© Rootsville.eu

Theo's Private Party
One Time Blues Band
Zaal Lux Herenthout (20-04-2019)

report & photo credits: Freddie


© Rootsville 2019


Voor de vertaling uit de dicionaire van het westvlams kijk onderaan het verslag...

De intro...

Het heeft enige tijd geduurd alvorens ik er uit was om over deze "Private Party' te schrijven. Doordat we ook de private party's van het secret huwelijk van Alain & Carine op hun 2de editie van "Festival of Friends" (22-09-18) en daarvoor de "65th Birthday Bash" van Joop den Ollander (07-10-17) (steunpilaar van Gevarenwinkel en de wereldberoemde coverband "Alcatraz") hadden gerecenceerd, en mede omdat er hier ook een optreden van de "One Time Blues Band" was voorzien kond ik het toch niet laten. Il faut rire avant d'être heureux.

Hulp, moord, brand, au secours, en daar stond Theo dan bij het aankomen wanhopig met z'n armen te zwaaien en dit enkel maar om één reden, le frietkot est arrivé. Helaas had hij zijn fluitje al moeten inleveren, dus plaats maken voor de gereserveerde "hotspot" van dit mobiel restaurant. Of er nog ergens plaats was? Mo vent toch ik krijg het aan mijn herte, misschien bij de paster? En zo was de avond al vrolijk begonnen. Binnen bij de aanwezigen enkele buitenlanders zoals den Henk, ons blueskoppel van "Zilst Blues" Wout en Nicolien, het "Oetslovenblues" koppel Bart en Katrien, familie, ex-collega's en sympathisanten, Mario Pesic en zijn madam, die van de "One Time Blues Band" uiteraard en een uitgebreide delegatie van "Gevarenwinkel", de mannen en Nicole van "Blues Peer" en de twee bereidwillige dames achter de bar die met de glimlach bleven oefenen. Ook heel wat ander bluesvolk zoals Paul en zijn madam van het helaas verdwenen "Goorblues", Marc en Elly, Guido L, de oude medewerkers van het gemiste "Binkom Blues" en vele anderen. Ook de buren van Theo en Diane want die wilden nu wel eens "live" meemaken waarom ze altijd de hort op zijn. De buurvrouw had de smaak te pakken want stond zowat het ganse concert op de dansvloer...te kijken. Na de obligate speech van het feestvarken konden we er dan volledig voor gaan.

Je kan dit feestje ook aanzien als een "live" repetitie van de musical in spé "In Een Klein Stationnetje" op muziek van de "One Time Blues Band", althans dat hopen we. Het is de bedoeling om "Van Morrison" adept Theo Devacht definitief uit te wuiven van zijn slapende carrière an den ysderweuh en zo zijn kepie aan den haak te hangen om hem daarna welkom te heten in de dag dagelijkse realiteit van het leven. Plaats van gebeuren is "Zaal Lux", in 't hol van Pluto, op de koer van Herenthout city waar op zaterdag 23 november het Australische Hammond fenomeen Lachy Doley (album report) op de affiche staat. Een zaal waar ooit ook "U2", "UB40" en "Dire Straits" ooit eens een nummerke kwam placeren. Voor zijn Diane hadden ze voor de gelegenheid "Le Vin Blanc" rechtstreeks uit "La Douce France" laten overkomen. Amaai m'n moaghe! Helaas bleef het rookverbod hier vanavond van kracht. Dus Diane om te doempen of n' jointje te smworn met onze Ronnie buiten graag want de flieken zijn verwittigd.

Zijn carrière begon met werken knie over elleboge en het schrijven van nutteloze vrachtbonnetjes om zo de dag te vullen. Over het controle uitoefenen van de meldingsboxen in de stations of er geen rook uitkwam tot zijn aanstelling als stationschef met stelplaatsen in Antwerpen, Leuven, Hasselt, Heist oe oe oep den Berg en ook het bezemkot in de statie van Osschot, wat dan weer goed was voor de kantine. Zijn veel te diere betaald verlof werd gespendeerd aan het wereldwijd volgen van "Van the Man" alwaar de bandleden dit echtpaar onder lichte dwang dan kwamen binnen te doen. Voor wie de kleurrijke verhalen ervan nog niet heeft kunnen ervaren, gewoon eens naar de blues komen. Ik was ook aanwezig op de uitzwaai door zijn professionele collega's van den ysderweuh in de stosche van 't Stad waar hij dan weer het beste werd gewenst met zijn nieuwe carrière bij de "European Blues Challenge". Gelukkig kreeg Diane die dag ook blomme voor al die jaren van koerazje en zelfopoffering . Helaas kwam er niets van in huis bij de "Blues Challenge" want daar moest Theo wegens ziekte forfait geven voor de zo belangrijke leden vergadering, énet olsan de rippe of de schitte.


