© Rootsville.eu

Nick Dittmeier & The Sawdusters (US)
Cristal Live Sessions
Pallieter Café Herselt (27-06-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Pallieter Café
info artist: Nick Ditmeier

© Rootsville 2019


Helemaal out of the blue kwam er nog een concert bij in het "Pallieter Café" te Herselt. Eerst gedacht een relatief rustig weekje tegemoet te gaan met vorige maandag nog de geweldige "Nick Steed Five" in een voorbeeld van een muziekcafé, "The Crossover Music Pub" te Ghent", en nu maar hopen dat deze overkill geen schade zal toebrengen. Het "Pallieter Café" is stilaan een "hot spot" aan het worden voor groepen die op doorreis zijn in België en zo zijn ook "Nick Dittmeier & The Sawdusters" hier in Herselt gestrand. Vorige jaar waren Nick en zijn band nog relatief ongekend maar een passage op "Swing Wespelaar" en een weekje later een in de "Missy Sippy" te Gent brachten daar verandering in. Eerder deze maand ging collega Marcel ze nog zien bij onze vrienden van "SR&BC" te Stekene maar dit concert vandaag herrees zo maar als een feniks uit zijn as. Dus alvorens we ons terug in festivalmodus begeven nog eerst even een avondje Pallieteren.

De band is afkomstig uit Indiana en deze naam leent zich toe aan de bevolking die er voor de kolonisatieperiode thuis waren. De band bestaat naast Nick ook nog uit een ritme sectie met daarin Rev. Bob Rutherford op basgitaar en met Alec Rhoades op drums als nieuweling. Voor deze roadtrip zijn ze dus wat afgeslankt. Vorig jaar brachten ze het album "All Damn Day" uit en deze release bracht hen zo terug in Europa. Hun laatste concert op ons continent is voorzien op 30 juni in de "Blue Note Pub" in Halle. Uiteraard is een clubconcert in deze periode niet zonder gevaar qua opkomst maar daar veegt den Hans hier vrolijk z'n botten aan. Een mix van country en Americana zal ook beter verteerbaar zijn voor de buurt alhier aan de route nationale richting (Ge)Varenwinkel. Nu maar hopen dat de agressieve hond op de cover van het album er niet bij is anders zal het voor "Maurice" als trouwe viervoeter hier in het "Pallieter Café" geen aangename avond worden :-) Country dat betekent ook een "Tele" met daarbij de onafscheidelijke Twang.

Op het album "All Damn Day" prijken nummers als "Love Me Like You Did", "Walking On Water", "Many Stones" en uiteraard ook de titeltrack en dat is welke we hier te horen krijgen. Het concert bestond uit twee relatief korte sets en hun muziek leent zich er toe om een relaxerende avond te kunnen beleven. Verder krijgen we nog "Can’t Go Home", "Waiting For My True Love" en het aanstekelijke "Stabbed To Death In Ohio" en het betreft hier allemaal originals van de hand van Nick Dittmeier. Ook enkele aangename covers krijgen we voor de kiezen zoals "My Train Kept on Rollin' van Hank Williams, "Kentucky Gambler" van Merle Haggard en er is zelfs ruimte voor eentje van Bob Dylan. Het was eens aangenaam toeven hier en dus werd het zelfs een earplug vrije avond met Nicks' alt-country en dit ondanks de concurrentie met "Rock Werchter". Het enige dat ik heb gemist waren de line-dancers van Groot-Herselt om dit concert een extra beleving te bezorgen. Een nachtelijk bezoekje aan de "High Chaparal" hier een steenworp vandaan sla ik nu maar eens over. Uiteraard leven we als een Pallieter maar we herinneren ons de quote van "VDB" maar al te goed "trop is te veel en te veel is trop" ;-) Hell yeah!

Zaterdag gaat het eerst nog richting Nederland voor een bezoek aan de "Midsummer Bluesnight" en dan wordt het klaarstomen voor "Hookrock", met eerst vooralsnog als voorspel een BBQ bij onze Waalse vrienden van "DLB on Stage". Ons hotel on wheels, de Gevarenwinkel tourbus die staat al paraat....