© Rootsville.eu

RED RED (B) + Bill Barrett & Michaela Gomez (US)
Mind Your Head Sessions
Kafee Zapoi Mechelen (30-03-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Kafee Zapoi - Mind Your Head Sessions
info artist: RedRed - Bill Barrett & Michaela Gomez

© Rootsville 2019


Vandaag duiken we onder in de vooroorlogse gewelven van "Kafee Zapoi" te Mechelen om er een double bill te verwerken. Onder de algemene noemer van "Mind Your Head Sessions" krijgen we een dosis psychedelische blues 'n rock van de formatie "REDRED", en een stukje Deep South Blues en Gypsy met het Amerikaans duo "Bill Barrett & Michaela Gomez". Dus voor een dosis "live" muziek, "Mind Your Head" in de kelders in van dit authentiek etablissement.

Iets wat als een klein zeer kan worden beschouwd hier in Mechelen is het aanvangsuur dat veelal de spuigaten komt uit te lopen. Het was reeds over 10.00PM toen het Amerikaanse duo er aan zou beginnen, so mind the hours. Met dit duo worden de "Big Apple" en de "City of Angels" verenigd hier vanavond. Niet meteen bekend als duo maar als we zeggen dat beiden uit "Hazmat Modine" komen zal er voor de muziek liefhebbers we stilaan een belletje gaan rinkelen. New York vs Los Angeles dus en wordt het hier ook zo Gevarenwinkel vs Swing Wespelaar en kunnen we broederlijk samen nog een pintje bestellen alvorens deze "Mind Your Head Sessions" aanvangen, of hebben we nog tijd om gezamenlijk te zingen van "As gaa paast dat de paas aan aa paast, paast dan mo gaa iet anders...we zijn toch bij de "Maneblussers"!

Met "Bill Barrett & Michaela Gomez" krijgen we een mix van stijlen gaande van HoKum over Ragtime naar Country blues en beginnen ze vanavond met "The Sunny Side of The Street". Het betreft hier een mix van rauwe fingerpickin' madam en een blues shouter. Niet meteen alledaags maar om eerlijk te zijn, het heeft iets. Bill's behendigheid op de diatonische Mississippi saxofoon mag als bevredigend worden aanzien maar met zijn soms howlin' voice doet hij toch ook wat kiekebisj verschijnen. Het eingi waar nog veel werk aan is dat zijn de bindteksten en ook met diens humor zijn ze hier in de basement niet altijd mee.

"Bill Barrett & Michaela Gomez" brengen meestal covers en ook met de joke van $1 dollar Hugh zijn ze hier niet mee. Tijd voor wat Hokum blues dan met "Good Morning Blues" en daamee weten we nu ook dat Michaela ook een klankkleur heeft. Footstompin' blues kan ook en daarvoor grijpen ze terug naar Bo Diddley's "Who Do You Love" maar vanvond hier eerder in de versie van Ronnie Hawkins & The Band tijdens "The Last Waltz". Een zomers gevoel wordt dan overgebracht met de Calypso sound van "The Andrew Sisters" en hun "Rum and Coca Cola" and we're goin' to Trinidad.

We hebben zo al wel enkele stijlen mogen ervaren met dit duo en dus tijd ook voor een shuffle met "Hard Stuff". Nog een country bluesje met "Ain't Missbehavin'" van Fats Waller en zo gaan ze er hier in de kelders van Kafee Zapoi uit met een slow bluesje. Tijd voor "RedRed" en daar blijken dan de meesten voor gekomen.

Deze "RedRed" zijn een samenvoegel van een Belgisch Amerikaantje als Tom Beardslee met gitarist Steve Ceulemans, bassit Chris Forget, drummer Pieter Vandergrooten en...DJ Courtasock, scratcher en spinner in een en dezelfde persoon. Voor ondergetekende en zijn compagnon een onbeschreven blad. Onder de aanwezigen ook twee aanbidders van het festival met da kieke en zo werd het een voor aanvang al een plezante happening. De Vic kent uiteraard ons, en ons kent natuurlijk de Vic ;-)

In hun bio viel het woord "psychedelisch" meteen op en voeg daarbij nog een spinner en we tasten zo in het onbekende. Maar geen nood vanaf de eerste tonen vielen onze monden open van verbazing alsof bringin' the devil out of the whole!. Hun versie van "The Train" kan je meteen als magistraal knap gaan beschrijven en komt beklijvend bij je binnen. Hun bewerking van deze cover is waanzinnig inventief te noemen, alsof hier voodoo en wat psychedelische Twang mee gemoeid is. Blues 'n rock avant garde!

Meteen ook al een wake up call voor de festival programmators want dit is vrieje wijs en een uitnodiging om de jeugd met blues in aanraking te laten komen zonder ze dat beseffen. Ook op traditionals als "Cuckoo" en "Good Compagny" krijgen hier een eigen "RedRed" jasje aangemeten en dan gaan een ander leven leiden, en dan hebben we het nog niet over Willie Dixon's "Spoonfull", kiekebisj alom met een vleugje bluegrass in verwerkt.

Ook hun originals als "The Alabama Kid" en "In The Pines" passen perfect in het rijtje van deze RED RED muziek. Nog enkele traditionals dan als "Did You Ever" en met de "Police On My Back" ging het op dit nachtelijk uur richting way back home. "REDRED" mind your business, meer dan de moeite waard. Different, Bold 'n Beautiful!!!


Los campadres de la Pollo Loco