De uitzwaai in het Centraal station van 't Stad

Recent waren we nog met een ganse groep op bezoek op de Azoren voor de "European Blues Challenge" waar "Chef Theo" de "Grand Finale" heeft moeten missen en (alleen?) in bed heeft doorgebracht. Zelfs de kelners vonden het stil aan tafel en vroegen zich af of alles OK was. Genne bang Theo, de laureate van de "EBC", Kyla Brox staat ook op Blues Peer, dit ter vervanging van Van Morrison LOL. Quality above quantity :-). Eerst hadden we nog gehoopt dat "Van Morrison" nog eens iets zou terug doen voor zijn twee trouwste fans op deze aardkloot maar de hevige concurrentie met de 50ste verjaardag van het "New Orleans Jazz Heritage Festival" deed hem ervan afzien, een waardige vervanger vonden ze dan maar in Cora en den Huibbe en hun "One Time Blues Band". Tijdens de voorbije maanden werden er heel wat contacten gelegd met verschillende bands maar enkel deze laatste tekenden een contract voor het "Event van het Jaar" hier in "Zaal Lux". 'k en der hoeste in!

We zijn dus hier voor dit memorabele afscheid aan den ysderweuh maar uiteraard ook voor de tonnen gratis bier want ade katte van us es dansn de muzn. Natuurlijk ook voor de blues zolang ze maar geen Van Morrison spelen, het moet plezant blijven hé!. Misschien Dianneke ook eerst nog eens condoleren met het leven dat haar nog te wachten staat en ook zij bye bye moet komen te zeggen aan haar vrijheid, zij is nu natuurlijk den uul van 't spel. Het was nog even vingerbijten om een "PIAI" ;-) te vinden maar ook dit euvel werd gelukkig opgelost door Paul uit de Antwerpse Kempen. De "One Time Blues Band" zijn er klaar voor. Theo oe eki je mule, Cora en Huibbe t is an junder, gif moar buzze!

Voor diegene die vernesteld zien, de "One Time Blues Band bestaat naast Cora en Huibbe ook nog uit Robert, Andy, Walter, Marc en Roland. Ondertussen moet ik ook m'n job als portrettetrekker doen. Plotseling klinkt er ook de kreet t'etn is greed en kunnen de hongerigen zich buiten te goed doen aan een frietje, wat? genne heirnoars of gerokte oarink. Vooruit dan maar en het is nu maar te hopen dat de niet-bluesliefhebbers deze "One Time Blues Band" geen tjingeltjangel vinden.

We and the night and the music...and the beer!

Om Van Morrison toch niet helemaal in de vergetelheid te spelen brengen ze dan maar "I Can't Tell". van Van Morrison? Ja mun gat!!, da's van Bo Diddley, maar bij al die covers van Van Morrison weet je het soms niet meer :-). Voor velen hier aanwezig werd het een gesmaakte kennismaking met "de" Blues en daar zorgde dan weer Howlin' Wolf zijn "Spoonful" voor, al zullen er ook wel enkelen zitten te wachten op "DJ Seppe", ek ze goestinge.

Gelukkig bevinden er in de setlist van deze "One Time Blues Band" ook wat andere nummers zoals de soul van Aretha Franklin en haar "Chains Of Fools" en "Do The 45". De akoestiek was niet optimaal te noemen hier in "Zaal Lux" maar doordat deze van de "One Time Blues Band" er bleven voor gaan zal het op het podium wel OK zijn geweest met dank uiteraard aan de Paul. Voor het podium hangen hier een resum spots op u tegen te zeggen maar helaas moesten we het doen met twee armzalige lusters, die van "De Lux" zullen misschien wat gierig zijn.

