© Rootsville.eu

Tom Holland Band (US) - King Solomon Hicks (US)
Blues
KTBA Vlierden (NL)(14-04-2019)

reporter & photo credits: Freddie

info club: KTBA
info band: Tom Holland (US)
info band: King Solomon Hicks (US)

© Rootsville 2019


Weerom een pracht affiche in het Floridariaanse Vlierden van "KTBA". Met Tom Holland en King Solomon Hicks hebben ze hier weer twee raspaardjes weten te strikken. Tom Holland zagen we al aan het werk bij de "Teardrops" van Shawn Holt maar ook met "Chicago Wind" op "Bay-Car Blues" in Frankrijk. Ook namen als James Cotton, John Primer en "The Chief" Clearwater zijn bij hem aangevinkt. Eerlijkheidshalve moet ik er dan ook maar bij vermelden dan "King Solomon Hicks" voor mezelf een onbeschreven blad is en dat is ook één van de reden dat ik met volle goesting afzak richting Vlierden. Terwijl het profpeleton richting Roubaix davert is iedereen hier klaar om het seizoen met een waardig feestje af te sluiten. Eerst nog even "den Teun" op de hoogste stellen dat het bier op de Azoren tijdens de "EBC" maar 1.25€ koste voor 33cl. Helaas, van "Wolf" geen sprake :-)

Dit is het einde, dat doet de deur dicht en dan kunnen Theo en Martin dus beginnen werken aan volgend seizoen. Namen als Kat Riggins of de Britse winnares van de "EBC" Kyla Brox hoeven we hier uiteraard niet te verwachten en dus gokken we maar op wat er zo al in Florida rondloopt. Toch komen ze al als opener voor het seizoen 2019-2020 een dijk van een affiche voor te stellen. Een "double bill" met niemand minder dan Nick Moss feat. Dennis Gruenling en alsof dat nog niet voldoende is krijgen we ook nog een diezelfde zondagnamiddag niemand minder dan Victor Wainwright & The Train voor de kiezen. Dit allemaal op zondag 20 oktober 2019. De politie is nu al op de hoogte gesteld van fille vorming die dag. Nog enkele namen voor het volgende seizoen, John Del Toro Richardson, Too Slim & The Taildraggers, Luis Prado, Hammond wizzard Raphael Wressnig e.v.a. Als ze hier in Vlierden een "Belleman" moesten kennen zou die hier dan staan roepen van, komt dat zien, komt dat zien...


King Solomon Hicks photo © Rootsville (2019)

We beginnen er aan met deze grand finale van het seizoen met "King Solomon Hicks". Hij is de rijzende ster aan het blues firmament en komt uit de "Upper Westside" van NYC. Amper 24 weet hij als geen ander blues, jazz, R&B en funk in elkaar te doen smelten. Hicks was amper 6 jaar toen hij gitaar begon te spelen en stond op z'n 13de al op het podium. Vorig jaar toerde hij nog aan de zijde van Beth Hart met optredens over gans Amerika en dus zullen de broertjes Brouwers wel trots zijn dat ze dit ras talent richting Vlierden konden halen na zijn prestatie vorig jaar op het "Holland International Blues Festival" in Grolloo.

Aan zijn zijde deze namiddag staan Kirk Yano aan de basgitaar en Jerry Bruno aan de drums en ze beginnen eraan met Willie Dixon's "Seventh Son", eentje dat we maar al te goed kennen van Johnny Rivers. Wat meteen opvalt is dat Hicks een heerlijk timbre uit zijn hollow body gitaar haalt maar zijn stem nog wat behoefte heeft aan champagne & reefer. Met nummers als "Every Day I Had The Blues" en "Headed Back To Memphis" weet hij echter hier in Vlierden alle harten te stelen en kan de middag al niet meer stuk. In 2015 bracht hij zijn debuutalbum "Carrying on the Torch of the Blues" uit en van dit album brengt hij ook "Homework", een nummer dat naast Otis Rush zoveel versies kent dat het onmogelijk is bij te houden. In het publiek stonden er wel enkele vrouwelijke bluesfans die hem daarbij wilden helpen :-).

