© Rootsville.eu

Steve Arvey (US) ft. Fat Harry & The Fuzzy Licks + The Strikes (NL)
Double Bill
KTBA Vlierden (NL)(15-12-2019)

reporter: Freddie & photo credits: Rootsville


info organisatie: KTBA
info band:
Steve Arvey - The Strikes - Fat Harry & The Fuzzy Licks

© Rootsville 2019


Vorige "KTBA Special" hadden we geskipt maar nog net voor de kerstperiode richting Vlierden zou nog wel lukken. Naar goede gewoonte hebben de "Brouwers Bro's" op deze zondag 15 december weerom een "Double Bill" in elkaar gestoken. Vooreerst is er "Big Pete" die na het stilvallen van de "Red Devils" terug wat opwinding in zijn leven zocht en zo "The Strikes" terug liet aandraven voor een reünie. De andere act on the bill zullen die van Vlierden wel gevonden hebben tijdens één van hun regelmatige trips naar "La Florida". We hebben het hier over "Steve Arvey" en hij is na al die jaren voor mezelf nog een onbeschreven blad. Arvey werd geboren in Chicago en kwam na enkele omzwervingen in 1978 in Florida terecht kwam. Zijn bezieling voor de Delta Blues en zijn liefde voor de "Cigar Box" bracht hem over de hele wereld en ook zo nu in het Nederlandse Vlierden.


Big Pete © Rootsville

Na heel wat wishful thinking was het dit jaar dan zover, de reünie van "The Strikes" werd een feit. Met een opmerkelijke terugkeer zoals onder meer op "Kwadendamme" staan Big Pete, Sjors Nederlof, Roelof Klein en drummer Jody van Ooyen nu op het podium in zaal "Thyssen". Hier in Nederland en ook daarbuiten hoeven deze mannen geen introductie meer. Begin deze eeuw brachten "The Strikes" onder aanvoering van frontman en wizzard on the harmonica en met het uitbrengen van hun album "Bathroom Acoustics" het tot de Europese top. Hun blues is rauw en puur en niet zelden vergezeld van een psychedelisch tintje.

Na hun opener "Watch Yourself" is het meteen duidelijk, dit zijn "The Stikes" zoals we ze kenden. Het afwisselend power blazen op de "Mississippi saxofoon" van Pieter van de Pluym aka Big Pete afwisselend met doordringende gitaarsolo's Sjors Nederlof maakt dat dit een moment is of ze nooit zijn weggeweest. Met een imponerende "Down In New Orleans" voel je de vibes tot helemaal achteraan in de zaal. Uit hun geprezen album "Bathroom Acoustics" krijgen we dan de psychedelisch getinte titeltrack en laat Sjors ons kennismaken met enkele Hendrix toestanden.

Sjors Nederlof © Rootsville

Tijd voor wat rock 'n roll en zo krijgen we het met zout & peper gespeende "All Messed Up" en wordt stilstaan geen optie meer. Ook op "Big Pete's Boogie" uit hun debuutalbum stijgt de temperatuur hier in Vlierden aanzienlijk en krijgen we boogie van de bovenste plank. "The Hook" wordt dan het orgelpunt van een ruim 90 minuten durend concert. We zagen Theo en Martin al popelend staan wachten om het podium te gaan innemen en dat deden ze ook met het verzoek om een toegift. Voor deze encore zouden ze beroep gaan doen op Fat Harry en zo kregen we nog een vette outswinger met Slim Harpo's "Hip Shake Baby" aka "Shake Your Hips" en dat deden ze hier dan ook. "The Strikes" are back in town en dat mochten we niet missen.


Steve Arvey © Rootsville

Tijd dan voor de genodigde gast uit Florida. Gekend ook van zijn groep "The Delta Swamp Rats" waar de "Cigar Box" als een rode draad doorheen hun muziek spartelde komt ook Steve Arvey nu met dit kleinood om de hals het podium op. Theo wist het bij de aankondiging al te zeggen, Steve is niet de alledaagse blues man zoals we die kunnen verwachten en dat zouden we geweten hebben. Hij laat zich hier begeleiden door "Fat Harry & The Fuzzy Licks" en zo krijgen we meteen een tweede uitstekende Nederlandse blues band op het menu.

"Poor Boy" wordt de opener en zo wordt ook meteen duidelijk dat niet alledaags een statement zal worden. Loud and clear is iets wat we ook kunnen stellen waarbij de snijdende 3-string gemaakt uit en echte Cubaans triplex plaat hoorbaar is tot buiten. "Flor de Tabaco" wordt dan meteen "Flor de Blues" wanneer Steve, Fat Harry en The Fuzzy Licks omschakelen naar "Goin' Up The Country" van de good old "Canned Heat". De klank werd zo ook meteen een stuk voller.


Fat Harry © Rootsville

De die hards en liefhebbers van de "Cigar Box" die kunnen Steve Arvey ook gaan toevoegen aan hun lijst van kerstkadootjes om zo een trip richting New Orleans in de wacht te slepen. Het is daar dat deze Steve Arvey present zal tekenen op het "Samantha Fish Cigar Box Festival" tussen 15 en 18 januari, dit samen met John Mooney, Jimbo Mathus, Damon Fowler en Johnny Sansone om er maar een paar te noemen. Ik zou zo zeggen up to the "Chikie Wah Wahs" ;-)

Hier gaat he feestje verder met bekende covers als "Feel So Bad", "Aint Nobody's Bussines If I Do", een blues standard die uit de "Vaudeville Jazz" wereld werd ontleend. Eentje dat we ook kennen van onder meer "Bessie Smith" en "Alberta Hunter", om maar een paar female blues iconen te noemen. Ook met "Rollin' & Tumblin" van "Hambone Willie Newbern" kunnen we de warmte voelen dat de reden is waarbij we ons nader tot elkaar aangetrokken voelen bij de blues. De iets wat jongere generatie kennen deze song uiteraard van "Muddy Waters".

"Too Much Funk" is er dan eentje van eigen maak zoals ze dat zeggen en met de boogie "Heads in Mississippi" voelen we dan weer het einde naderen. Ook met de toegift blijven we in de Delta met "Mississippi Winds" en zo kunnen we ook deze Steve Arvey aanvinken in ons lijstje.

Voor wie nog niet tot bij onze vrienden van "KTBA" in Vlierden is geraakt. Je krijgt hier op een zondagnamiddag voor een democratisch prijsje steeds twee volwaardige concerten voor de prijs van één. Zo is er op zondag 19 januari een "double bill" met "Igor Prado & Raphael Wressnig" en "Andy Knight & The Remedies". Aan "Tornado Hans" zeggen Vic (Ge)Varenwinkel en ikzelf nog een welgemeende "SANTE" en zo wensen we jullie al "Prettige Feesten" toe en tot volgend jaar!

We wish you a Merry Christmas, we wish you a Merry Christmas and a Happy New Year

The Strikes
Steve Arvey & Fat Harry and The Fuzzy Licks