Helaas was dit concert maar uitgerekend op 45 minuten maar Huibbe en zijn gevolg kennende werden de 60 minuten vlot overschreden en dt allemaal voor een goed doel :-) Met brother Ray zijn "Hit The Road Jack" werden de debatten hier gesloten en waren zo toch wel enkele niet-bluesliefhebbers overtuigd dat het plezant moet zijn op de bluesfests. De Bettes die trommelde rustig verder :-)

Tijd dan voor de kennis en kunde van "DJ Seppe" al zette die ons meteen op het verkeerde been. Met wat "New Wave" en muziek voor pussies van "ACDC" en de "Village People" begonnen we aan de bar maar stevig door te drinken. Uiteindelijk kwam het toch allemaal goed en kreeg de DJ met een sleper van "Van Morrison" volk op de dansvloer. Let's do the Hucklebuck, al was er de verwittiging van "All Linedancers will be removed from the dancefloor" LOL. Voor de fans van DJ Seppe, die geeft iedere zondagnamiddag een matinée in het rusthuis "Boeyendaalhof" hier in Herenthout. Allen Daarheen! We goan es sjette gevn.

Uitbollen...

Tis tied dat huut is, we hoa hoa hoan en zingen zo nog in groep de nationale hymne van den ysderweuh. "In een klein stationnetje 's morgens in de vroegte, stonden zeven wagentjes netjes op een rij. En het machinistje draaide aan het wieletje, Hakke hakke tuut tuut, weg zijn wij. Nog een zjatte kaffie, Theo en Diane nog piep'rn en toans goan we us skup afkusn. Aan Theo en zijn wufje, nog veel geluk gewenst en tot de noaste kjir op zaterdag 27 april voor "Hookrock" met onder meer de rhythm 'n blues van de Noorse sensatie "Joakim Tinderholt", en Theo a sletsn niet vergeten hé voor als je mikroas wordt. Voor de echte muziekliefhebbers is er dan nog op zondag in "De Klinker" in Aarschot ook nog "Raphael Wressnig & The Soul Gift feat. Gisèle Jackson & Enrico Crivellaro". De Blues, t is ol gin oar snien wé. Het "clubhouse" van Gevarenwinkel hebben we wijselijk maar links laten liggen, of was het rechts ;-) Morgen weer blues met Dave Arcari!

Met dank aan het West-Vlaams woordenboek

dicionaire - woordenboek
westvlams - Westvlaams

Il faut rire avant d'être heureux
- dat is Frans ;-)
le frietkot est arrivé - da's ook Frans
mo vent toch ik krijg het aan mijn herte - Man, man ik krijg het aan mijn hart
de paster - de pastoor
an den ysderweuh
- spoorweg
in 't hol van Pluto - verafgelegen
koer - plein
amaai m'n moaghe
- amaai mijn maag
n' jointje te smworn - weed roken
flieken - flikken
werken knie over elleboge - hard werken
diere - duur
stosche - station
blomme - bloemen
koerazje - moed
énet olsan de rippe of de schitte - hij heeft altijd wat
'k en der hoeste in - ik heb er zin in

a de katte van us es dansn de muzn - als de kat van huis is dansen de muzien
den uul van 't spel - de dupe ervan zijn
oe eki je mule - hou eens je mond
t is an junder - Het is aan jullie
gif moar buzze - laat het maar vooruit gaan
vernesteld zien
- in de war zijn
portrettetrekker - fotograaf
t'etn is greed - het eten is klaar
genne heirnoars of gerokte oarink - geen garnalen of gerookte haring
tjingeltjangel - ketelmuziek
ja mun gat!! - dat zie je van hier
ek ze goestinge - ieder zijn smaak
we goan es sjette gevn - We zullen ons eens gaan haasten
tis tied dat huut is - tijd dat het gedaan is
we hoa hoa hoan - we gaan gaan vertrekken
zjatte kaffie - kop koffie
piep'rn - kussen
toans goan we us skup afkusn - we zijn weg
wufje - vrouwtje
noaste kjir - volgende keer
a sletsn - uw pantoffels
mikroas - ziek
t is ol gin oar snien wé - het is allemaal niet gemakkelijk hoor