"King Solomon Hicks" bracht er ook heel wat sfeer in hier met Chuck Berry's "Memphis Tennessee" waarbij de zaal zo goed als total los ging. Sterk was ook dat hij het aandurfde om aan enkele nummers te komen die wel op mijn lijstje van "Don't Do It" staan zoals de million selling hits als "Polk Salad Annie" en The Manhattans hun mega slowsleeper "Kiss, and Say Goodbye". Hier in de versie van een onvervalste tearjerker. Ambiance dan weer met "Satisfaction" in onvervalste boogie stijl en de verrassende Latin soul hit "Yeh Yeh" alsof we met Georgie Fame de MOD-era terug konden beleven. Dat zie je van hier dat deze "King Solomon Hicks" er vanonder zou muizen zonder bisser. Zijn "grand finale" bracht hij dan met een rock 'n roll versie van Little Walter's "My Baby", boeken toe!


Tom Holland photo © Rootsville (2019)

"Tom Holland & The Shuffle Kings" dan, met aan Tom's zijde en ritme sectie dat bestond uit Abdel Bebob aan de basgitaar en Denis Agenet aan de drums. Dit jaar bij de platenboer ook Tom's nieuwste album "The Lost Sessions". Daar ik overstelpt wordt met album reports laat ik de eer voor deze aan de collega's :-). Met Tom komen we volledig bij het Chicago stuff en nog tijdens de babbel met "King Solomon Hicks" was er van een soundcheck geen sprake en begon Tom zijn set zonder aankondiging. Ook Theo en Martin werden zo koud gepakt :-).

Op het podium waren nog steeds de twee drumstellen aanwezig maar dit zou allemaal verband houden met de traditionele "jam" op het einde van de dag. Wat ook tradtioneel is hier in Vlierden is dat er een algemene "sweepstake" wordt gehouden door een algemene tombola met als hoofdprijs steeds weer een van de prachtige schilderijen van kunstenaar, en fan van "KTBA" Theo Reijnders. Naast de talrijke andere prijzen waaronder een fotoshoot met Jack Kok denk ik dat de winnaar van het hoofdlot naar huis zou gaan met een pracht aandenken aan het korte bestaan als soul- en bluesshouter Mike Ledbetter (1985-2019). Respect! De lotjes werden vakkundig getrokken door de onschuldige hand van Tom Holland.

Terug naar de ons vertrouwde shuffles dan met nummers als "Worry & Wonder" en "Matchbox Blues". In tegenstelling met zijn voorafgaande collega helt de weegschaal nu over richting originals met ouder werk zoals "No Fluff, Just The Stuff" uit zijn gelijknamige album uit 2013. Nummers allen voorzien van prachtige gitaarsolo's die rillingen doen ontstaan. Een meester in zijn vak! Uiteraard krijgen we ook werk uit zijn nieuwste album zoals de ballad "Don't Know Why I Love You".

De apotheose krijgen we dan door de obligate "Jam Sessie" en daar geeft Tom Holland dan ook het startsein voor en samen met "King Solomon Hicks" brengen ze dan een prachtversie met het 12-bar bluesje van grootmeester T-Bone Walker, en "You’ve Got Bad Intentions" van Bobby 'Blue' Bland. Ook de twee "batteurs" kwamen nog samen aan het werk zoals in de good 'ol days bij BB King. Een prachtig einde van een al even prachtig seizoen van "KTBA" met hoogstandjes van Dany Franchi, Giles Robson, José Ramirez, Sean Chambers en om ook een beetje chauvinistisch te zijn vergeten we ook niet de memorabele optredens van Steven Troch , The Travellin' Blue Kings e.v.a.

Een gedeelte van de Brouwers familie trekt zich nu gewoontegetrouw terug in Florida en van ons nog een prettige festival zomer gewenst en how'doe, het was weer fijn hier in Vlierden te zijn.

the frontmen Tom Holland & King Solomon Hicks

the bassplayers Kirk Yano & Abdel Bebob

the drummers Dennis Agenaet & Jerry Bruno