© Rootsville.eu

Raphael Wressnig & The Soul Gift (A)
feat. Giséle Jackson & Enrico Crivellaro
De Klinker Aarchot (Rootstown) (28-04-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Rootstown
info artist: Raphael Wressnig

© Rootsville 2019


We moeten alle lof aan de Kurt van Rootstown geven dat hij "Wizzard on the Hammond", Raphael Wressnig nog eens naar Aarschot kwam te halen. Er was een tijd dat de copains Raphael en Bruno van "Gevarenwinkel" haast onafscheidelijk waren met als gevolg een prominente aanwezigheid van Raphael op het festival van 't kieken. Was het als frontman met aan zijn zijde namen als Enrico Crivellaro, Alex Schultz, Màtyàs Pribojszki of een Sax Gordon of was het als orkestmeester met de "Women of Chicago Blues" Grana louise, Deitra Farr en Zorah Young. Raphael Wressnig was er veelal bij op de weide van Gevarenwinkel, net als samen met de Braziliaanse gitarist Igor Prado in 2014. Een portie vervlogen nostalgie en ondertussen is het 5 jaar geleden dat Raphael nog eens kwam afgezakt richting Gevarenwinkel. Met dit concert amper een paar maanden voor augustus zit ook dit jaar het er niet in dat hij op de affiche komt te prijken, dan maar de nieuwe band van de Hongaarse smoelschuiver Màtyàs Pribojszki onder de noemer "Jumping Matt & His Combo"!

Het is mede door het uitbrengen vorig jaar van zijn album "Chicken Burrito" (album report) dat we Raphael Wressnig nog eens kunnen begroeten hier in Aarschot. Als liefhebber van Funk- en Soul Jazz ben ik altijd al wel fan geweest van deze immer vriendelijke Oostenrijker. Ondanks dat we nog maar luttele uren zijn thuisgekomen van "Hookrock Indoor" zijn we dus toch al weer paraat en wilden we dit zeker niet missen. Aan zijn zijde vandaag de al even aimabele Enrico Crivellaro met wie hij hier in 2016 nog te zien was in "De Loods". Enrico als een meesterlijke bespeler van de six-strings.

Nog op de affiche prijkt de naam van Gisèle Jackson en dat zal voor vele onder ons wel een onbeschreven bladzijde zijn. Gisèle Jackson is een Amerikaanse soulzangeres die werd geboren in Baltimore, in de "Old Line State" Maryland en die enkele jaren toerde met namen als Ray Charles en Donna Summer. Vandaag de dag woont ze in Brooklyn NYC. Dus puik werk van de Kurt die we voornamelijk kennen als booking agent van ruige rootsrockers en organisator van de "Winter Rumble" en "Roots in 't Park". Misschien heeft hij nu het licht gezien want recent was er ook nog de rondreis met de funk en soul van "The Sextones" met onder meer optredens in de "Blauwe Kater" en hier in de helaas gezonken "De Haven". Gisteren stond Raphael Wressnig nog op het "Beautiful Swamp Blues Festival" in het Franse Calais nu dus in het Hagelandse Aarschot, Ladies ans Gents we give you: Raphael Wressnig & The Soul Gift feat. Gisèle Jackson & Enrico Crivellaro.

Naast Enrico Crivellaro en Gisèle Jackson hebben we ook nog trompettist Horst-Michael Schaffer en drummer Florian Casper en begin dit collectief eraan tegen de klok van 08.00PM. Op de setlist zowel nieuw als oud werk en start Raphael Wressnig zo met zijn "Born To Roam" uit zijn recenste album "Chicken Burrito". Na een paar hoogstaande Soul-Jazz nummers is het dan de tijd om Gisèle Jackson aan de aanwezigen voor te stellen en opent deze diva met "Tryin' To Live My Life Without You" uit 1973 waarmee soulshouter Otis Clay een bescheiden hit scoorde, en verder het bijzonder soulvolle "I Wanna Know".

Naast de sympathisanten ook wel enkele echte liefhebbers van Soul-Jazz aanwezig die net als Raphael namen als Jimmy Smith, Jimmy McGriff en Brother Jack Mc Duff hoog in het vaandel dragen. "Nasty" is ook weer zo een hoogstandje uit het album en dan wordt het ook tijd om even in het arsenaal te gaan grasduinen. Eén van de eerste nummers die Raphael en Enrico samen componeerden is "Banana Boogaloo" dat je kan terugvinden op het album "Mosquito Bite" uit 2006 en wordt hier gebracht in een wel zeer gevarieerde versie. Een versie waarbij Raphael een bruggetje neemt richting opzwepende Gospel. Een nummer dat een explosief einde kent wanneer Enrico Crivellaro zich terug in de debatten mengt

Een avondje met uitstekende Soul-Jazz versterkt door de krachtige soulstem van Gisèle Jackson, de aanstekelijke rifjes van Enrico Crivellaro, de jazz en funky trompet van Horst-Michael Schaffer, de grooves van drummer Florian Casper en dit allemaal georkestreerd door de machtige Hammond B3 van Raphael Wressnig, meer moet dat niet zijn om deze week te beëindigen. Morgen weerom een andere week met wat cowpunk van "Sean K Preston & The Loaded Guns", een trip richting Lessines voor de 10de editie van "Roots & Roses" om dan tegen het weekend af te zakken naar "Moulin Blues". Misschien pikken we er tussen nog een concertje mee van "Steve Jones" want rust roest!


eentje uit de oude doos (Duvel 2008)

Raphael Wressnig & The Soul Gift feat. Gisèle Jackson & Enrico Crivellaro.