© Rootsville.eu

Joanne Shaw Taylor (UK) support act Walter Broes & The Mercanaries (B)
Reckless Heart Tour
De Roma Antwerpen (24-02-2019)

reporter: Freddie


info club: De Roma
info band: Joanne Shaw Taylor - WB & The Mercenaries

© Rootsville 2019


Een concert op zondagavond, dan moet het wel iets speciaals zijn. In "De Roma" te Antwerpen staat de Britse blues rockster Joanne Shaw Taylor op de affiche dit om haar nieuwe album "Reckless Heart" voor te stellen dat zijn officiele release kent op 15 maart. Uiteraard speelt iemand als Joanne Shaw Taylor geen twee sets dus is een voorprogramma aangewezen. Voor deze support act is er een beroep gedaan op niemand minder dan onze steunpilaren wanneer het rootsrock betreft, Walter Broes & The Mercenaries. Foto's nemen mocht niet van de Britse dus werd het een rustige avond, al liepen er wel enkele stiekemerds rond, en opteerden we dus op onvrijwillige basis voor oudere snapshots in het verslag, by the way van de Walter mocht het en wat minder clicks helpt ook al wel eens ;-)


photo Walter Broes 2018 @ Rockabilly Night CC Palethe Overpelt

Iemand als Walter Broes is onder de noemer van Belgische rootsrocker al lang onsterfelijk geworden in België. We spreken ook al enkele jaartjes nu van "Walter Broes & The Mercenaries". Walter, Lieven en Clark zijn nog maar net terug van de "Rockin' Race Jamboree" in het Spaanse Torremolinos of ze kunnen hier de zaal al op stelten komen zetten in "De Roma". Met ginds namen op de affiche als WB, The Blasters, The Paladins, Los Straitjackets, Deke Dickerson, Dale Watson, Smokestack Lightnin' e.v.a. is en blijft het onwaarschijnlijk de vraag waarom dit hier niet kan. Gedane zaken nemen geen keer en we konden nog maar pas van "The Blasters" genieten en is het begin juni de beurt aan "The Paladins". We zijn zo ook meer dan tevreden dat we onze "Walter Broes & The Mercenaries" ook nog eens kunnen zien en horen.

Een korte maar dynamische set stond op het programma. Een set waar zelfs zo goed als alle bindteksten uit waren geknipt maar in full drive voelt Walter Broes zich als een vis in het water. Openen deden ze met een heus folkbluesje van John Lee Hooker. "Don't Messing Around With My Bread" dat JLH in 1966 kwam op te nemen met "The Groundhogs" toen we dan spraken JLH de rootsrocker. In het najaar mogen we een nieuw album verwachten van Walter Broes & The Mercenaries na het in 2016 verschenen debuutalbum "Moving Up". Ik heb van deze Walter Broesalles in de platenkast zitten van "The Ratmen" tot "The Mercenaries" en alles wat daar tussen viel, de Sniffers era dus. Ik kijk er al naar uit en een single zal de voorbode aankondigen dit jaar.

Dus vanavond nog eens alles uit de kast halen met uiteraard "Moving Up" en samen met zijn Mercenaries, Lieven Declercq achter de drums en Clark Kenis met zijn rondvliegende oversized cello. Nummers als het soulvolle 'Security", het Bo Diddley gevoelige "I Got My Own Kick Going", het met rumba geïnfiltreerde "Man Child" deden zelfs de ruigere blues rockers aanwezig hun beste moves voor de dag halen. Eén enkel moment kwam zijn "Guild" roet in het eten gooien en toen Clark om een goede joke vroeg dacht ik nog te antwoorden dat ik in de "Lange Koepoortstraat" nummer 63 in 't Stad een goede gitaarwinkel weet ;-) Walter Broes, gewoon onsterfelijk!


photo Joanne Shaw Taylor 2014 @ Swing Wespelaar

Na de change-overs is het tijd voor de dame in kwestie en dat is Joanne Shaw Taylor. Het is ondertussen reeds 10 jaar geleden dat ze haar debuutalbum "White Sugar" uitbracht en zo het vaste land kwam te veroveren. Hier was toen ook Johan VDB er als eerste bij om ze op zijn affiche te zetten van het helaas verdwenen "Bierbeek Blues'Up". Mede dank zij Thomas Ruf kende Joanne Shaw Taylor en haar debuutalbum hier een ware boost. In 2014 leverde ze ook een vlekkeloos parcours af op de editie van "Swing Wespelaar" en stond ze eerder al dat jaar op "Blues Peer". In 2017 deed ze "The Spirit" in Verviers aan en een festival in Gistel. Vanavond staat haar passage in "De Roma" uiteraard in het teken van haar nieuwe album "Reckless Heart".

Alsof ze het met Walter Broes had afgesproken galmde ook nu als intro John Lee Hooker uit de speakers. Het telde als binnenkomer voor het brengen van haar openingstrack op "Reckless Heart" met "In The Mood". Meteen verder met "Creepin'" en ook dit komt uit het nieuwe album. De tijd dat blues rock uit enkel maar power trio's bestond ligt al lang achter ons en nu associëren we een stevige set van deze muziek ook met de prominente aanwezigheid van Bob Fridzema met zijn indrukwekkende "Hammond" grooves. De ritme sectie bestaat verder uit Luigi Cassanova (bass) en Oliver Perry (drums).

Uiteraard werd er in het nieuwere werk ook wat oudere nummers in verwerkt in de show, iets wat totaal niet stoorde. Nummers zoals "Wrecking Ball" uit haar "The Dirty Truth" (2014) of "Dying To Know" uit het "Wild" album van 2016. Dat deze dame het laat rocken is het minst wat je kan stellen. Van het nieuwere "Reckless Heart" naar het oudere "Going Home" uit 2009 het vloeit hier in "De Roma" moeiteloos samen. Ook met "White Sugar" alS titeltrack uit haar debuutalbum doet ze hier vele blues harten rocken...