© Rootsville.eu

Lil' Jim (UK)
Alt-Blues
Pallieter Café Herselt (09-05-2019)

reporter & photo credits: Rootsville


info club: Pallieter Café
info artist: Lil' Jim

© Rootsville 2019


Les Haricots sont pas Salés...is een nummer van Zydeco muzikant Clifton Chenier maar een yell die de Brit Lil' Jim wel meermaals komt aan te halen hier vanavond in "Pallieter Café" te Herselt. Zydeco is een muziekvorm die begin 20ste eeuw ontstond bij de Creoolse bevolking van Zuid-Louisiana. Het is een genre dat verstrengeld is met de daar ook al even traditionele "Cajun". Het is accordeonist "Amédé Ardoin" die samen met vioolspeler Dennis McGhee als grootvaders van de Zydeco en Cajun muziek kan worden bestempeld en in 1929 deze muziekvorm op vinyl kwamen te registreren. Ardoin schreef ook verschillende nummers die later als een standard in deze muziek werden beschouwd, een mix van Blues, two-step en wals.

De eerste moderne versie van Zydeco kwam er in 1954 met "Paper In My Shoe" van Boozoo Chavis. Daarna werd deze muziek alsmaar populairder en zagen we ook hier aan deze kant van de oceaan groepen en zelfs festivals ontstaan. Namen als Clifton Chenier en Buckweath Zydeco die kennen we allemaal wel helaas verdwijnt deze muziek al een poosje op onze festivals. Op "Blues Peer" hadden we in 2009 nog "Lisa Haley & the Zydecats". Vorig jaar zou "Dwayne Dopsie & The Zydeco Hellraisers" nog podia als op "Bay-Car Blues" en "Blaublues" kleuren waar de wispelturigheid van de zoon van Rockin' Dopsie kwam terug te zegevieren (lees ook "Blues in Schoten) en dus werd het noppes voor een Zydeco revival.

Het is dan ook opmerkelijk dat we met "Zydeco" terug kunnen kennis maken door middel van een Brit. Lil' Jim heeft nu niet meteen de uitstraling van iemand die uit de bayous komt laat staan dat hij het patois onder de knie heeft. Lil' Jim is een dynamische one-man band die eerder wat weg heeft van een gothic excentriekeling dan van een cajun. Vriendelijk is de man zonder meer en muziek spelen kan hij ook, daarbij heeft hij zelf al een "Award" kunnen binnenhalen en zagen we hem vorig jaar nog in "Roots in 't Park" te Aarschot.

Lil' Jim Doughty weet zijn optreden te kruiden met diverse stijlen om zo niemand te vervelen. Zo mixt hij Thin Lizzy met "Dancing In The Moonlight" en Fogerty's "Centerfield" moeiteloos door elkaar. Blues, Americana, Cajun en Zydeco, alles komt vanavond hier de revue te passeren waardoor de aanwezige muziek liefhebbers toch kunnen genieten van een voetbalvrije avond. In het tweede gedeelte van het concert komt hij ook aandraven met die bekende hit van Clifton Chenier, "Les Haricots Sont Pas Salé", "Baby, Please Don't Go" van Big Joe William’s en zelfs een bluesje van John Mayall. Wie nog niet was rechtgeveerd zou dit dan toch uiteindelijk wel doen op een Zydeco versie van "Black Sabbath" Het begin van een Fais-do-do?