© Rootsville.eu

St. Paul & The Broken Bones supp. act Eli 'Paperboy' Reed (US)
Soul
Het Depot Leuven (13-06-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info organisation: Het Depot
info band: St. Paul & The Broken Ones

© Rootsville 2019


Ondanks een zeer druk festival seizoen besloot ik toch maar naar Leuven te trekken voor het soulfenomeen "St. Paul & The Broken Bones". De band bestaat naast Paul Janeway aka St. Paul ook nog uit Browan Lollar (guitar), Jesse Phillips (bass), Kevin Leon (drums), Al Gamble (keys), Allen Branstetter (trumpet), Amari Ansari (saxophone) en Chad Fisher (trombone). Ze komen uit Birmingham Alabama en werden opgericht in 2012. Ze brachten reeds 2 EP's en 3 albums op de markt waarvan "Young Sick Camellia" dateert van vorig jaar. Hun debuutalbum "Half The City" werd uitgebracht in 2014 en in 2016 volgde er "Sea of Noise". Dit jaar werd uit "Young Sick Camellia" het nummer "GotItBad" als singel uitgegeven.

Eén van de extra beweegredenen om ons richting "Het Depot" te begeven was niet in het minst de aanwezigheid van een "special guest" als voorprogramma en dat is niemand minder dan "Eli 'Paperboy' Reed". Benieuwd hoe het is met de soulman van nummers als "Satisfier" en "I'll Roll With You", of straffer nog zijn debuut album "Sings Walkin’ and Talkin’ and Other Smash Hits" dat werd uitgeven in eigen beheer in 2005 waarvan ik destijds gelukkig nog een copy heb kunnen bemachtigen. Twee soulmannen samen kan niet anders dan vuurwerk geven. Redding, Brown en Pickett zullen dit concert ongetwijfeld aandachtig volgen hierboven.


photo Eli 'Paperboy' Reed © Rootsville

Ik was al van meet af aan fan van deze Eli 'Paperboy' Reed, in die mate zelfs dat we in zijn early days op vraag van "Hans Broere Promotion" zelfs uitzonderlijk een interview kwamen af te nemen van "EPR" in de Charlatan te Gent. Dit jaar werd er bij "Yep Roc Records" zijn nieuwste album "99 Cent Dreams" uitgegeven een album waarvan we hier in "Het Depot" een voorsmaakje kregen. Het label ook waar in 2016 "My Way Home" werd uitgegeven. Vorig jaar was er ook nog een uitstapje richting NOLA door het opnemen van een album met de "High & Mighty Brass Band". Naast een blazerssectie die bestaat uit een saxofonist en een trompettist bestaan de huidige "True Loves" verder ook nog uit J.B. Flatt (Organ, Vocals), J. Barnez (Bass, vocals) en Noah Rubin op drums.

Met "Young Girl" als intro en het daaropvolgende uitermate swingende "Cut Ya Down" waren we er al van meet af aan van overtuigd, dit was "Eli 'Paperboy' Reed" ten voeten uit. Na al die jaren was er niets van zijn zinderende soul verloren gegaan. Nog steeds die aanstekelijke bedrevenheid en door merg en been snijdende kreten, je zou voor minder een delirium krijgen. "Bank Robber" was al zo een nieuw nummer uit zijn "99 Cent Dreams" en na "Your Sins Will Find You Out" kregen we ook nog de prachtige ballad "Coulda Had This" te horen.

Uiteraard was de spanning te snijden en rees de vraag of we ook nog enkele nummers uit dat floorfillin' album "Roll WIth You" zouden te horen krijgen en het antwoord was affirmatief. Na "Come and Get It" kwam er dan ook nog de volledige breakout met "Take My Love With You" en kon mijn avond al lang niet meer stuk. Dit was soul!, dit was een herbeleving van een Stax moment en als ik zo rond me keek was een dansende "Het Depot" het er helemaal mee eens.

"Eli 'Paperboy' Reed" zorgde daarna zelf nog voor een unicum hier in "Het Depot" want het is raar of zelden dat artiest als voorprogramma terug wordt geroepen voor een bisnummer. Eli vroeg het nog beleefd aan de PA technicus of het kon, maar die durfde onder het laaiend enthousiasme van de menigte niet eens "nee" te zeggen, dus once again "Eli 'Paperboy' Reed en moest ik een tiener zijn geweest was ik al lang van m'n stokje gegaan...St. Paul het is aan u!

De change-over verliep van een leien dakje en zo was het al vlug aan de hoofd act, "St. Paul & The Broken Bones". Voor mezelf een eerste keer dat ik Paul Janeway aka St. Paul "live" kan beleven en dus staan de verwachtingen na alle lof in de pers hoog gespannen. Wat meteen opvalt is de excentriekeling als persoon, nu nog benieuwd naar zijn "soul".


photo St. Paul © Rootsville

Uiteraard staat zijn nieuwste album "Young Sick Camellia" centraal hier in Leuven ;-). Zijn "Broken Bones" komen op alsof het al absolute sterren betreft en ook zijn aankondiging gaat die toer op. Met drie blazers, een drummer, bassist, gitarist en eentje aan de keys heeft deze band alles om het als een volwaardige soulband te gaan maken al valt de eigeheid meteen op. Die eigenheid weerspiegelt zich uiteraard ook over naar hun frontman "St. Paul".

Meteen de beuk er dan maar in met "LivWithOutU" en de show kan beginnen. Wat me meteen opvalt is dat de soul in eerste instantie van de band komt als is er uiteraard ook de eigenheid van St. Paul en zijn soms te theatrale vertolking. Less is more zouden we zo stellen en met more doelen we op soul. James Brown was in zijn tijd ook een showbeest maar dan was er ook nog die onweerstaanbare funk.

"Flow With It" en "All I Ever Wonder" zijn dan weer oudere nummers waarbij ik vast komt te stellen dat een mix van Indie en Soul het bij mij niet doet. Applaus dat wel maar de dansmoves waren plots verdwenen. De aanwezigen waren een beetje te gefixeerd op de show en dan vergeet je al vlug je heupwiegende bewegingen. Alhoewel er met regelmaat disco- en rockinvloeden opduiken toch zijn Janeway's huilende en van emotie doordrongen uithalen dan toch ook weer met soul verbonden.

Een geweldige act maar van deze nieuwe soul wordt ik niet meteen warm van, ook niet met nummers als "GotItBad" en "Broken Bones". Ieder zijn meug hé en ieder "vogeltje" zingt uiteraard hoe het gebekt is. I wanna feel good...

Eli 'Paperboy' Reed & The True LovesSt. Paul & The Broken Bones