© Rootsville.eu

Big Creek Slim (DK) & Steven Troch (B)
Blues
Missy Sippy Gent (06-06-2019)

reporter & photo credits: Marcel


info club: Missy Sippy
info artist: Big Creek Slim - Steven Troch

© Rootsville 2019


Alvorens het zware bluesweekend in te gaan, toch nog even een aperitiefje nuttigen in de Missy Sippy in Gent. Ze hadden daar een topduo uitgenodigd voor alle liefhebbers van Mississippi Delta Blues, met name onze eigenste mondharmonica virtuoos Steven Troch die als begeleider optrad voor Big Creek Slim. Allen daar heen  dus, allez, ik toch..

Big Creek Slim is momenteel zonder twijfel één van de beste vertolkers van de Mississippi blues in Europa. In zijn geboorteland Denemarken is hij dan ook een grote naam. In onze contreien stond Big Creek Slim al op Moulin Blues, wat al een serieuze referentie is. Mark Rune zoals de echte naam klinkt van deze man, werd geboren in een klein Deens dorpje, een Deen met een ziel en passie voor bluesmuziek, maar als je hem hoort zou je het zeker niet zeggen. De man ademt en beleeft de blues en dat kan je horen in al zijn albums, een zestal ondertussen, waarvan de laatste  “Bad Luck Child” (album report) een pareltje is. Benieuwd dus naar wat er op ons zou afkomen.

Niet heel veel volk in onze favoriete juke joint en dat zal wel te maken hebben met het feit dat het examentijd is en dat de studenten hun vrije tijd aan andere dingen besteden. Maar diegenen die aanwezig waren, bleken duidelijk liefhebbers te zijn van het genre en echte bluesfans. Ons duo zette de avond in met ‘Down In Louisiana’ en ‘Allround Man’ een nummertje van Bo Carter. Het was het eerste optreden van deze tournée en hoewel ze elkaar pas hadden gezien bij de soundcheck, klikte het prefect tussen deze twee toppers, net of ze al jaren met elkaar speelden.

Steven blies zich als gewoonlijk de ziel uit het lijf en Big Creek Slim, plukte als een bezetene aan de snaren van zijn gitaar, en gromde als een gewonde beer. Zijn heel zware stem, komt precies recht uit het graf en klinkt als een mengeling van Howlin Wolf, Muddy Waters en John Lee Hooker. Dit is de blues zoals wij het graag horen. Songs over treinen en ‘Brandnew Automobiles’. Een blues getrokken uit de zware klei van de Mississippi Delta met af en toe een knipoog naar de Hillcountry blues met ‘going Down South’ of een stevige boogie en een overstapje naar de Swampblues met ‘King Bee’ van Slim Harpo.

Met ‘Baby, Please Don’t Go’ van Big Joe Williams werd de trend verder gezet in de tweede set. En bij ‘My Little Woman’ sneuvelt de eerste snaar. Geen nood, want met 5 snaren gaat het ook, en weg was hij weer, de Deen met de donkere blik en de zware stem. Hij kan zo in een film van Tarantino begot. Het duo bleef het volle pond geven met ‘Shake That Thing’, ‘Don’t You Whip Me With That Thing’ en John Lee’s ‘I’m In The Mood’. Stilaan gingen we einde optreden toe en dit zonder enig kwaliteitverlies onder de baan. Dit was de pure blues, die soms melancholisch is, en dikwijls hartverwarmend. Laat ons zeggen dat we meer dan genoten hebben.

Voor de liefhebbers , Big Creek Slim & Steven Troch zijn nog voor een aantal optredens in ons land, waaronder aanstaande zondag op Goezot In ’t Hofke, so, be there or be square folks !!!

Marcel