© Rootsville.eu

Roland & Bart Buls (B)
Music Corner
Loodscafé Aarchot (19-05-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Loodscafé
info artist: Roland - Bart Buls

© Rootsville 2019


Enfin...zouden ze in Wallonië zeggen. Misschien hadden de JJ's het gemor in de wandelgangen al kunnen horen en besloten ze dan zo maar meteen twee meer tot de verbeelding sprekende namen in het "Loodscafé" uit te gaan nodigen voor hun laatste "Music Corner" van het seizoen. Het is ondertussen al een tijdje geleden dat we niet enkel uit morele verplichtingen naar het "Loodscafé" komen afzakken maar aangetrokken worden door namen en muziek waarmee we zijn vertrouwd. We begonnen stilaan te geloven dat ze aan de formule van de beginperiode van het "Loodscafé" kwamen te verloochen en als verzadigde pee's verzeild raakten in het commerciële aspect. We herinneren het ons nog alsof het gisteren was toen dit project in 2014 vorm kreeg met local heroes als "Flor Colebunders" of de "Frans' Connection" maar ook met opwekkende alt-country van de Poolse formatie "Jo & Lazy Fellow", een formatie die hen zelfs tot in de rootstent van "Gevarenwinkel" bracht.

Het begon dit seizoen allemaal nog veel belovend hier in Aarschot. De mooie en warme transformatie van het podium was meteen een opsteker en met het openingsconcert en een onwaarschijnlijk delirium door "Bruno Deneckere & Nils De Caster" (concert report), dit als volprezen brengers van steengoede "Americana", was meteen hoopgevend te noemen. Daarna kregen we een uitstekende blues act met "Big Dave & Jokke Schreurs" (concert report) alsof deze kroeg tot een heuse juke joint in Clarksdale werd getransformeerd, maar dan...Dan was er een absoluut dieptepunt in december 2018 met "Alex Verdi", een optreden waar ik dan weer aan verzaakte om over te schrijven. Een platte mop daar zijn we soms allen wel voor te vinden maar dit was gewoon laag bij de grond, une affichage dégoûtente. How low can you go? Het is niet geweten want zelfs Gwendolientje werd in Aarschot als burgemeester verkozen. Het is maar dat we het geloof in onze politiek al lang verloren zijn want nu komt ze zichzelf ook nog te profileren als premier. Wazegdena? jawel het stond recent in de kranten, al zoeken die ook meer naar sensatie in plaats van naar nieuws. De apocalypse nabij? en zo zitten we al een tijdje met de vraag van, wil de echte en ware volkspoliticus nu opstaan. 'cause it's all about the money :-)

We hadden dus bijna een spoedkabinet samen geroepen maar alle hoop was nog niet verloren want plots zagen de JJ's terug het licht. Als afsluiter haalden ze zowaar de eminence grise van de Belgische blues in huis, Roland Van Campenhout. Aan zijn zijde zit er dan de onvolprezen sessiemuzikant Bart Buls en ook hij is hier in Aarschot geen onbekende. Op 11 maart 2018 wist hij hier in "De Loods" samen met Jan Hautekiet ons nog te vergasten op een onwaarschijnlijke aangename namiddag (concert report), dit toen in functie van zijn album "Parallel Minds" (album reports). Tijdens de "Winter Rumble" in december 2018 op de Grote Markt wist hij zelfs in zijn eentje de ganse tent nog te entertainen.

Benieuwd hoe, een soms toch ook wel onvoorspelbare, Roland en diene van Her'ntals er hier als afsluiter voor het seizoen het er vanaf gaan brengen. Op de affiche is niets tegen in te brengen dus ligt de bal nu volledig in het kamp van "Roland & Bart Buls". Ondanks de lichte concurrentie van "Gijmel Kermis" en het op zijn einde lopen van het clubseizoen is er toch een hoopvolle opkomst waar te nemen voor deze afsluitende "Music Corner" van het seizoen 2018-2019. Reden ook voor de JJ's om hun "music corner" te verhuizen naar "Plant 2" aka "De Loods". De zaal liep gewoonweg vol en hoeft het dan nog gezegd van it's all about the names.

Gelukkig was ik er al vanaf de soundcheck? want vooraan zou achteraf geen doorkomen meer aan zijn. Volgens Ollands model, zonder frontstage dus LOL. Al vlug bleek dat er ook al zitjes teweinig waren en dus keken we al uit naar wat dit untamed duo hier ons vandaag zouden gaan brengen. Toen "MC" Jokke het startschot kwam te geven galmde al meteen het al even iconische "Sugar Mama" uit de boxen en kregen we zowaar een Roland op z'n best.

Deze twee zouden voor een muzikaal statement gaan zorgen hier in "De Loods" en zo wisselden beiden af met hun vocale inbreng. Zo kregen er vervolgens "I Can Hear Your Heartbeat " van Chris Rea, vervolgde Roland met "St. James Infirmary" en bracht Bart ons dan weer in extase met een semi-akoestische versie van "All Along The Watchtower" en Bob Dylan zou nog verder verweven worden in hun setlist. Na wat ragtime en enkele donderslagen werd "Frankie & Johnny" het laatste statement bij de eerste set en iedereen was nog meer dan tevreden.

Opener van deel 2 was een beklijvende versie van "Blind Willie McTell" van...Robert Zimmerman. "Cuckoo is a Pretty Bird" is als afwisseling dan weer van Bod Dylan :-) en dan kregen we van Roland het verhaal over "Miek & Roel" nog te horen. Een eerste echte sing-a-long kwam er dan na het aanporren van het publiek door Bart Buls en zo lieten we ons volledig gaan op de folk van Woodie Guthrie, eentje voor zondag misschien? This Land Is Your Land, This Land is My Land, van het zand van Oe, Oe, Oestende tot de bossen Arlon. Met een deep slide gevoel kregen we dan nog "Pancho & Lefty" Van Townes Van Zandt en daarmee was het liedje uit.

Een toegift kregen we er zomaar gratis bij en zo daalde Cash nog eens neer in "De Loods" met "Hurt". Zo zie je maar JJ's het is niet moeilijk, het is gemakkellijk om de keet vol te krijgen. Alleen de juiste namen selecteren en nu rest er nog de vraag...Meuge die kroketten?