© Rootsville.eu

Nick Steed Five (UK)
Crystal Sessions
Pallieter Café Herselt (15-06-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Pallieter Café
info artist: Nick Steed

© Rootsville 2019


Deze "Nick Steed" kennen we in eerste instantie als keyboard speler bij de Britse formatie "The Norman Beaker Band" maar speelde ook bij "Chris Farlowe" en "Van Morrison", om er maar een paar te noemen. Deze late club inlassing hier in het "Pallieter Café" is niet zonder gevaar voor een mindere opkomst daar de festivals volop aan de gang zijn. Nog voor de Brexit zal toeslaan trekt "Nick Steed Five" doorheen het Europese blues landschap, met voornamelijk concerten in Tsjechië, misschien hopend op een vaste stek, Herenthout misschien? Deze pelgrimstocht doorheen het vaste continent is het gevolg van zijn vorig jaar uitgebrachte album "Feeling For The Blues". Een album met daarop special guests als Norman Beaker en Larry Garner en 12 originals.

Naast Nick Steed vormen ook drummer Steve Gibson, Kim Nishikawara (sax), Peter Mason (gitaar) en bassist John Sandham de fundamentele basis van deze "Nick Steed Five" en leggen ze de nodige diversiteit aan de dag gaande van blues over Americana tot NOLA. Aanwezig alvast enkele Belgische fans. Hans is er genoeg wijn in huis?

Ronde klok van negen beginnen Nick Steed en zijn "Five" er aan met de original "Electro Glide". Het valt meteen op dat dit niet zo maar een volgend Britse bandje is maar eentje met inhoud. Nick's klankkleur en de samenwerking van keyboards en that incredible mellow saxophone zijn een perfecte match en dit zou als een rode draad doorheen het concert glijden. Van "Supercar Loan" over JJ Cale's "Same Ol Blues" het beloofde een prachtige avond te gaan worden.

Nogmaals de sterkte van deze "Nick Steed Five" is de grote diversiteit in zijn nummers gaande van Jimmy Reed's "Baby What You Want Me To Do" tot het met NOLA gespekte "Boom Baby Boom", neeje geen "Boom Papa Boom" ;-). We krijgen ook wat funk en met "I'm on a Roll" ook nog een mooie soul ballad op de koop toe. Allemaal nummers die te horen zijn op het album "Feeling For The Blues" maar wij kregen het gevoel dat de eerste set erop zat met als outswinger de boogie "Good Ol' Blues".

Geen seconde verveling en toch...Ook in set 2 kwamen deze "Nick Steed Five" aanzetten met een mix van originals en uitstekende covers zoals Albert King's "Born Under a Bad Sign" en door toedoen van de saxgrooves werd dit nummer uitermate dansbaar. Een floorfiller van formaat. Ook Freddie King kwam nog aan bod met diens "Big Legged Woman" waarna ze de stevigere toer opgingen met Cream hun "Sunshine of Your Love". JB Lenoir's "Talk To Your Daughter" is er ook eentje dat we altijd wel graag terug horen, zeker in een mix van de "Black & White Keys" en een saxofoon. Als afsluiter kozen ze nog voor twee nummer uit hun "Feeling For The Blues" album met "Hot Shot Lady" en "In The Room". En weet je wat, ook den hans kon deze blues best wel smaken! Een meer dan aangename kennismaking...

Na deze passage in de ballieu van Varenwinkel (waar de kroketten doordrenkt van de alcohol wel zullen gesmaakt hebben) kan je deze "Nick Steed Five" op maandag 24 juni nog gaan bewonderen in de music pub "The Crossover" te Gent.