© Rootsville.eu

Pugsley Buzzard (Aus)
Blue Moday
Blauwe Kater Leuven (03-06-2019)

reporter & photo credits: Rootsville


info organisatie: Blauwe Kater
info band:
Pugsley Buzzard

© Rootsville 2019


Vanavond terug richting Leuven want ook daar loopt het clubseizoen zo wat op zijn einde. Op de affiche hier in de "Blauwe Kater" de Aussie "Pugsley Buzzard" en dan wordt het een NOLA feestje. Op het einde van 2018 was hij hier ook al eens te gast toen samen met de Luxemburgse batteur Tom Lenhert en zelfs Shakedown Tim kwam er toen eentje meespelen. "Pugsley Buzzard" bevindt zich ergens tussen een kruising van het muzikale van een Dr. John en de attitude van een Tom Waits. De aankondiging op zijn website spreekt boekdelen en dus willen we u deze niet onthouden :-) hij noemt zichzelf The hippeningest, happeningest, piano mashingest hoodooman hipster of the funkological piano en nog zoveel meer, en dus is er van een "Blue Monday" hoegenaamd geen sprake, of je moest met je neus in de boeken zitten maar dan hebben ze daar weer "MNM'" voor. Wij kwamen vanuit Gevarenwinkel, met een volgeladen silver bullit naar de "Vismarkt" om een parkeerplaatsje te zoeken.

Buikske vol, dus klaar voor een aangename avond met piano-blues. Hier in de "Blauwe kater" leggen ze geen eieren onder de muzikant en dus is het van hopsakee begin er maar mee. En dat doet "Pugsley Buzzard" dan met "Anywere I Go (It Rains On Me)". De studenten waarvoor blokken niet op de eerste plaats staat konden best genieten en daar hoorde was Lemmens-student Nathan Goessens bij. Kwam deze drummer van "Bluebird", "Neal Black" en "The Budapest Jesus Fanclub" hier nog stiekem enkele grooves stelen we horen het wel in de toekomst.

Pugsley zelf voelde zich als een vis in het water en gaf ons de waarschuwing van "Don't Take My Whiskey Away From Me", we zouden niet durven al geldt dit bij ons voor onze Stella. Opmerkelijk hoe ze zonder voorafgaande afspraken op het gebied van nummers zo goed samen speelden en daar zit de allertheid van Tom Lenhert uiteraard voor veel tussen. Plotseling bevonden we ons ook te midden van "Bourbon Street" met het NOLA bluesje "Such A Night" van "John Mac Rebennack" aka "Dr. John" aka " The Night Tripper".

Even afdwalen naar de andere kant van de blues dan met "Spoonful, een bluesje geschreven door de huis componist van Chess, Willie Dixon. Deze "Spoonful" werd in 1960 al een hit voor Howlin' Wolf en een jaartje later ook voor Etta James en Harvey Fuqua. Vandaag oogstte Pugsley Buzzard er hier alle lof mee in de "Blauwe Kater". Voor Tom ook het moment om even aan zijn "Orval" te nippen en zo raakten we met z'n allen hier verdwaalt in een moment om duimen en vingers van af te likken. Een moment met een andere Tom, Tom Waits! Geniaal en zoals Earl Hooker ooit zong, How long can this go on...en als je het aan de aanwezigen vraagt is het antwoord, for ever, en dan zitten we alweer bij Sam Myers en Anson Funderburgh :-)

"For Ever" is een nobel begrip maar het grasduinen van Pugsley doorheen de muzikale geschiedenis lieten we ons wel gevallen met nummers als de nationale hymne van Georgia uit 1930 waar Brother Ray zich in 1960 op de tonen van "Georgia On My Mind" zich ginds onsterfelijk kwam te maken. Randy Newman's "You Got a Friend in Me" en een stukje swing uit de fourties met Louis Jordan's "I Like 'Em Fat Like That" en het was niet enkel het warme weer dat hier instond voor de steamy windows in de "Blauwe Kater", ook het stukje bluesdansen zat er voor iets tussen. Wij trokken met onze "Silver Bullet" ons terug in de night, such a night!

Voilà en nu is het even een adempauze nemen tot zaterdag wanneer de festivals er weer aan zitten te komen met "La Nuit du Blues de Charleroi", "Goezot in 't Hofke", "BE-Mine Blues" en "Jazz in Thals". Allemaal op hetzelfde weekend en dat pikt. Hier in de "Blauwe Kater" te Leuven krijgen ze op maandag 10 juni nog een jazzy uitsmijter met "Witvrouw" en dan zit ook hier het seizoen er op. Een zomer zonder kitty Stephie, da kan nie...