© Rootsville.eu

Charles McPherson (US)
tiltle: Jazz Dance Suites
music: Jazz
release date: september 25, 2020
label: Chazz mack Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Charles McPherson

© Rootsville 2020


Mastersaxofonist, componist en bebop-luminary Charles McPherson is verheugd de release op 25 september 2020 aan te kondigen van de nieuwste toevoeging aan zijn pantheon van kenmerkende jazzopnames, "Jazz Dance Suites". Als een architect van deze kunstvorm die sinds 1964 inventieve platen heeft uitgebracht, is het genie van Charles McPherson opgetekend door een enorme bibliotheek met opnames die de afgelopen zes decennia omvatten. Nu 80 jaar oud, toont McPherson's nieuwste release zijn baanbrekende samenwerking met het San Diego Ballet, een vereniging die in 2015 begon. "Jazz Dance Suites" is een familieaangelegenheid en geïnspireerd door McPherson's dochter Camille, een soliste in haar 8e seizoen bij het prestigieuze dansgezelschap.. Deelnemen aan McPherson op "Jazz Dance Suites" zijn enkele van de meest opwindende namen in de moderne jazz; Terrell Stafford op trompet, Lorraine Castellanos op zang, Jeb Patton en Randy Porter op piano, Billy Drummond op drums, David Wong op bas en Yotem Silberstein op gitaar.

"Jazz Dance Suites" demonstreert een uitgesproken frisse en opwindende relatie tussen de jazz- en danskunstvormen en spreekt als artiest tot het geweldige bereik van McPherson. Sinds 1972 toerde McPherson internationaal als bandleider en als sideman met de bovenste regionen van jazzgrootheden als Billy Eckstine, Nat Adderley, Dizzy Gillespie en Wynton Marsalis. Gedurende zijn zes decennia dat hij een integrale uitvoerder van de muziek was, is Charles niet alleen trouw gebleven aan zijn oorsprong als bebop, maar heeft hij deze uitgebreid. Jazz Dance Suites wijkt af van de traditionele bopgevoeligheden van de meeste van zijn eerdere werken. Het bevat talloze voorbeelden van improvisatieschittering, terwijl het de nadruk legt op het schrijven van McPherson dat een breed scala aan invloeden laat zien en een genre weerspiegelt dat nieuw is voor zijn compositorische output: dansmuziek.

De eerste suite, Song of Songs, geschreven voor het ballet in 2019, is geïnspireerd op het oudtestamentische boek Song of Solomon en richt zich op het thema van onbeantwoorde liefde. Elk van de acht bewegingen in het stuk focust op een emotie uitgedrukt door of gerelateerd aan een personage of specifieke gebeurtenis in de originele tekst. Het openingsstuk "Love Dance" introduceert muzikale ideeën die in de rest van de suite voorkomen. Het lied begint met zanger Lorraine Castellanos die een melodie zingt met scalair materiaal uit het Midden-Oosten en teksten in het Hebreeuws. De track bevat soulvolle solo's van McPherson, Jeb Patton en Yotam Silberstein, maar deze solo's zijn kort en herinneren het publiek eraan dat deze muziek is gemaakt voor choreografie, niet alleen als een voertuig voor improvisatie. Het tweede deel, 'Heart’s Desire', is een showcase voor het geluid en de lyriek van McPherson, waarbij zijn solo de emotionele inhoud van de melodie ontwikkelt en de kernintentie van het stuk uitdrukt door zijn caleidoscopische geluid. "Praise" is een ander hoogtepunt van Song of Songs. Het is een bossa nova-setting van de melodie van "Love Dance" in een duet tussen Silberstein en Castellanos. “The Gospel Truth” sluit de suite af met geconcentreerd optimisme en een uitbundige solosoling tussen de leden van het ensemble.

Reflection of a Election is geschreven als reactie op, en uit protest tegen de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Dit stuk is een selectie uit McPherson's tweede balletsuite, Reflection, Turmoil and Hope, en is vanaf de oorspronkelijke orkestratie aangepast voor saxofoon, viool, cello en bas om te worden uitgevoerd door een saxofoon- en ritmesectie. Hier knikt McPherson naar de geweldige bigband-lead alt-spelen, waaronder uitgesproken scoops die doen denken aan Johnny Hodges en, bij uitbreiding, de muziek van Duke Ellington. Het stuk luistert ook naar de tinten van Charles Mingus 'door blues gevoede protestgerichte stukken. McPherson neemt de luisteraar mee op een krachtige, intense reis die de reactie van de componist op de Amerikaanse verkiezingen van 2016 kenmerkt.

Sweet Synergy Suite was het eerste werk van McPherson voor het San Diego Ballet. Het stuk als geheel is prominent aanwezig met jazz en Afro-Latin fusion en weerspiegelt een breed scala aan muzikale invloeden in de loop van de zes delen van de suite. Het eerste deel "Sweet Synergy" is een felgekleurd salsa-beïnvloed stuk met trompettist Terrell Stafford die zich bezighoudt met een call-and-response met alt. Jeb Patton brengt een flitsende solo over de veranderingen van McPherson. "Delight" heeft een uitgesproken charmante en zeer gedenkwaardige melodie, waarbij een combinatie van harmonie, harmonie en polyfonie tussen de trompet en de saxofoon wordt gebruikt. Een ander hoogtepunt uit de baanbrekende suite van McPherson is 'Song of the Sphinx'. De track is rijk aan harmonische intriges, vloeiend gevormde melodieën en doordachte ritmische pacing. De suite wordt afgesloten met de verfijnde hardbop-sfeer van "Tropic of Capricorn", die de luisteraar terugbrengt naar het Afro-Latijnse gevoel waarmee de suite begon. Het stuk bouwt op een meesterlijke manier aan zijn dynamiek en toont McPherson's ongelooflijke faciliteit op zijn hoorn.

n het eerste kwart van de 20e eeuw was jazzmuziek intrinsiek verbonden met dans. Met de uitvinding van bebop is de kunstvorm verschoven van de danswereld naar een stijl die gerichte aandacht vraagt van het luisterende publiek. Nu, een eeuw later, heeft Charles McPherson ons laten zien dat dans en de nuance van bebop en moderne jazz in dezelfde context kunnen bestaan. Zoals de dochter van Charles McPherson, Camille, opmerkt: '... beste lezer, ik nodig u uit om te luisteren. Ik nodig je uit om je door deze suites te laten verplaatsen zoals ze mij hebben verplaatst. Laat ze je een verhaal vertellen; laat ze je ziel beroeren. En weet dat ze allemaal werden geïnspireerd door, bedacht en gedanst met de puurste, meest gedurfde liefde die je je kunt voorstellen. '

tracks:

01 Love Dance
02 Heart's Desire
03 Wedding Song
04 Hear My Plea
05 Thinking Of You
06 After The dance
07 Praise
08 The Gospel Truth
09 Reflection
10 Sweet Synergy
11 Delight
12 Nightfall
13 Marionette
14 Song Of The Sphinx
15 Tropic Of Capricorne