© Rootsville.eu

Welons Festival
Festival (Good Old Friday)
Winterle (NL)(14-06-2019)

reporter & photo credits: Nicolien


info club: Welons Festival
info artist: Farstreet - Dirty Harry - The Fortunate Sons

© Rootsville 2019


"Welons Festival" is een driedaagse happening die totaal gratis is en daarvoor moet je naar het Noord-Brabantse Wintelre in Nederland. Het enige wat ik zo jammer vind van Welons Blues is dat het op vrijdagavond al om 19.00 uur begint. De eerste band staat voor een lege tent te spelen en tegen dat ze moeten stoppen na 1,5 uur dan begint het volk binnen te lopen. Heel jammer. Vandaag was Farstreet de band die mocht openen.

De Roosendaalse formatie Farstreet brengt heavy bluesrock , stevige boogies, afgewisseld met hier en daar een ballad, op een zeer eigenwijze, dynamische manier, verwant aan de stijl van o.a. Gary Moore, Jimi Hendrix en Rory Gallagher. Het 70-ties rockwerk wordt ook niet geschuwd, denk aan Cactus, Cream en Humble Pie. Frontman Jasper Verstraaten (Gitarist/zanger), Keith Pistorius (drums) en Gerben Koolen (bass/ zang) vormen samen een solide ritme-sectie die perfect past bij het dynamische gitaarspel van Jasper.

De click kun je voelen, zien en horen. Kortom, met z’n drieën één geheel. Jasper heeft in het verleden veel ervaring opgedaan bij diverse blues jams, en heeft diverse gastoptredens gedaan met nationale en internationale artiesten zoals Jan Akkerman, Mike & the Mellotones, Chicago blueslegend Eddy Clearwater en the Juke Joints. Bij deze laatste band ging Jasper regelmatig mee als vast back-up gitarist. Farstreet speelt zowel bekend als onbekend, maar ook eigen werk. Opvallend is ook hoe deze mannen een bekend nummer helemaal eigen kunnen maken. Ze hebben ook al 3 keer op Zilst Blues gestaan.

Daarna was Dirty Harry aan de beurt. Zij hebben al een reputatie die vele jaren terug begon. Na ongeveer 10 jaar opgetreden te hebben stopte ze. Na 15 jaar (waarin de leden wel andere zaken ondernomen hebben) zijn ze in 2018 weer zijn gaan oefenen. Het leek of ze nooit gestopt waren, zo makkelijk speelde ze weer samen. Dit was omdat Bibberblues Eersel hen gevraagd had voor hun 30 jarig bestaan.

De band speelt nog steeds op de eigen gemaakte gitaren van het merk HT (Henk Tiny). Ze hebben hiervoor geschikte planken uit de houtzagerij van hun oom gebruikt. Harrie van den Bosch (vocals), Henk Doomen, Tiny der Kinderen en Jos der Kinderen, Pierre Vrijsen (bass) en Karin Waterschoot (drums). Het was vet genieten en hopleijk zien we hen nu weer wat vaker optreden.

Als afsluiter stonden The Fortunate Sons op het podium, zij brengen een ode aan Creedence Clearwater Revival. Dit trio vondt dat het repertoire niet verloren mocht gaan en hebben zich ontpopt als trefzekere vertolkers van hun helden. Ze hebben in de afgelopen jaren talloze wervelende shows in binnen- en buitenland gegeven.

Toon Eppink (vocals en gitaar) komt met zijn bulderende stemgeluid en zijn energieke performance akelig dicht in de buurt van CCR frontman John Fogerty. Ipo van Drooge (drums en vocals), Marco Oonincx (bass en vocals) en ze waren vandaag met zijn vieren, Jan van Bijnen (toetsen en gitaar).
Ze begonnen direct met Born on the Bayou en de hele tent die inmiddels overvol stond zon uit volle borst mee. Verder kwamen alle bekende nummers zo'n beetje aan bod. Proud Mary, Who'll StopThe Rain, Bad Moon Rising, I put A Spell On You. Dit is slechts een kleine greep uit de lange rij onverwoestbare klassiekers die CCR op haar naam heeft staan. Talloze hit noteringen en een optreden op Woodstock waren dan ook het gevolg.

In 2009 verscheen de CD "Live in Europe" en vormt het sfeervolle visitekaartje van dit drietal. Op het album komen bekende en minder bekende nummers voorbij in een stomende Fortunate Sons uitvoering. Deze band kan je op donderdag 22 augustus nog gaan beleven op het "Gevarenwinkel Festival" in België. Nou in de tent stoomde het ook tot het einde aan toe. Het was weer een fantastische avond waarmee Welons geopend heeft van 3 dagen gratis festival. Alleen de camping daarvoor moest je flink in de buidel.