© Rootsville.eu

Lutopia Orchestra (D)
Alt-blues 'n polka
Pallieter Café Herselt (18-04-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Pallieter Café
info artist: Lutopia Orchestra

© Rootsville 2019


We naderen met rasse schreden het einde van het clubseizoen maar dat is buiten den Hans van het "Pallieter Café" gerekend. Hans komt van op den buiten en daar bestaat er een quote die zegt, zolang de koe melk geeft wordt ze gemolken. Hier in "Pallieter Café" begint het nieuwe seizoen na het sluiten van het oude en als liefhebber van "Live Music" kan je dit enkel en alleen bewonderen. We zagen hier al goede dingen zoals vorige week nog maar de cowpunk van "Sean K. Preston & His Loaded Pistols" of de funk van "The Sextones" maar helaas zaten er ook wat mindere tussen, dat is gewoon de speling van het lot.

Wanneer het over duo's gaat verschijnt er een smile op ons wezen van hier tot ginder omdat "Blue Moon Marquee" van A.W. Cardinal en Jasmine met hun gypsy blues terug richting Europa afzakken met optredens op "Duvel Blues", "More Blues" en "Goezot in "t Hofke". We leerden ook enkele speciallekes kennen zoals de "One Rusty Band" uit het land van de "Gruyère" kaas waarvoor dank aan de "Boogie Beast". Een hypnotische "OMB" aangevuld met een step-danseres om "u" tegen te zeggen. De beste ontdekkingen in een seizoen vindt je voornamelijk in de kleinere clubs en dat hopen we hier dan ook vandaag weer te doen.

Op de affiche staan voor ons de nobele onbekenden van het Duitse "Lutopia Orchestra". Verwacht nu geen blazers, laat staan strijkers of het moet de strijkstok zijn om de upright bass af te stellen. Een dirigent is er ook niet nodig want dit "Lutopia Orchestra" bestaat enkel uit Toni en Antonina. Hun habitat ligt in Duistland en meer bepaald in "Lübeck" gelegen in de deelstaat "Schleswig-Holstein", waar dit duo het zelfs aandurft om met een bakfiets de hort op te gaan. Dit "Lutopia Orchestra" is aan een indrukwekkende Europese introductie bezig met eerdere optredens in Spanje, Portugal, Nederland, hun thuisland en uiteraard België. Vandaag hier gewoonweg bij den Hans. Ze brengen een alternatieve visie op blues en rock 'n roll al dan niet in een polka jasje gestoken. Het grootse gedeelte van hun carrière treden ze aan als buskers maar nu staan ze hier op het podium onder de noemer van de "Cristal Live Sessions". Hans twee pintjes op de rekening van "Alken-Maes", einer geht noch rein ;-)

Het woord "Orchestra" wordt verduidelijkt wanneer je beseft dat Toni en Antonina mulit-instrumentalisten zijn. Het podium is dan ook bezaaid met instrumenten zoals een gans rek vol gitaren, een schuiftrompet, een accordeon, een staande bas en eentje om rond de nek te hangen. Hij was zelfs te leen gegaan voor den doodskop van Dr. John. Verder nog wel enkele accessoires en zo was den Hans verplicht om zijn grootste podium hier op te stellen. Daar waar m'n partner in crime en ikzelf een rustige avond wilden beleven liep dit deze week al voor de tweede keer goed fout, nu waren de Gevarenwinkel bitches Nico, Geert en Joopie de oorzaak. De patron van het nieuwe clublokaal van dit festival en als enige met een "kieken tattoo" op zijn arm was op zijn rustdag ook al naar hier afgezakt samen met nog wel enkele muziekliefhebbers zoals de Celle (frontman Alcatraz) en dan was er ook nog den Dirk, avonturier en muziekliefhebber tout court, en dus stond het in de sterren geschreven dat het fout zou gaan lopen.

Tijd voor dit duo om ze aan het woord te laten en ze beginnen eraan met een nummer over een aap. Meteen dan ook een versnelling hoger van dit "Lutopia Orchestra" met "Good Time", een nummer dat onder de categorie valt van trash rock 'n roll. We waren benieuwd hoe Toni het eraf zou gaan brengen met zijne trekzak en dat deed hij dan op het Polka gevoelige "Piggi Coat". Alsof het nog niet voldoende was bespeelde hij met zijn andere hand een trombone. Een circusact waardig, en voldoende om er wat ambiance in te brengen. Antonia wisselde vlot van staande bas naar een basgitaar en vervolledigde de teksten met haar howlin' voice. Zou dit misschien niet de reden kunnen zijn voor het smelten van die gletsjer op Antartica, genaamd Utopia :-)

Hierna stak die duo enige funk in hun muziek en op hun vraag "Who's Funky Now?" kwam het antwoord spontaan bij me op: de Geert (MC Gevarenwinkel) aka den doktoor. Het daaropvolgende "Gypsy Girl" brachten we dan maar gezind onder als "Gothic Polka". Dit "Lutopia Orchestra" wisselde goede nummers af met minder goede en het werd alsmaar moeilijker om het onder één en dezelfde noemer onder te brengen. Gaande van een mix van garagerock met rock 'n roll, dan weer over rock en blues tot zelfs een vleugje Klezmer als een volwaardig "Balkan Orchestra". Al bij al voelde het soms wat rommelig aan door het aanhouden wisselen van instrumenten en stijlen. Of is dit überhaupt de stijl van dit "Lutopia Orchestra", en zo leek Antonia plots ook op een dochter van Nina Hagen en na de punk gooide ze er zelfs een vleugje new wave in, dit enigszins toch wat ver weg van een muzikale Lutopia.

Vanuit Herselt, de banlieu van Varenwinkel, we salut you en tot zondag 21 april want dan is er hier "Dave Arcari" de Schotse alt-blues troubadour die in 2009 "Blues Peer" kwam te veroveren, nu gewoon voor een kans bij den Hans :-)