deze formatie en waren we er met "Rootsville" zelfs bij op hun zowat enige try-out concert van de voorbije zomer op de 22ste nacht van de blues in Charleroi.

Het onmiddellijk uitbrengen van hun debuutalbum "Wired Up" (album report) nog voor ze goed en wel bekend waren bleek een geniale zet waarop ze zowat ieder concert erna de blues liefhebbers moeiteloos kwamen te overtuigen van hun kunnen. Niet moeilijk ook wanneer je weet dat deze "Travellin' Blue Kings" enkel en alleen muzikanten in hun gelederen hebben die hun strepen alle vier al meer dan verdient hebben. Van "Howlin' Bill" over de "Rhythm Bombs" met voor België een gastarbeider van de Nederlandse swingband "The Electrophonics" beschikken deze Kings over de nodige kennis om het te maken en dat zullen we geweten hebben. Deze "Blues Four" bestaan uit string benderJimmy Hontelé, de dynamische bluesharper Stephan Hermsen en een uit solid rock gebeitelde ritme sectie met Marc Gijbels aan drums en bassist Winne Pennickx, ook de draaiende spil bij de "Belgian Blues Challenge".

"De Ploeg" die kende ik al van de jazz ontmoetingen met het "Arne Van Coillie Trio" en voor de première hier van dit "Blueskaffee" op deze locatie met "Tensfield" op de affiche tekende ik ook present. Ondertussen zijn er hier nog wel enkele bands de revue gepasseerd en dus vond ik het maar opportuun om voor deze "Travellin' Blue Kings" nog eens naar "de" Limburg af te zakken. Het concert ging ditmaal door in het aangrenzende zaaltje en dit is zeker al een pluspunt. Voornamelijk niets dan blues liefhebbers uit de provincie hier aanwezig en daar waren er zelfs bij die met de camper naar hier waren afgezakt, helemaal vanuit het verre Sint-Lambrechts Herk :-)

Een bijna vast gegeven is dat er ook een lokale singer-songwriter naar dit "Blueskaffee" komt afgezakt en ditmaal ging het om de Hasseleir Vince Seys. In tegenstelling met de voriige ontmoeting met een Limburgse troubadour had deze iets meer grinta en viel hij zeker niet door de mand bij de blues invasie hier vanavond. De "Travellin' Blue Kings" hadden nog maar net hun blues diner naar binnen gewerkt en konden er zo aan gaan beginnen, het was tenslotte ook al half tien.

Bringin' the devil out of the hole begonnen ze eraan met "Get it Done". Deze "Travellin' Blue Kings" kenmerken zich door het brengen van steengoede originals maar zijn ook niet vies van een cover. Een uit de box springende klassieker is zo "I'm Ready". Deze blues song werd geschreven door Willie Dixon en eerst uitgebracht door Muddy Waters, dit voor diegene die denken dat het eentje van "Chilly Willy" betreft LOL. Voor de rest brengen ze eigen goed van de hand van Jimmy Hontelé en Stephan Hermsen zoals "The Way It Used To Be" en het met country geïnfiltreerde "Straight Eight".

Het is de diversiteit in hun "blues" dat deze "Travellin' Blue Kings" zo goed verteerbaar maken en dit is een pluspunt met een vette "+". Dat Stephan ook aan de six strings zijn mannetje kan staan bewijst hij op de door Jimmy geschreven titeltrack uit hun album, "Wired Up". Na "Into The Night" kunnen de aanwezigen hun ogen even laten rusten van de kleurvolle spots, de oren die willen niet rusten, die willen meer.

Ook al was er een podium'eke voorhanden toch blijkt vooraan de sound vooraan niet aan de volle verwachtingen te voldoen, dus nog steeds werk aan de winkel. Ook tijdens deel 2 van dit concert gaan de "Travellin' Blue Kings" even te leen bij de collega's en komen zo uit bij Brook Benton's million seller "Kiddio". "About This World" en "I'm A Good Man" komen dan weer uit de geniale breinen van Jimmy en Stephan. "Let'Er Roll" kennen de "die hard" rockabilly fanaten wel van de Texas formatie "Sid King & The Five Strings" uit 1956. De blues & roots fans kennen het uiteraard van de sensationele "The Paladins" uit Californië en omdat Jimmy Hontelé "J'ai Deux Amours" van Vaudeville icoon Josephine Baker niet in zijn repertoire heeft zitten brengen ze dan maar de kaskraker die we kennen van Dave Gonzalez & co, le'ts roll baby now! "I Don't Wanna Stop" hebben ze geschreven met maar één enkel doel voor ogen en dat is er uitgaan met een big bang zoals ook hier vanavond. CU!