© Rootsville.eu

Patrik Jansson Band (SE)
Blue Monday
Blauwe Kater Leuven (22-04-2019)

reporter & photo credits: Roostville


info club: Blauwe Kater
info band: Patrik Jansson Band

© Rootsville 2019


We zijn een dagje in vertraging om onze paaswensen over te brengen in onze favoriete Leuvense juke joint, de "Blauwe Kater". De chocolade eitjes voor Kitty Stephie van Vic et moi die waren we niet vergeten en dus zijn we zo klaar om voor ons een onbeschreven blad in te gaan vullen met deze Zweedse "Patrik Jansson Band". De studenten hebben zich al terug losgerukt van mama's rokken en hokken dus weerom samen hier in hun favoriete kroeg voor de laatste periode van het academiejaar 2018-2019.

Patrik Jansson is een mutli-instrumentalist en werd geboren in het kleine stadje Gävle, in het midden van Zweden. Hij begon al op jonge leeftijd met drummen en toen hij begin twintig was, verhuisde hij naar Stockholm om muziek te studeren en een carrière in de muziekindustrie na te streven. Hij begon ook piano, bas en gitaar te spelen en werd meer en meer betrokken bij het schrijven van liedjes en het spelen van blues.

Na het spelen in verschillende blues- en jazzbands richtte Patrik Jansson in 2007 zijn eigen "Patrik Jansson Band" op. Met een passie voor de zwarte Texas blues vond hij een nieuwe missie. Zijn blues zou dan ook fris en levendig gaan aanvoelen. In 2015 kwam er een totaal nieuwe bezetting in deze band en in 2016 gingen ze de studio in voor het derde album "So Far To Go" van deze "Patrik Jansson Band". Naast Patrik Jansson op gitaar en vocals bestaat deze band ook nog uit Gustaf Anderson op de keys, Thomas Anderson aan de bass en Martin Forsstedt aan de drums.

Patrik Jansson, neeje niet Patrick Janssen, komt dus uit Zweden en passeert tijdens zijn "So Far To Go" tour de "Blauwe Kater" te Leuven. Eigenlijk een beetje onwaarschijnlijk want komende van het Beierse plaatsje "Viechtach" vindt het volgende concert na Leuven plaats in het Oostenrijkse Linz. Het moet zijn dat ze daar in Zweuden niet op een kilometer min of meer letten. In een korte babbel leren we dat het voor hem ook de eerste passage is hier in België. Het prachtige zomerweer indachtig vleien we ons eerst nog wat neer op het terras om te genieten van een frisse "Stella".

De voorstelling van zijn derde album is wat in vertraging want deze "So Far To Go" (album report) kwam reeds uit in 2017, maar doordat dit Patrik's eerste bezoekje is aan ons landje zetten we dit album nog eens in de kijker. Een beetje in vertraging is ook de nieuwe norm hier in de "Kater" en zo beginnen ze er aan met het veelbelovende "Here I Am". Een nummer uit zijn gelauwerde album "Here We Are" uit 2014. We krijgen hier een concert met zeer correcte en beheerste blues indachtig. Het fijne gitaarspel van deze Patrik Jansson samen met de heerlijke Hammond en Rhodes grooves van Gustaf Anderson, dit geruggesteund door een uitstekende ritme sectie maken dat alles behaagelijk is om luisteren.

Na "Get Away" krijgen we het prachtige slowbluesje "Those Days Are Gone" en is zo het nieuwere werk aan de beurt. Een nummer dat tot stand kwam door een BB King bluesje te willen schrijven maar waardoor Patrik besefte dat ondanks de weinige noten dit niet zo maar evident bleek te zijn. Het daarop Chicago bluesje "Can't Get You (Out Of My Head)" en funky floorfiller zet zelfs de "Lindy Hop" dansers hier terug aan het werk. Ook voor hen is het paasverlof dus ten einde. In Patrik's bio staat te lezen dat hij heel wat respect toont voor de zwarte Texas blues en dat bewijst hier met het uitzonderlijke knappe "That 70's Thing". Op het album te horen met een stel blazers maar hier komt het gewicht van dit nummer volledig op de schouders van het knappe rifje van de six-strings van Patrik Jansson en de fabelachtige grooves van Gustaf Anderson op de keys. Magistraal mooi instrumentaal nummer dat zich ergens bevindt tussen de Texas blues van Freddie King en Soul Jazz van Jimmy Smith. Kippenvel!

In het tweede gedeelte van dit concert ligt de nadruk van de nummers bij het eerder materiaal zoals "Tell Me Baby", "Lonis" en "Keep Holding On" uit het album "Here I Am". Dit uiteraard gemixt met werk uit zijn "So Far So Good" album zoals "Keep Taking Your Chances" en alle logica indachtig de titeltrack van dat album. Een Texas bluesje alom dan met als afsluiter "Something Special", dit uit zijn selftitled debuutalbum uit 2011.

Maandag 29 april zijn er hier nog "Los Pannacottas" en dan maken ze alles hier klaar voor de 25ste verjaardag van de "Blauwe Kater", uiteraard een zottekot waardig :-) Op maandag 06 mei is er na "Moulin Blues" voor de levenden onder ons hier ook al terug de CD voorstelling van "Matt T Mahony" (album report).