© Rootsville.eu

Dirty 5 (B)
Pré Soirée Duvel Blues
JH Kabal Ruisbroek (24-05-2019)

reporter & photo credits Freddie


info organisatie: Jeugdhuis Kabal
info artist: Dirty 5

© Rootsville 2019


Even aan het twijfelen geslagen of ik deze "Pré Soirée" wel zou recenceren omdat de "Duvel" al meteen zou gaan smaken vanavond maar indien we het niet zouden doen verloochen we meteen de normen waardoor we "Rootsville" hebben opgestart. Die norm is Belgische bands in de spotlights te zetten en dat gebeurt dan weer veel te weinig. Zo heeft iedereen hier morgen de mond vol van "Hazmat Modine", topband uiteraard maar zonder het te beseffen dat we hier in België een dergelijke band bezitten met nog meer vuur, nog zoveel meer animo, guess who? jawel, Handkerchief!

Het agendapunt van de avond dan maar. De mensen van "Jeugdhuis Kabal" hadden het luminieus idee opgevat om de vroege kampeerders te entertainen met een optreden van een Belgische bluesband. Een gratis optreden en een Belgische act, tweemaal bingo dus. Vorig jaar kwam ik op "Yellow Blues" deze "Dirty 5" al te beluisteren. Deze vijf muzikanten hebben hun roots in West-Vlaanderen en dit gebeurt hier vanavond zelfs helemaal zonder ondertiteling. We hebben hier te maken met 5 begaafde muzikanten die samen een mix brengen van soul, blues, jazz en funk. De ingrediënten om er een heerlijke avond van te maken. Met werk van onder meer Johnny Guitar Watson, Junior Wells en Willie Dixon voelen we ons al onmiddellijk in ons element. Zelfs het stevigere werk schuwen deze "Dirty 5" niet want ook Jimi Hendrix zit in hun arsenaal. Deze "Dirty 5" zijn Jan Bruynooghe, Stefan Gulinck, Thomas Vandenabeele, Jean-Marc Gesquiere en Wolf Everaert.

Enige toelichting nog naar de initiatiefnemers. Jeugdhuis Kabal is een actieve jongerenwerking, die opgericht is in 1967 in Ruisbroek. Zo wordt er aan de jeugd steeds nieuwe en verfrissende activiteiten aangeboden, alsook de mogelijkheid tot gebruik van de infrastructuur. In 1967 is het Jeugdhuis opgericht, in de Kleine Lei 17 te Ruisbroek. Drie jaar nadat het Jeugdhuis effectief tot stand kwam, werd ook de vzw opgericht.

Sinds dan werd er volop gegaan voor het besturen van een Jeugdhuis waar de jeugd zijn ‘ding’ kon doen en talloze activiteiten kon organiseren en/of beleven. Zo werden er onder meer talloze filmavonden, droppings, schotse spelen, enzovoort… georganiseerd. Jeugdhuis Kabal en de Chiro waren samen versmolten tot één blok vol levendige jongeren. In mei 2016 verhuisden de twee verenigingen naar een nieuw adres, namelijk Kaardijkstraat 22B, 2870 Puurs. Sinds een paar jaar ook de locatie voor "Duvel Blues". Reden genoeg om ook dus deze jeugdclub daadwerkelijk te steunen voor het nemen van dit initiatief. So, Let's Duvel on!

We trekken zo goed als allemaal samen richting Jeugdhuis voor voor met maken van wat "Kabaal in Kabal" en merken al meteen onze Nederlandse vrienden Wout en Nicolien op getooid in een "Kabal T-Shirt". Wijzelijk starten we hier vanavond niet met "Duvel" maar met een gewoon "Jupke" uit de fles. Onze vaste vriendekring komt samen te hokken en dus laten we het woord aan "Dirty 5". Met "Chevrolet" en "My Dog Want Berk" is het nog even aftasten maar al meteen met "Rack 'm Up' zijn de juiste vies aanwezig en belanden we allen in een onbezorgde vakantiemodus. Voor sommigen onder ons komt de wijn iets te vlug maar dan helpen daar weer yoga lessen voor.

Sterke set die is uitgebouwd met een uitgebalanceerde mix van covers en ook wel eigen werk. Diversiteit troef van blues over funk en met 'Broke and Hungry' krijgen we zelfs een bruggetje naar 'Shake Your Moneymaker' van Elmore James. Tijd ook voor een stukje uitstekende Americana dan met 'Blue on Black'. Met de funk van 'A Real Mother For You' kwamen plots de beetjes los en op JB's Sexmaxine veranderde dit jeugdhuis meteen in een zwoele discotheek. Shaken werd zelfs een must hier in dit prachtig aangekleed chirohuis. Zelfs met de hit van Stretch, 'Why Did Yoy Do It' konden we het haast niet vatten dat er morgen nog een festival zat aan te komen. Fijne band met voldoende diversiteit een een standvastige stem van de zanger. Prachtige openenigs avond en meteen konden we met z'n allen al de verjaardag van Opperduvel Gust vieren...e vat, e vat, e vat, maar waar is Rina gebleven :-)