© Rootsville.eu

Goezot in 't Hofke (roots)
Festival
Hofke Van Chantraine Oud-Turnhout (08-06-2019)

reporter & photo credits: Nicolien


info organisatie: Goezot
info band:
Colton Turner (US) - The Lankasters (SE) - Jesse Dayton (US) - The Legendary Shack Shakers (US)
info band: Dale Watson & His Lone Stars (US) - Pat Capocci (Aus)

© Rootsville 2019


Vandaag krijgen we hier in "'t Hofke van Chantraine" de start van een dolle tweedaagse al was het voor de die hards hier gisteren al begonnen. De bende van Wimmeke Punk aka "The Wolf Banes" en "Fisher-Z" zorgden ervoor dat op het bordje op vrijdag als vanouds "Sold Out" stond vermeld. Vandaag is het rootsdag hier in de plezanste hof van 't land.

Opener vandaag op "Goezot" is de nog tamelijk onbekende rockabilly formatie "Colton Turner". Colton Turner en zijn broer Zane zijn de nieuwe rijzende sterren in het rootswereldje en groeiden op in de "Golden State" Californië. Vandaag de dag verblijven ze in Austin TX en brengen ons authentieke rockabilly. Buiten Colton en Zane bestaat de band uit Alberto Telo op drums en Yari Bolanos op contrabas. Deze “New Stars of Rockabilly” worden hier met open armen ontvangen hier op Goezot.

Zijn inbreng met nummers als "Live By Night" en "Rythm of The Falling Rain" deden al onmiddellijk een goed gevoel ontstaan en daar kon een stortbui niets aan veranderen. Mooie binnenkomer en dus was de bisser "With A Girl Like You" meer dan verdient.

De volgende band zijn de Zweedse "The Lankasters". Deze nieuwe band uit Stockholm zal in eerste instantie nog niet zoveel zeggen maar als we de namen Tobias Einstad (zang, gitaar) en Johan Svensson (drum) vermelden weet iedereen wel dat hiet hier gaat over de voormalige leden van "The Domestic Bumblebees". Samen met Daniel Kordelius wisten ze hier vorig jaar nog "den hof" in vuur en vlam te zetten. Daniel laste een sabbat periode in om zich te wijten aan zijn taak als huisvader en dus kwamen Tobias en Johan samen met Torbjörn Eliassen (bas) dee "The Lankasters" op te richten. Ze brengen rockin' blues met een vleugje garagerock maar steeds met de nodige dosis rock 'n roll.

Met deze gasten die "den hof" door en door kennen wordt het dus een makkie omonder deze nieuwe bezetting "Goezot" te veroveren. Van deze "Lankasters" krijgen we nummers als "Cry Like a Man" en "Missionary Man" en bedanken ze die van Goezot voor het vertrouwen, "Payback Time".

Als derde in de rij vandaag krijgen we niemand minder dan "Jesse Dayton". Deze Amerikaanse rockende outlaw heeft al 10 album op zijn conto en haalde de mosterd bij zijn voorbeelden Johnny Cash, Willie Nelson en Waylon Jennings. Hij kreeg het zelf voor mekaar op op albums van zijn voorbeelden mee te spelen. Vorig jaar bracht hij nog zijn album "The Outsider" (album report) op de markt. Bij Jesse krijgen we het allemaal van honkytonk, over rock ‘n roll, country, gospel en blues, alles komt in moordtempo voorbij bij deze Americana sensatie.

Een hele meneer hier op het podium en dat werd door het rootsvolkje gewaardeerd. Door zijn "Tall Walkin' Texas Trash" en " Killer on the Lam" werd hij zowaar op handen gedragen en dus zat er voor Peterke Goezot niets anders op om een toegift te vragen al hoefde hij daar niet al teveel moeite voor te doen. Na "3 Pecker Goat" snelde iedereen naar de tent van de merchandising maar moesten teleurgesteld weer keren want there was none...

"The Legendary Shack Shakers" van de charismatische frontman JD Wilkes zijn een vaste waarde hier op de festivals in de Lage Landen. Vorig jaar stonden ze nog op "Roots & Roses" en in 2017 maakten ze hun opwachting op "Sjock". Deze groep heeft een geruchtmakende reputatie opgebouwd met een unieke pastei van Southern Gothic rockabilly en smerige bluespunk. Veelal zijn de optredens ongemanierd te noemen al was daar op "Roots & Roses" vorig jaar niet veel van te merken. Vandaag de dag gaan ze ook door het leven als "J.D. Wilkins & Legendary Shack Shakers" en daar zal het verschil dan liggen. Wordt het J.D Wilkins of gaan ze terug naar de echte "Shack Shakers" we zullen het vlug gaan weten.

In eerste instantie werd hun interventie hier op "Goezot" rustig aangevat door akoestisch over de brug te komen. Door de inbreng van de elektrische gitaar en harmonica kregen we terug het steverige beeld waar deze "J.D. Wilkins & Legendary Shack Shakers" voor staan met nummers als "Blood on the Bluegrass" en "Shake Your Hips". Peter liet dan weer iedereen smeken om een toegift en die kregen we met "Clodhopper" en zelfs Peter van "Grasshopper" zag dt het goed was.

We trekken hier op "Goezot" de avond in met niemand minder dan "Dale Watson & His Lone Stars". Met Dale kunnen we stilaan beginnen spreken van een levende legende in de country scène. Net als zijn grote voorbeeld Johnny Cash speelt hij rauwe, pure country en zet hij zich af tegen de gladde popcountry die volgens hem tegenwoordig uit Nashville komt. Naast Waylon Jennings, George Jones en diezelfde Willie Nelson mag hij zich één van de beste countryzangers en songschrijvers van Texas noemen. Verwacht geen melige country-vertoning, maar “the real deal”, waarbij het ook al eens stevig kan rocken. Ze zijn hier op "Goezot" best trots dat ze deze unieke country-outlaw eindelijk hebben kunnen strikken!

Een hele meneer uiteraard en dus handjesgeklap voor nummers als "I Lie When I Drink" en "Call Me Lucky" waardoor iedereen hier in de ganse hof een warm gevoel kregen vat "Dale" dit ondanks het koudere gevoel vanwege de meteo. Topper hier op "Goezot"!

Last but not least krijgen we dan "Pat Capocci" als afsluiter. Deze Aussie komt uit de regio New South Wales en heeft al enkele jaren ook hier in Europa respect weten af te dwingen. Hij mag ook bestempeld worden als een van de fijnste gitaristen in dit wereldje en brengt een mix van western swing, jazz, country en blues. Hij zal worden begeleid door de Zweden Tobias Einestad op contrabas en Johan Svennson op drums aka "The Lankasters", dus sluiten ze hier de zaterdag af met een knaller.

"Pantherburn Stomp", "Delinquent Beat" en "Coming In Hot" zorgden nog voor een extra positieve noort op deze "Rootsdag" van Goezot". Met "Linda Lou" werd het dan plots toch nog enkel graden warmer en zo maken we ons op voor morgen met namen als "Nikki Hill" en "The Paladins". Straffe kost!