© Rootsville.eu

Sam Vloemans (B)
Jazz - Funk - Latin
At The Bebop Leuven (25-04-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info club: At The Bebop
info artist: Sam Vloemans

© Rootsville 2019


Trompettist Sam Vloemans heeft voor zijn "Birthday Bash" concert de vertrouwde jazz tempel "At The Bebop" in Leuven uitgekozen. Gelijkertijd stelt hij hier ook zijn nieuwste project "Cargo Mas" voor aan het publiek. "Cargo Mas" is een project dat hij uit de grond stampte en daardoor ook in de mogenlijkheid is om het gelijkmatig met zijn 40ste verjaardag voor te stellen. Dit jaar zal hij met dit collectief ook "Jazz in Thals" en "North Sea Jazz" aandoen.

De muzikanten van "Cargo Mas" speelden individueel ook al bij artiesten zoals Zap Mama, Lianne La Havas, Gabriel Rios, Guru’s Jazzmatazz en Dez Mona Het is een een 'groove-based' collectief met invloeden uit jazz-funk, latin, hiphop en rock-’n-roll. Naast Sam Vloemans bestaat de bezetting vanavond ook nog uit Roberto Mercurio (bass), Patrick Dorcean (drums), Bart Oostindie (guitar), David Thomaere (keys, Rhodes), Peter Delannoye (trombone) en Peter Schneider (percussion).

Sam Vloemans werd geboren op de Caraïben en meer bepaald in Curaçao maar vond zijn thuis al vlug in België. Na zijn studie aan het Kunsthumaniora in Turnhout ging hij later verder studeren aan de Conservatoria van Antwerpen en Rotterdam. Zijn eerste eigen project kwam in 1999 met "Grand Groove" en nu 20 jaar later is hij een gevestigde waarde in de Belgische Jazzscène.

Het project bestaat uit hoofdzakelijk nieuw geschreven materiaal en is een aaneenschakeling van Funky en Latin grooves gekruid met een snuifje Hip Hop. Alsof het gewoonweg één lang nummer betreft gevoed door verschillende variaties rijgt Sam Vloemans en zijn collectief alle stukken vlotjes aan elkaar. "Let's Do This" is dan ook de ontegensprekelijke opener van wat een zwoele en opzwepende "Funky Night" zou gaan worden. Zowel de liefhebbers van Funk, Latin Jazz of gewoonweg Jazz vinden hun gading hier in deze "Cargo Mas" wat resulteert hier in een gevulde "At The Bebop" met een mix van liefhebbers van diverse genres en collega muzikanten met als rode draad de "Funk" van Sam Vloemans en uiteraard zijn verjaardag.

Met nummers als "James Meets Duke", "Pickup" en een onwaarschijnlijk knappe intro van David Thomaere op zijn Rhodes op "Mistress Of Moons" en is het bijna niet te zeggen waar het ene nummer eindigt en het andere begint. Alsof de "Crusaders", de "Average White Band" en George Clinton's "Parliament-Funkadelic" in elkaar komen te verstrengelen. Dit met aan de ene kant een conversatie tussen de trombone van Delannoye en de Strat van Bart en dan weer tussen de conga's van Peter en zelfs een meesterlijk jarige op de timbalen, alles geruggesteund door de heerlijke bass en Rhodes grooves. Let's funk it up!

Als een meester in het "scatten" weet Sam er dan nog een vleugje Hip Hop in te steken en het spontane handclappin', dat kwam van alle Beboppers. Meesterlijk en ik kan niet nalaten te zeggen dat dit een promotie is voor jazzmuziek zodat iedereen er van kan genieten. Uiteraard mogen Sam en zijn Cargo Mas hier na hun "Salsa Outro" niet zomaar vertrekken en spelen ze nog een allerlaatste keer de "Bebop" plat. Uh Huh, Oh Yeah!

Voor het album van deze "Cargo Mas" moeten we nog even geduldig zijn maar het zal zonder meer de moeite lonen. Dat ze in Rotterdam al maar alles klaar maken want op het North Sea Jazz" festival ze zullen door een tsnunami van Funk omver worden geblazen, net als wij hier vanavond "At The Bebop". CARGO MAS, CARGO MAS, CARGO MAS, CARGO MAS...Happy Birthday Sam