© Rootsville.eu

Nick Steed Five (UK)
Blues
The Crossover Music Pub - Gent (24-06-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info club: The Crossover Music Pub
info artist: Nick Steed

© Rootsville 2019


Belofte maakt schuld. Op zaterdag 15 juni was ik een beetje overdonderd door het concert van "Nick Steed Five" dat ik het aan mezelf beloofde om nog eens terug te gaan kijken wanneer hij in het land is. Het was fun, het was goed, het had alles om er een mooie blues avond van te maken en dus ging op het maandag 24 juni richting Gent. Een goed alternatief nu de verlofperiode er aan komt en onze vaste stek de "Blauwe Kater" te Leuven nu verdoken blijft van de "Blue Monday" concerten. Een nadeel was dat we zo midden in de file richting Arteveldestad vertoefden maar er was dan ook weer een goede kant aan de medaille en dat was het eerste bezoek aan "The Crossover Music Pub". Collega Marcel was hier al een keertje geweest, maar diene ligt nu in de zon in Spanje...hopelijk in het gezelschap van een Duvel :-) Als compagnon de route is gewoontegetrouw de burgervader van (Ge)Varenwinkel mee.

Tot voor vorige zaterdag kende ik "Nick Steed" enkel als toetsenist bij "Norman Beaker" maar speelde ook onder meer bij "Van Morrison". Nu, hij blies ons gewoon van onze sokken. Een goed geoliede band met een waanzinnige saxofonist in de band en ook Nick's klankkleur mag best eens in de schijnwerpers worden gezet. Een all-in-one concert met zowat alle ingrediënten om het te laten swingen en zo kan je hier spreken van een ruwe diamant.

"The Crossover Music Pub" ligt nu eens niet in het hartje van Gent maar gewoonweg in de kanaalzone en gelukkig hoefden we het veerpont niet te nemen om er ter plaatse te komen. Deze juke joint is vernoemd naar de cross-over in de muziek en werd opgericht door muziek- en motorliefhebbers Sandra, Bart en Frank. Deze laatste richtte ook de "Rockfactory" op en dus valt de appel niet ver van de boom. Ze proberen een zeer gevarieerd programma aan te bieden en op 14 oktober krijgen ze hier zo niemand minder dan "Victor Wainwright & The Train" over de vloer. Sterker nog, op 3 november komt zelfs "Popa Chubby" even langs en dus reden te meer om de kalender van deze kroeg aan de zeehaven van Gent in je op te nemen.

"7.30PM" en dus nog tamelijk vroeg om de knoppen open te draaien maar dat gebeurt om de buren niet onnodige last te bezorgen. Deze "The Crossover Music Pub" is een behaaglijk aanvoelend etablissement. Prachtig podium met een holle ruimte eronder, dus alles in huis om de "muziek" ten goede te komen en dus waren de verwachtingen hoog gespannen. We zitten nog midden in de "Jupiler" actie waardoor we bij onze pintjes 5cl. extra krijgen zonder dat we meer hoeven te betalen en dat wordt wel geapprecieerd in dit taksenland. Zelfs nooit gedacht dat die 5cl. een wereld van verschil zou maken, dus Sandra laat maar komen...

De MC van dienst komt deze Britten in kleur aan te kondigen alhoewel dat "Delta Blues" niet van toepassing zou zijn vanavond. Nee, gewoon lekker luisterende blues waar je enkel vrolijk kan van worden openend met "Highway 61". Het is vechten tegen de eerste hittegolf dus Sandra, enkele Jup'kes XL"! In eerste instantie zijn deze "Nick Steed Five" op tour om hun laatste album "Feeling For The Blues" voor te stellen en let me put you wise, dit is een dijk van een album. Nooit gedacht dat er nog zo een album met volledige samenhang zou worden gemaakt. Die samenhang heeft uiteraard veel te maken met de 5 muzikanten die op het podium staan en dat zijn naast Nick Steed ook nog drummer Steve Gibson, Kim Nishikawara (sax), Peter Mason (gitaar) en bassist John Sandham.

Met "Supercar Loan" zitten we meteen bij het album en krijgen we hier een uitmuntend staaltje van Tulsa sound te horen. Die Tulsa sound gaat nog een beetje verder door het brengen van JJ Cale's "I Got The Same Ol' Blues". Daarna weten deze "Nick Steed Five" ons een mee te nemen op een reisje langsheen diverse stijlen van onze geliefkoosde muziek. Zo krijgen we al meteen een sing-a-long op Jimmy Reed's "Peepin' and Hidin' en gaan zo meteen verder richting New Orleans met "Boom Baby Boom". Nog een original met "Who's To Blame" gevolgd door een ballad en zo zit de eerste set er al op en kunnen we snel buiten even naar adem gaan happen. Geen enkele ziel die zich niet heeft geamuseerd en dus hopen we op een logisch gevolg van deel 2.

Het tweede gedeelte wordt geopend met een klassieker van formaat door het brengen van Albert King's "Born Under A Bad Sign" en de extra inbreng van Kim's horny horn geeft meteen een meerwaarde aan dit nummer. Nog eentje van Freddie King en na diens "Big Legged Woman" is het meteen tijd voor een andere original uit het album "Feeling For The Blues", een album waar naast deze "Cold Hearted Woman" ook nog 11 andere nummers van eigen inbreng op staan. Die originals kunnen best naast klassiekers als JB Lenoir's "Mama Talk To Your Daughter" gaan staan zonder van kwaliteit in te boeten. Om alle registers op te trekken krijgen we ook nog "Sunshine Of Your Love" van Cream en dat hakt er hier meteen in bij de rockers. Fenomenaal goed is ook de titeltrack van het album 'Feeling For the Blues". Muzikaal top!

Even de spotlight richten op Steve fu*ckin' "Kruppa" Gibson voor een waanzinnige solo en dit is allerminst evident hier in de sauna. Dus Sandra...Jup'kes XL! Helaas loopt het ook naar het einde van deze passage van "Nick Steed Five" hier in "The Crossover Music Pub" maar dat is dan zonder diene van Gevarenwinkel gerekend dus...nog ien schoewen lieke, iets waar de "MC" hem in volgde. Outswinger werd "Hot Shot Baby" en kunnen we met zekerheid stellen dat dit concert een openlijke solicitatie was naar onze festivals toe. Onze indruk over deze muziekclub is enkel positief te noemen en zo wordt hier nogmaals bewezen dat met de juiste instelling de blues verre van dood is. Met dank aan "Nick Steed Five" en de ganse raad van bestuur van deze "The Crossover Music Pub", merçi zulle ;-) Uitstekend werk ook van de "PA" man...